#29 - 02/2024
Μια νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τεκμηριώνει πώς η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα πειραματικό σύστημα αναγνώρισης προσώπου για να παρακολουθεί τους παλαιστίνιους και να ελέγχει τις κινήσεις τους. Τα ευρήματα αποτελούν μέρος του «Αυτοματοποιημένου Απαρτχάιντ», το οποίο αποκαλύπτει ένα συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο παρακολούθησης με κάμερες στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης, τη Χεβρώνα, και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - δύο μέρη στα κατεχόμενα εδάφη όπου οι ισραηλινοί οικισμοί επεκτείνονται μέσα σε παλαιστινιακές περιοχές. «Η επιτήρηση αυξάνεται όσο αυξάνεται και η δραστηριότητα των παράνομων εποίκων», λέει ο ερευνητής της Αμνηστίας Matt Mahmoudi, ο οποίος προσθέτει ότι η τεχνολογία επιτήρησης αποτελεί μέρος μιας συνολικής κατοχικής δομής που χρησιμοποιεί το Ισραήλ εναντίον των παλαιστινίων. «Πρακτικά, η αναγνώριση προσώπου αυξάνει, ενισχύει, εδραιώνει πτυχές του απαρτχάιντ».
[Το παρακάτω είναι η απομαγνητοφώνηση συζήτησης που έγινε στην διαδικτυακή εκπομπή του site Democracy Now, ανάμεσα στην δημοσιογράφο Amy Goodman και μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας.]
AMY GOODMAN: Ξεκινάμε τη σημερινή εκπομπή εξετάζοντας πώς η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπου για να παρακολουθεί τους παλαιστίνιους και να ελέγχει τις μετακινήσεις τους. Τα ευρήματα αποτελούν μέρος μιας νέας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Αυτοματοποιημένο Απαρτχάιντ» που αποκαλύπτει ένα συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο παρακολούθησης με κάμερες στην κατεχόμενη πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - δύο πόλεις στα κατεχόμενα εδάφη όπου οι ισραηλινοί οικισμοί επεκτείνονται μέσα σε παλαιστινιακές περιοχές. Οι κάμερες υψηλής ανάλυσης είναι στραμμένες σε τζαμιά, νοσοκομεία, σχολεία και μέσα στα σπίτια των ανθρώπων. Στη Χεβρώνα, ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Red Wolf χρησιμοποιείται στα στρατιωτικά σημεία ελέγχου για να σαρώνει τα πρόσωπα των παλαιστινίων και να τα προσθέτει σε τεράστιες βάσεις δεδομένων παρακολούθησης χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Αυτό είναι απόσπασμα από ένα βίντεο που συνοδεύει τη νέα έκθεση της Αμνηστίας και μιλάει ο Matt Mahmoudi:
«Φανταστείτε ότι είστε ένας Παλαιστίνιος από ένα μικρό χωριό στα κατεχόμενα εδάφη. Δεν έχετε καταγραφεί σε κάποιο σημείο ελέγχου και δεν έχετε συλληφθεί. Δεν έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας στο κράτος. Τώρα, ας πούμε ότι πηγαίνετε να επισκεφθείτε ένα άρρωστο μέλος της οικογένειάς σας στη Χεβρώνα, οπότε περνάτε από ένα σημείο ελέγχου. Ένα μικρό κίτρινο φωτάκι αναβοσβήνει στην οθόνη του φρουρού, αλλά δεν σκέφτεστε τίποτα. Όμως εκείνη τη στιγμή, αυτή η κάμερα έχει τραβήξει μια μικρή εικόνα σας και τη συνέκρινε με άλλες εικόνες και βάσεις δεδομένων. Δεν σας αναγνώρισε, οπότε τράβηξε μια φωτογραφία και τροφοδότησε ένα σύστημα χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Και αυτό με την σειρά του τροφοδοτεί ένα γιγαντιαίο σύστημα, έτσι ώστε από τώρα και στο εξής κάθε σημείο ελέγχου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ή στο Ισραήλ να γνωρίζει ποιος είσαι. Σαρώσεις με άλλους βιο-αισθητήρες, άλλες κάμερες, άλλες βάσεις δεδομένων, όλα σε μαζική κλίμακα χωρίς τη συγκατάθεσή σας.
