#29 - 02/2024
…Ο «ερευνητής στρατηγικών τεχνολογιών» του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI) προειδοποιεί με μια έκθεσή του ότι η Κίνα προηγείται των ΗΠΑ στις 37 απ’ τις 44 τεχνολογίες που είναι πολύ πιθανό ότι θα προωθήσουν την καινοτομία, την ανάπτυξη και την στρατιωτική δύναμη στις επόμενες δεκαετίες… Οι βασικές περιοχές που κυριαρχούνται απ’ την Κίνα είναι τα drones, η μηχανική μάθηση, οι ηλεκτρικές μπαταρίες, η πυρηνική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά, οι κβαντικοί αισθητήρες, η επεξεργασία στρατηγικών ορυκτών, η ρομποτική, το διάστημα, και η ενέργεια… Η κυριαρχία της Κίνας σε ορισμένους τομείς είναι τόσο ενσωματωμένη στην οικονομία της, ώστε τα 10 παγκόσμια κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα σ’ αυτούς τους τομείς βρίσκονται όλα σ’ αυτή τη χώρα…
Η έκθεση του ASPI λέει ότι οι ΗΠΑ είναι ο επικεφαλής καινοτόμος μόνο σε 7 τεχνολογίες – συμπεριλαμβανόμενων των κβαντικών υπολογιστών και των εμβολίων – και είναι δεύτερες, πίσω απ’ την Κίνα, στις περισσότερες απ’ τις υπόλοιπες κατηγορίες. «Μακροπρόθεσμα, η ηγετική θέση της Κίνας στην έρευνα, σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να πρωτοπορεί στην τρέχουσα τεχνολογική ανάπτυξη σχεδόν σε όλους τους τομείς, αλλά και σε μελλοντικές τεχνολογίες που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν» σχολίασε η έκθεση του ASPI…
Αυτά και άλλα παρόμοια θα μπορούσε να διαβάσει κάποιος πριν σχεδόν ένα χρόνο, τον Μάρτη του 2023, σε διάφορα διεθνή media. Όχι απλά ανησυχητικά για τους δυτικούς καπιταλισμούς∙ τρομοκρατικά!
Η ιστορία του καπιταλισμού (ήδη απ’ την 1η βιομηχανική επανάσταση) είναι συνυφασμένη με τις τεχνολογικές καινοτομίες (βελτιώσεις στην απόσπαση της υπεραξίας!) που δίνουν πλεονεκτήματα σε κάποιους προκαλώντας μειονεκτήματα στους ανταγωνιστές τους. Προφανώς δεν είναι αρκετό να μορφοποιηθούν σε κάποιο ή κάποια ερευνητικά κέντρα μία ή και περισσότερες «καινούργιες ιδέες» γύρω από τεχνολογικές εφαρμογές οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη. Χρειάζονται επίσης χρήματα για να εγκατασταθούν (: πρωταρχική συσσώρευση), άτομα που θα εκπαιδευτούν για να χειριστούν αυτές τις καινοτομίες (: ειδικευμένη και ανειδίκευτη εργασία), ένα αρχικό κρίσιμο μέγεθος αγοράς για να πουληθεί η παραγωγή (: πραγματοποίηση της υπεραξίας), και η ταχύτερη κατά το δυνατόν επανάληψη αυτού του κύκλου, έτσι ώστε οι κάθε φορά «νέες τεχνολογίες» να εδραιωθούν (μαζί με τους εφευρέτες τους…), να καθορίσουν τα πρότυπα – και το ποσοστό κέρδους. Αλλά αυτά δεν είναι παρηγοριά για τα δυτικά αφεντικά: ο κινεζικός καπιταλισμός τα έχει όλα σε ποσότητα και ποιότητα ασυναγώνιστη∙ κι ακόμα περισσότερα.
Ο αριθμός (και τα είδη) των πατεντών (: «πνευματική ιδιοκτησία») θεωρείται μέτρο της «εθνικής» ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας των καπιταλισμών του πλανήτη (παρότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, το κεφάλαιο – σχέση εκμετάλλευσης, οι καπιταλιστές έχουν ή, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, επιλέγουν να έχουν). Ο κινέζικος καπιταλισμός το 2000 είχε κερδίσει ελάχιστες πατέντες απ’ την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία. Το 2015 έφτασε τις αμερικανικές σα νούμερο (300.000) και από τότε τις ξεπέρασε με μια τάση διαρκώς και ισχυρά ανοδική.
Συνεπώς έχουν μείνει ελάχιστα περιθώρια και ελάχιστος χρόνος για να φρενάρουν (τα δυτικά αφεντικά) αυτήν την απίστευτη τεχνο-επιστημονική επέλαση, την οποία ούτε ήξεραν πως είναι δυνατό να συμβεί τόσο γρήγορα, ούτε περίμεναν ότι θα βρεθεί τόσο ορμητικά απέναντί τους αμφισβητώντας συθέμελα την παγκόσμια ηγεμονία τους.
