Cyborg
Cyborg #29 - 02/2024

#29 - 02/2024

Habsora: η ισραηλινή ΑΙ στον πόλεμο στην Γάζα

Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (AI) από το Ισραήλ στη Γάζα σηματοδοτεί άλλη μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο του σύγχρονου πολέμου. Ωστόσο, η εκτεταμένη καταστροφή σπιτιών και υποδομών στη Γάζα - μαζί με τον τεράστιο αριθμό νεκρών - έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής σε επιχειρήσεις που βαφτίζονται ως «counter-insurgencies».

Όπως τονίστηκε σε μια πρόσφατη πρωτοποριακή έρευνα των ισραηλινών περιοδικών +972 και Local Call, στην πρώτη γραμμή της επίθεσης του Ισραήλ βρίσκεται ένα σύστημα που ονομάζεται «Habsora» («Ευαγγέλιο»). Αυτή η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης φέρεται να επιτρέπει την ταχύτερη επιλογή στόχων στη Γάζα για βομβαρδισμούς, καθώς και την ταχύτερη παρακολούθηση θέσεων της Χαμάς, ενώ παρέχει μια εκτίμηση των πιθανών θανάτων πριν από μια επίθεση.

Πράγματι, ενώ τα παλαιότερα συστήματα μπορούσαν να παράγουν 50 στόχους σε μια ημέρα, το σύστημα Habsora επιτρέπει πλέον στον ισραηλινό στρατό να παράγει 100 στόχους. Αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το σύστημα; Εν συντομία, δημιουργεί στόχους χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται «πιθανολογική συμπερασματολογία» [probabilistic inference], ένα βασικό χαρακτηριστικό των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης. Ουσιαστικά, οι αλγόριθμοι αυτοί αναλύουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων για να εντοπίσουν μοτίβα.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των αλγορίθμων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τόσο από την ποιότητα όσο και από τον όγκο των δεδομένων που επεξεργάζονται. Οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούν αυτά τα μοτίβα για να κάνουν προβλέψεις ή προτάσεις με βάση την πιθανότητα. Εάν ένα άτομο έχει επαρκή κοινά χαρακτηριστικά με άλλα άτομα που έχουν αναγνωριστεί ως εχθρικοί μαχητές, το σύστημα μπορεί επίσης να χαρακτηρίσει το άτομο αυτό ως μαχητή. Η διαδικασία αυτή βασίζεται στην περιπτωσιολογία ή την πιθανότητα να μοιράζονται το ίδιο μοτίβο, όχι στην απόλυτη βεβαιότητα.

Cyborg #29

Η στρατηγική του Ισραήλ για την τεχνητή νοημοσύνη

Η σημαντική συλλογή δεδομένων και πληροφοριών από το Ισραήλ αποτέλεσε βασικό στοιχείο που επέτρεψε τη νέα αυτή στρατηγική. «Με την πάροδο των ετών, το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών χρησιμοποιώντας εξοπλισμό παρακολούθησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κατασκόπους εντός της Χαμάς, καθώς και από παλαιστίνιους που διασχίζουν τα σύνορα», δήλωσε στο The New Arab ο Antony Loewenstein, ανεξάρτητος δημοσιογράφος και συγγραφέας του The Palestine Laboratory. «Αυτή η μαζική συλλογή πληροφοριών επέτρεψε στο Ισραήλ να δημιουργήσει και να αντλήσει αυτόν τον τεράστιο αριθμό στόχων», πρόσθεσε.

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

Πηγή: The New Arab, 13/12/2023
Πρωτότυπο: https://www.newarab.com/analysis/gospel-israels-controversial-ai-used-gaza-war
Μετάφραση: Harry Tuttle

κορυφή