Τώρα, προχωρήστε μπροστά μέχρι την επόμενη φορά που θα περάσετε από ένα σημείο ελέγχου. Περνάτε από την περιστρεφόμενη πόρτα κι ένας συνοριοφύλακας που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ στην άλλη πλευρά σας λέει “γεια σου, Ματ, πώς πάει;”. Και συνειδητοποιείς ότι είσαι πλέον στο σύστημα. Ελπίζεις στον θεό ότι το φωτάκι πίσω από την οθόνη δεν θα γίνει κόκκινο για κάποιο λόγο που δεν μπορείς να ελέγξεις. Αυτό είναι το Red Wolf.»
Όταν οι παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται στα σημεία ελέγχου ή αλλού, οι λεγόμενοι βιοδείκτες τους προστίθενται στο δίκτυο παρακολούθησης. Αυτό είναι άλλο ένα απόσπασμα από το «Automated Apartheid», με την Alia Malak, ερευνήτρια και σύμβουλο για την τεχνητή νοημοσύνη της Διεθνούς Αμνηστίας: «Οι ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να διοργανώνουν διαγωνισμούς σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να τραβήξει τις περισσότερες φωτογραφίες ενός παλαιστίνιου για να τις ελέγξουν στη βάση δεδομένων και να δουν αν θα μπορούσαν να βρουν κάποια ταύτιση. Και αυτό το λένε μεταξύ τους και το αναφέρουν ως Facebook για παλαιστίνιους. Είναι βαθιά απάνθρωπο να σε αντιμετωπίζουν σαν να είσαι μέρος ενός βιντεοπαιχνιδιού».
Η νέα έκθεση «Αυτοματοποιημένο Απαρτχάιντ» ακολουθεί τη μεγάλη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας πέρυσι, η οποία κατέγραφε πώς το Ισραήλ υποβάλλει τους παλαιστίνιους στο έγκλημα του απαρτχάιντ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στο απόσπασμα στην συνέχεια μιλάει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Saul Dubow: «Υπάρχουν αναμφίβολα επιτακτικοί και πολύ ανησυχητικοί παραλληλισμοί μεταξύ των καταστάσεων στο καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και σε Ισραήλ-Παλαιστίνη, αλλά νομίζω ότι οι διαφορές είναι επίσης σημαντικές. Το νοτιοαφρικανικό σύστημα, όσο καταπιεστικό και αν ήταν, δεν ήταν ποτέ πλήρως λειτουργικό. Η προσδοκία ότι μια υψηλής τεχνολογίας κεντρική υπηρεσία του απαρτχάιντ που θα επεξεργαζόταν τα δεδομένα, θα μπορούσε να συλλέξει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τους μαύρους, απλά δεν υπήρχε, επειδή δεν ήταν βιώσιμη με την τεχνολογία της εποχής, όσο τρομακτικό και αν ήταν να συλληφθείς. Οι πληροφορίες ήταν αντίγραφα σε χαρτί - δεν ήταν ψηφιακές. Έχοντας επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας αυτή η πρακτική, με τις ψηφιακές δυνατότητες και την τεχνητή νοημοσύνη να είναι τόσο πολύ πιο προηγμένες, δίνει στο ισραηλινό κράτος πολύ περισσότερο έλεγχο».
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο την Τετάρτη ως απάντηση στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, το οποίο αναφέρει εν μέρει: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψουμε αυτό το σύστημα παρά μόνο ως βιομετρικό απαρτχάιντ...»
Για περισσότερα, πάμε στο Λονδίνο. Μαζί μας ο Matt Mahmoudi, επικεφαλής ερευνητής της νέας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Αυτοματοποιημένο Apartheid: Η αναγνώριση προσώπου εδραιώνει την καταπίεση των παλαιστινίων». Matt, μπορείς να συνεχίσεις και να αναφέρεις τι βρήκες;
MATT MAHMOUDI: Σας ευχαριστώ που με καλέσατε. Αυτό που βρήκαμε είναι, ουσιαστικά, ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου, ιδίως στη Χεβρώνα, το οποίο ακολουθεί μια σειρά πειραματισμών με τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου εναντίον παλαιστινίων, ιδίως στον τομέα Η2, ο οποίος βρίσκεται υπό την εξουσία της Πολιτικής Διοίκησης, η οποία είναι υπο-μονάδα της COGAT, στην πραγματικότητα υπό στρατιωτικό νόμο, ας πούμε. Και πραγματικά, αυτό που βλέπουμε εδώ είναι πώς τα πειράματα αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούνται εναντίον των παλαιστινίων με πρόσχημα την προστασία των περίπου 850 ισραηλινών εποίκων που βρίσκονται παράνομα στην περιοχή. Έτσι οι παλαιστίνιοι που προηγουμένως εξαρτιόνταν, για παράδειγμα, από έναν στρατιώτη όταν περνούσαν από ένα σημείο ελέγχου, τώρα πρέπει να ελέγχονται από έναν αλγόριθμο, ο οποίος έχει συλλέξει τα βιομετρικά τους στοιχεία χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν και χωρίς να το εγκρίνουν, ώστε να είναι σε θέση να τους αναγνωρίσει. Και σε περίπτωση που δεν τους αναγνωρίσει, ξαφνικά θα βρεθούν σε μια δύσκολη θέση, στην οποία μπορεί να τους κρατήσουν πίσω στο σημείο ελέγχου. Ένας στρατιώτης θα ζητήσει να ταιριάξει την ταυτότητά τους με μια λήψη προσώπου που έχει ήδη ληφθεί, έτσι ώστε να εκπαιδευτεί ο αλγόριθμος αναγνώρισης προσώπου και να τους ταυτοποιεί στο μέλλον.
Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, βλέπουμε παρόμοιες τάσεις όπου, στην πραγματικότητα, η επιτήρηση γεννά την παράνομη δραστηριότητα των εποίκων και η παράνομη δραστηριότητα των εποίκων γεννά επιτήρηση. Βλέπουμε πώς η επιτήρηση έχει αυξηθεί μετά την καταστολή των διαδηλώσεων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της έξωσης επτά παλαιστινιακών οικογενειών από το Sheikh Jarrah το 2021. Εδώ έχουμε δει, στο Sheikh Jarrah ειδικότερα, καθώς και στην Πύλη της Δαμασκού, καθώς και στο Silwan, περιοχές που έχουν βαθιά σημασία για τις παλαιστινιακές κοινότητες, ότι η επιτήρηση έχει αυξηθεί καθώς η παράνομη δραστηριότητα των εποίκων έχει επίσης αυξηθεί. Και το βλέπουμε αυτό ως μέρος ενός εξαναγκαστικού περιβάλλοντος που αποσκοπεί στο να εξαναγκάσει τους παλαιστίνιους να απομακρυνθούν από περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ισραηλινές αρχές.
Και γι' αυτό λέμε ότι, ουσιαστικά, η αναγνώριση προσώπου αυξάνει, ενισχύει, εδραιώνει πτυχές του απαρτχάιντ, όπως η πτυχή που αφορά τους περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης, που είναι το βασικό δικαίωμα που πρέπει να έχουν οι παλαιστίνιοι για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πράγματα όπως στέγαση, εκπαίδευση, εργασία, ιατρική περίθαλψη, καθώς και η συνιστώσα του καταναγκαστικού περιβάλλοντος, η οποία ενσταλάζει ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στους παλαιστίνιους και τους εμποδίζει να αντισταθούν, ενώ εισάγει έναν επιπλέον παράγοντα που καθιστά πιο επικίνδυνο να το κάνουν.
NERMEEN SHAIKH: Matt, θα μπορούσατε να εξηγήσετε πότε τέθηκε σε χρήση αυτή η τεχνολογία παρακολούθησης στα κατεχόμενα εδάφη και αν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση αυτής της τεχνολογίας;
MATT MAHMOUDI: Λοιπόν, για να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τα δύο συστήματα που είχαμε υπό έρευνα, δηλαδή το σύστημα Mabat 2000, το οποίο είναι ένα δικτυακό σύστημα παρακολούθησης που χρησιμοποιείται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και το σύστημα Red Wolf, μπορούμε να μιλήσουμε, για παράδειγμα, για το πώς το σύστημα Mabat 2000 τέθηκε σε εφαρμογή στην αλλαγή της χιλιετίας. Αλλά μόλις το 2017 και το 2018, περαιτέρω επενδύσεις από την ισραηλινή αστυνομία σήμαιναν ότι το σύστημα ήταν πλέον ικανό για εκτεταμένες αναγνωρίσεις προσώπου. Αρχικά ξεκινήσαμε με περίπου 400 κάμερες που ήταν δικτυωμένες, για να καταλήξουμε στη συνέχεια σε χιλιάδες κάμερες που είναι σε θέση να συνδεθούν μεταξύ τους και να πραγματοποιήσουν αναγνώριση προσώπου σε παλαιστίνιους, οι οποίοι κατά καιρούς, όπως έχουμε δει, τραβιούνται από τα πλήθη και ταυτοποιούνται απλώς και μόνο επειδή συμμετέχουν σε μια διαμαρτυρία. Έχουμε επίσης δει, σε μέρη όπως το Η2, στη Χεβρώνα, την ανεξέλεγκτη χρήση πειραμάτων αναγνώρισης προσώπου. Φυσικά, η επιτήρηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας στη Χεβρώνα από την αρχική διαίρεση το 1997 μεταξύ των περιοχών Η1 και Η2. Αλλά από το 2015, ειδικότερα, έχουν τοποθετηθεί κάμερες παρακολούθησης σχεδόν παντού στους δρόμους της H2.