Τι μπορεί να γίνει πια; Τι θα μπορούσε να γίνει; Μόνο να χρησιμοποιηθούν εντατικά (ακόμα και βίαια…) οι τεχνολογίες και οι τομείς όπου οι δυτικοί καπιταλισμοί έχουν ακόμα ένα κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Μόνο να γίνει εφικτό αυτές οι τεχνολογίες (ή κάποια απ’ αυτές), μ’ αυτούς τους ιδιοκτήτες (τους δυτικούς), να καταφέρουν να επιβληθούν παγκόσμια, καθορίζοντας τα διεθνή πρότυπα προς όφελος τους∙ να εδραιωθούν ελέγχοντας ό,τι περισσότερο είναι δυνατόν.
Πίσω στην έρευνα του ASPI: μια απ’ τις 7 τεχνολογίες στις οποίες οι δυτικοί καπιταλισμοί θεωρούσαν (το 2023…) ότι διαθέτουν ακόμα τεχνολογικό πλεονέκτημα και προτεραιότητα, είναι τα εμβόλια… Ή, πιο σωστά, ό,τι ονομάζεται ακόμα «εμβόλιο» στη δύση. Η ίδια εκτίμηση υπήρχε και 5 χρόνια πριν: η δυτική, και ειδικά η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία σα σύνολο ήταν μακράν η μεγαλύτερη στον πλανήτη.
Κάτι ανάλογο συνέβαινε (συμβαίνει ως ένα βαθμό ακόμα) και στον τομέα των ιατρικών μηχανημάτων και συσκευών.
Ολοφάνερο: στο σύνολο του τομέα που ονομάζεται «βιομηχανία της υγείας» οι δυτικοί καπιταλισμοί (με τον αμερικανικό ως ηγέτη) είχαν (το 2018…) και θεωρούν ότι εξακολουθούν να έχουν (το 2023…) ένα μοναδικό πλεονέκτημα παγκόσμιας υπεροχής!!! Είναι ένας απ’ τους επτά τομείς που έχουν απομείνει... (Όχι για πάντα, και ίσως όχι για πολύ καιρό: ο κινεζικός καπιταλισμός είναι θυελλώδης…) Συνεπώς η (δυτική) «βιομηχανία της υγείας» μπορεί (και θα έπρεπε!) να γίνει ένας συνδυασμός κάστρου και πολιορκητικού κριού: αν όχι για την συνολική ανάσχεση της γενικής τεχνο-επιστημονικής κινέζικης καπιταλιστικής υπεροχής, σίγουρα για τον περιορισμό και την στρατηγική διάβρωσή της…
Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει όλοι οι θεσμοί και παραθεσμοί, κρατικοί, παρακρατικοί και ιδιωτικοί, που ευαγγελίζονται την ενασχόληση με την «παγκόσμια υγεία» και έχουν αναγνωριστεί σαν τέτοιοι, αυτοί οι θεσμοί λοιπόν θα πρέπει όχι απλά να αγοραστούν απ’ την δυτική «βιομηχανία της υγείας» (αυτό συμβαίνει ήδη σε μεγάλο βαθμό) αλλά και να αποκτήσουν πλήρη εξουσία (για τα θέματα υγείας και οτιδήποτε έχει σχέση μ’ αυτά) σ’ όλο τον πλανήτη: να καθορίζουν τις τακτικές, τις στρατηγικές, τα πρότυπα, τις ενέργειες, «τους φόβους και τις σωτηρίες» που βολεύουν, που εξυπηρετούν την δυτική «βιομηχανία της υγείας» - και όχι μόνον αυτήν.
Για να καρφωθούν οι σημαίες της δυτικής «βιομηχανίας της υγείας» απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη∙ για να στερεωθούν εκεί τόσο καλά ώστε να ανεμίζουν τις επόμενες δεκαετίες∙ και για να στερεωθούν χωρίς σοβαρό τεχνολογικό ανταγωνισμό, θα χρειάζονταν (χρειάζονται…) δύο τουλάχιστον στοιχεία. Πρώτον ένα «κεντρικό παγκόσμιο στρατηγείο» υπό τον απόλυτο δυτικό έλεγχο. Και δεύτερον, μια «τεχνολογία στο όνομα της υγείας» την οποία να μην διαθέτουν οι ανταγωνιστές, σίγουρα όχι ο κινέζικος καπιταλισμός.
Το πρώτο υπήρχε και υπάρχει. Λέγεται «παγκόσμιος οργανισμός υγείας» / Π.Ο.Υ…. Το δεύτερο επιβλήθηκε. Λέγεται γενετική μηχανική. Ο Π.Ο.Υ. θα αναλάμβανε (αναλαμβάνει) την «κατασκευή του προβλήματος» και των όρων επίλυσής του∙ όρων και τρόπων, φυσικά, που να ταιριάζουν και να υπηρετούν τα συμφέροντα της δυτικής «βιομηχανίας της υγείας» και συνολικά του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος…
Ο Π.Ο.Υ. μπορούσε (και μπορεί) να κάνει αυτήν την δουλειά… Είναι ο πλέον επίσημος διεθνής θεσμός για να πάρει μια επιδημία και να την κηρύξει ως πανδημία!... Κατάσταση υγιειονομικής έκτακτης ανάγκης…
Είχε κάνει ήδη ένα «δοκιμαστικό». Το 2009 με την «γρίπη των χοίρων».
[...]
...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]
Ziggy Stardust