Cyborg
Cyborg #29 - 02/2024

#29 - 02/2024

Γάζα: εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών

Cyborg #29

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια των πρώτων 35 ημερών των μαχών, το Ισραήλ επιτέθηκε συνολικά σε 15.000 στόχους στη Γάζα. Με βάση πολλαπλές πηγές, ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλός σε σύγκριση με τις τέσσερις προηγούμενες μεγάλες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια του Guardian of the Walls το 2021, το Ισραήλ επιτέθηκε σε 1.500 στόχους σε 11 ημέρες. Στην Protective Edge το 2014, η οποία διήρκεσε 51 ημέρες, το Ισραήλ έπληξε μεταξύ 5.266 και 6.231 στόχους. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Pillar of Defense το 2012, επιτέθηκαν περίπου 1.500 στόχοι σε οκτώ ημέρες. Στην Cast Lead το 2008, το Ισραήλ έπληξε 3.400 στόχους σε 22 ημέρες.

Πηγές πληροφοριών που υπηρέτησαν στις προηγούμενες επιχειρήσεις δήλωσαν επίσης στο +972 και στο Local Call ότι για 10 ημέρες το 2021 και τρεις εβδομάδες το 2014, ένας ρυθμός επιθέσεων 100 έως 200 στόχων ανά ημέρα οδήγησε σε μια κατάσταση στην οποία η ισραηλινή αεροπορία δεν είχε πλέον στόχους στρατιωτικής αξίας. Γιατί, λοιπόν, μετά από σχεδόν δύο μήνες, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη ξεμείνει από στόχους στον τρέχοντα πόλεμο;

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε μια δήλωση του εκπροσώπου των IDF στις 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία χρησιμοποιεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Habsora (Ευαγγέλιο), το οποίο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «επιτρέπει τη χρήση αυτόματων εργαλείων για την παραγωγή στόχων με γρήγορο ρυθμό και λειτουργεί βελτιώνοντας το ακριβές και υψηλής ποιότητας υλικό πληροφοριών σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες».
Στην ανακοίνωση, ένας ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρει ότι χάρη στο Habsora, δημιουργούνται στόχοι για πλήγματα ακριβείας «προκαλώντας μεγάλη ζημιά στον εχθρό και ελάχιστη ζημιά στους μη μαχητές. Οι πράκτορες της Χαμάς δεν έχουν ανοσία - ανεξάρτητα από το πού κρύβονται».

Σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών, το Habsora παράγει, μεταξύ άλλων, αυτόματες συστάσεις για επιθέσεις σε ιδιωτικές κατοικίες όπου ζουν άτομα που θεωρούνται ύποπτα ότι είναι μέλη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ. Στη συνέχεια, το Ισραήλ πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας δολοφονικές επιχειρήσεις μέσω του σφοδρού βομβαρδισμού αυτών των κατοικιών.

Το Habsora, εξήγησε μία από τις πηγές, επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων που «δεκάδες χιλιάδες αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών δεν θα μπορούσαν να επεξεργαστούν», και προτείνει τοποθεσίες βομβαρδισμού σε πραγματικό χρόνο. Επειδή οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς κατευθύνονται σε υπόγειες σήραγγες με την έναρξη κάθε στρατιωτικής επιχείρησης, λένε οι πηγές, η χρήση ενός συστήματος όπως το Habsora καθιστά δυνατό τον εντοπισμό και την επίθεση στα σπίτια σχετικά κατώτερων στελεχών.

Ένας πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών εξήγησε ότι το σύστημα Habsora επιτρέπει στο στρατό να λειτουργεί ένα «εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών», στο οποίο «η έμφαση δίνεται στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα». Ένα ανθρώπινο μάτι «θα εξετάζει τους στόχους πριν από κάθε επίθεση, αλλά δεν χρειάζεται να ξοδεύει πολύ χρόνο σε αυτούς». Δεδομένου ότι το Ισραήλ εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 30.000 μέλη της Χαμάς στη Γάζα, και είναι όλοι σημαδεμένοι για θάνατο, ο αριθμός των πιθανών στόχων είναι τεράστιος.

Cyborg #29

Το 2019, ο ισραηλινός στρατός δημιούργησε ένα νέο κέντρο με στόχο τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση της δημιουργίας στόχων. «Το τμήμα διαχείρισης στόχων είναι μια μονάδα που περιλαμβάνει εκατοντάδες αξιωματικούς και στρατιώτες και βασίζεται σε δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο πρώην αρχηγός του επιτελείου των IDF Aviv Kochavi σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο Ynet νωρίτερα φέτος.