Το 2021, αρχίσαμε να ακούμε αναφορές για μια εφαρμογή που ονομάζεται Blue Wolf και χρησιμοποιείται εναντίον παλαιστινίων στη Χεβρώνα, όπου οι στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια, επέλεγαν παλαιστίνιους στους δρόμους και καταχωρούσαν τα πρόσωπά τους σε αυτή τη βάση δεδομένων που περιείχε περαιτέρω πληροφορίες για τους παλαιστίνιους, σε μια προσπάθεια να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία για να μπορούν να τους αναγνωρίσουν στο μέλλον στους δρόμους. Η εφαρμογή Blue Wolf δίνει κίνητρα στις στρατιωτικές μονάδες για να είναι σε θέση να καταγράφουν όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα και καθιστά σχεδόν αναπόφευκτο για τους παλαιστίνιους να βρεθούν αντιμέτωποι με την παρακολούθηση.
Τώρα, το Red Wolf είναι απλώς το τελευταίο από ένα σωρό τέτοια εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί σε βάρος των παλαιστίνιων. Και πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το εργαλείο να συνδεθεί με τη βάση δεδομένων του Blue Wolf, έτσι ώστε να παρουσιαστούν πληροφορίες σε έναν στρατιώτη σε ένα σημείο ελέγχου που στην πραγματικότητα ένας παλαιστίνιος που περνάει από εκεί μπορεί να μην έχει ιδέα ότι υπάρχουν γι' αυτόν.
NERMEEN SHAIKH: Matt, θα μπορούσες να μας πεις λίγα λόγια για το από πού προέρχεται αυτή η τεχνολογία; Οι ΗΠΑ φέρονται να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας τεχνολογίας παρακολούθησης, ιδίως τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, και η Κίνα είναι ο νούμερο ένα εξαγωγέας. Τι βρήκατε σχετικά με την προέλευση αυτής της τεχνολογίας;
MATT MAHMOUDI: Ενώ γνωρίζουμε ότι το σύστημα Mabat 2000 και το σύστημα Red Wolf δεν έχουν σαφή προέλευση από την άποψη του κατασκευαστή όσον αφορά το λογισμικό, γνωρίζουμε για ορισμένες από τις εταιρείες που προμηθεύουν τις κάμερες, τις κάμερες CCTV, οι οποίες συνδέονται με το σύστημα Mabat 2000 σε μέρη όπως η Ανατολική Ιερουσαλήμ. Έτσι, έχει γίνει μια σειρά από αναφορές από διάφορους συνεργαζόμενους οργανισμούς μας που οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή, αλλά διαπιστώσαμε στην έκθεσή μας ότι ειδικότερα η Hikvision, η κινεζική εταιρεία τεχνολογιών παρακολούθησης, καθώς και η TKH Security, η οποία είναι μια ολλανδικής ιδιοκτησίας εταιρεία τεχνολογιών παρακολούθησης, είναι ιδιαίτερα παρούσες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι κάμερες της Hikvision, ειδικά, φαίνεται να αυξάνονται μόνο τα τελευταία δύο χρόνια παράλληλα με τις παράνομες δραστηριότητες των εποίκων στο Silwan. Και θέλω να επισημάνω εδώ ότι στο Silwan, βλέπουμε έργα εκτεταμένων ανασκαφών στις τοποθεσίες της Πόλης του Δαβίδ [Wadi Hilweh] που ακολουθούνται από τη δραστηριότητα των εποίκων, οι οποίοι καταλαμβάνουν κατεδαφισμένα σπίτια παλαιστινίων, τους ξεσπιτώνουν και στη συνέχεια τοποθετούν κάμερες επιτήρησης στις περιοχές για να περιορίσουν περαιτέρω τους παλαιστίνιους από το να αντισταθούν στην παράνομη δραστηριότητά τους εκεί. Έτσι, η TKH Security και η Hikvision, ειδικότερα, κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι σε διεθνή σοβαρά εγκλήματα, εκτός εάν διατυπώσουν ρητά ένα σχέδιο για την απομάκρυνση των προϊόντων τους και καταστήσουν σαφές ποια ήταν η διαδικασία δέουσας επιμέλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και ποιές ήταν οι επιχειρηματικές σχέσεις τους με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή.
AMY GOODMAN: Matt Mahmoudi, μπορείτε να μιλήσετε για τις επιπτώσεις που έχει αυτό στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, όταν υπάρχει αυτού του είδους η παρακολούθηση;
MATT MAHMOUDI: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παλαιστίνιοι φυσικά εξακολουθούν να αντιστέκονται στην κατοχή. Εξακολουθούν να αντιστέκονται στο απαρτχάιντ. Αλλά έχουμε δει, σε μέρη όπως η Χεβρώνα, όπου παλαιστινιακές ομάδες, όπως η ομάδα Νεολαία Κατά των Εποικισμών, έχουν τεθεί ουσιαστικά σε κατ’ οίκον περιορισμό, με κάμερες έξω από το σπίτι τους στραμμένες στο εσωτερικό του σπιτιού τους, καθιστώντας πολύ δύσκολο για αυτούς να συμμετάσχουν στις κανονικές τους δραστηριότητες. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, βλέπουμε Παλαιστίνιους που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, τόσο μετά την καταστολή των εξώσεων στο Sheikh Jarrah, όσο και μετά τη δολοφονία της Shireen Abu Akleh, να τραβιούνται έξω από τα πλήθη και να περνούν από διαδικασία αναγνώρισης. Αυτό αποθαρρύνει τους ανθρώπους και εισάγει ένα είδος διάχυτου φόβου, το οποίο καθιστά πολύ, πολύ δύσκολο, και με τεράστιο κόστος, για τους παλαιστίνιους να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες και αντίσταση.
Στο Silwan, είχαμε πολλές αναφορές από τους μάρτυρες και τους ερωτηθέντες που μίλησαν για την αίσθηση ότι κάθε φορά που πρέπει να διασχίσουν έναν δρόμο, όχι καν για να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία, αλλά απλά για να πάνε να πιουν καφέ με κάποιον, με έναν γείτονα, με ένα μέλος της οικογένειας, πρέπει να σκεφτούν πού βρίσκονται οι κάμερες παρακολούθησης. Πρέπει να σκεφτούν τι κινδύνους μπορεί να διατρέχουν προκειμένου να συμμετάσχουν σε απλές πτυχές της κανονικής κοινωνικής ζωής. Στη Χεβρώνα, είχαμε μαρτυρίες που μιλούσαν συγκεκριμένα για το πώς αυτή η μορφή στρατιωτικοποίησης και αυτή η μορφή επιτήρησης έχει σχεδόν σκοτώσει όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.
NERMEEN SHAIKH: Matt, έχεις επίσης καταγράψει την ευρεία χρήση ενός δικτύου καμερών CCTV. Θα μπορούσες να μιλήσεις για τους δεσμούς μεταξύ της χρήσης αυτής της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί μαζί με αυτό το δίκτυο καμερών CCTV, καθώς και για την επίδραση της αρκετά καθημερινής χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, για παράδειγμα, στα smartphones, η οποία είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη;
MATT MAHMOUDI: Απολύτως. Πρώτα απ' όλα, για να μιλήσουμε για την δικτυακή επιτήρηση που βλέπουμε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως είπα, το σύστημα Mabat 2000 τέθηκε σε λειτουργία το 2000, στην αλλαγή της χιλιετίας, αλλά εξοπλίστηκε με τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου μόνο το 2017 και το 2018. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι ότι οποιαδήποτε κάμερα που είναι ικανή να καταγράφει πρόσωπα, δηλαδή οποιεσδήποτε κάμερες υψηλής ανάλυσης, που σημαίνει ότι οι περισσότερες κάμερες που παράγονται τα τελευταία 10 χρόνια και είναι ικανές να καταγράφουν βίντεο, θα μπορούν να συνδεθούν σε ένα σύστημα βασισμένο σε λογισμικό, που βρίσκεται σε έναν υπολογιστή, το οποίο μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά την αναγνώριση προσώπου σε αυτές τις κάμερες CCTV, και γι' αυτό, σε προηγούμενη έρευνά μας με την Αμνηστία, έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι περισσότερες πόλεις απέχουν μόλις μία αναβάθμιση λογισμικού από το να είναι σε θέση να έχουν πανταχού παρούσες δυνατότητες αναγνώρισης προσώπου. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό, με τη διαφορά ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πλαίσιο που αναγνωρίζεται διεθνώς ως παράνομη προσάρτηση. Και έτσι έχουμε να κάνουμε με ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς έχουμε την τεχνολογία που θεωρούμε ότι είναι θεμελιωδώς ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζεται σε ένα πλαίσιο που είναι θεμελιωδώς αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, δηλαδή στο πλαίσιο του απαρτχάιντ και στο πλαίσιο της παράνομης προσάρτησης.