«Πρόκειται για μια μηχανή που, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, επεξεργάζεται πολλά δεδομένα καλύτερα και ταχύτερα από οποιονδήποτε άνθρωπο και τα μετατρέπει σε στόχους για επίθεση», συνέχισε ο Kochavi. «Το αποτέλεσμα ήταν ότι στην επιχείρηση Guardian of the Walls [το 2021], από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε αυτή η μηχανή, δημιουργούσε 100 νέους στόχους κάθε μέρα. Βλέπετε, στο παρελθόν υπήρχαν εποχές στη Γάζα που δημιουργούσαμε 50 στόχους το χρόνο. Και εδώ το μηχάνημα παρήγαγε 100 στόχους μέσα σε μία ημέρα».

«Προετοιμάζουμε τους στόχους αυτόματα και εργαζόμαστε σύμφωνα με έναν κατάλογο ελέγχου», δήλωσε στο +972 και στο Local Call μία από τις πηγές που εργάζονταν στη νέα διοικητική διεύθυνση στόχων. «Είναι πραγματικά σαν εργοστάσιο. Δουλεύουμε γρήγορα και δεν υπάρχει χρόνος να εμβαθύνουμε στον στόχο. Η άποψη είναι ότι κρινόμαστε ανάλογα με το πόσους στόχους καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε».

Ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος υπεύθυνος για την τράπεζα στόχων δήλωσε στην Jerusalem Post νωρίτερα φέτος ότι χάρη στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης του στρατού, για πρώτη φορά ο στρατός μπορεί να δημιουργήσει νέους στόχους με ταχύτερο ρυθμό από ότι επιτίθεται. Μια άλλη πηγή δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτόματης δημιουργίας μεγάλου αριθμού στόχων αποτελεί πρακτική υλοποίηση του δόγματος Dahiya. [Το δόγμα πήρε το όνομα του από την συνοικία Dahiya της Βηρυτού που σχεδόν ισοπεδώθηκε από τον ισραηλινό στρατό το 2006. Σύμφωνα με αυτό, στο πόλεμο εναντίον αντάρτικων οργανώσεων, το Ισραήλ πρέπει να χρησιμοποιήσει δυσανάλογη και συντριπτική δύναμη στοχεύοντας πολιτικές και κυβερνητικές υποδομές προκειμένου να επιβάλει την αποτροπή και να αναγκάσει τον άμαχο πληθυσμό να πιέσει τις οργανώσεις να τερματίσουν τις επιθέσεις τους.]  
Αυτοματοποιημένα συστήματα όπως το Habsora διευκόλυναν έτσι σημαντικά το έργο των αξιωματικών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού πιθανών απωλειών. Πέντε διαφορετικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο αριθμός των αμάχων που μπορεί να σκοτωθούν σε επιθέσεις σε ιδιωτικές κατοικίες είναι εκ των προτέρων γνωστός στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και εμφανίζεται σαφώς στο αρχείο στόχων στην κατηγορία των «παράπλευρων ζημιών».

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, υπάρχουν βαθμοί παράπλευρων ζημιών, σύμφωνα με τους οποίους ο στρατός καθορίζει αν είναι δυνατόν να επιτεθεί σε στόχο μέσα σε ιδιωτική κατοικία. «Όταν η γενική οδηγία γίνεται ‘Παράπλευρη Ζημιά 5’, αυτό σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να χτυπήσουμε όλους τους στόχους που θα σκοτωθούν έως πέντε πολίτες - μπορούμε να δράσουμε σε όλους τους στόχους που είναι στο επίπεδο πέντε», δήλωσε μία από τις πηγές.

«Στο παρελθόν, δεν σημειώναμε τακτικά τα σπίτια των νεότερων μελών της Χαμάς για βομβαρδισμό», δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας που συμμετείχε σε επιθέσεις εναντίον στόχων κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιχειρήσεων. «Στην εποχή μου, αν το σπίτι το οποίο στόχευα είχε την ένδειξη Παράπλευρη Απώλεια 5 δεν εγκρίνονταν πάντα». Μια τέτοια έγκριση, είπε, θα λαμβανόταν μόνο εάν ήταν γνωστό ότι στο σπίτι ζούσε ανώτερος διοικητής της Χαμάς.

«Απ' ότι καταλαβαίνω, σήμερα μπορούν να μαρκάρουν όλα τα σπίτια [οποιουδήποτε στρατιωτικού στελέχους της Χαμάς, ανεξαρτήτως βαθμού]», συνέχισε η πηγή. «Πρόκειται για πολλά σπίτια. Μέλη της Χαμάς που δεν έχουν πραγματικά σημασία για τίποτα ζουν σε σπίτια σε όλη τη Γάζα. Έτσι σημαδεύουν το σπίτι, βομβαρδίζουν και σκοτώνουν όλους όσους βρίσκονται εκεί».

[Το παραπάνω απόσπασμα είναι ένα μικρό μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.]

Πηγή: +972 magazine, 30/11/2023
Πρωτότυπο: https://www.972mag.com/mass-assassination-factory-israel-calculated-bombing-gaza/
Μετάφραση: Harry Tuttle

κορυφή