Όσον αφορά την καθημερινή φύση των τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου, είναι σημαντικό να σημειωθούν οι διαφορές μεταξύ των συστημάτων για τα οποία μιλάμε εδώ. Έτσι, η αναγνώριση προσώπου που μπορεί να βρείτε στο τηλέφωνό σας είναι αυτό που αποκαλούμε αναγνώριση προσώπου ένας προς ένας, δηλαδή μια αντιστοίχιση που γίνεται εφόσον γνωρίζετε και συναινείτε στην καταγραφή του προσώπου σας και την αποθήκευση του τοπικά στο τηλέφωνό σας για μεταγενέστερη αναγνώριση, ώστε να μπορείτε να συνδεθείτε στο σύστημά σας. Μπορείτε επίσης να το θεωρήσετε ως αυτό που κάποιοι αποκαλούν αναγνώριση προσώπου για εξουσιοδότηση. Μερικές φορές εφαρμόζεται σε κτίρια. Θα μπείτε σε έναν χώρο που έχετε ήδη καταχωρίσει μόνο το πρόσωπό σας στο προφίλ σας. Θα σας αναγνωρίσει και θα σας επιτρέψει την είσοδο.
Για την αναγνώριση προσώπου για μαζική επιτήρηση ή την αναγνώριση προσώπου για ταυτοποίηση, αυτό που αποκαλούμε επίσης αναγνώριση προσώπου από έναν προς πολλούς, έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα που βασίζεται στην επιμέλεια μιας βάσης δεδομένων μεγάλης κλίμακας χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεσή τους, συνήθως συλλέγοντας εκατομμύρια εικόνες από, για παράδειγμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή, ακριβώς στο πλαίσιο της Χεβρώνας, για παράδειγμα, μέσω στρατιωτών που κυκλοφορούν στους δρόμους και τραβούν φωτογραφίες από παλαιστίνιους χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεσή τους. Και αυτές στη συνέχεια τροφοδοτούν αυτή τη βάση δεδομένων, η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με έναν αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου που καθορίζει ποιοι είναι οι άνθρωποι που εμφανίζονται σε συγκεκριμένο υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Τώρα, επειδή αυτά τα συστήματα εξαρτώνται από αυτή τη μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων, θεωρούμε ότι είναι, εκ κατασκευής, ασύμβατα με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, επειδή είναι, εκ κατασκευής, τεχνολογίες μαζικής επιτήρησης.
AMY GOODMAN: Ποιες είναι οι τελικές συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για την τεχνητή νοημοσύνη - και αυτό που αποκαλείτε αυτοματοποιημένο απαρτχάιντ;
MATT MAHMOUDI: Ζητάμε τον άμεσο τερματισμό των τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου, την απαγόρευση των πωλήσεων, των εξαγωγών, της εξέλιξης και της ανάπτυξης των τεχνολογιών αυτών και, ειδικότερα, ζητάμε από τις εταιρείες που παρέχουν εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση προσώπου να σταματήσουν αμέσως τις πωλήσεις τους που προορίζονται για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Καλούμε επίσης το κράτος του Ισραήλ να διαλύσει το σύστημα απαρτχάιντ που εφαρμόζει σε βάρος των παλαιστινίων. Και πιστεύουμε ότι σταματώντας την αναγνώριση προσώπου, κάνουμε ένα βήμα προς την αποδυνάμωση του απαρτχάιντ.
Πηγή: Democracy Now, 4/5/2023
Πρωτότυπο: https://www.democracynow.org/2023/5/4/automated_apartheid_amnesty_report_israel_palestine
Μετάφραση: Harry Tuttle