Cyborg
Cyborg #25 - 10/2022

#26 - 02/2023

“πράσινη ενέργεια” σώσε μας!

Ως μεταλλωρύχος επί 40 χρόνια έχω εργαστεί σε διάφορα ορυχεία σε όλο τον κόσμο. Χρυσός, πλατίνα, χαλκός, άνθρακας, μόλυβδος, ψευδάργυρος, πετρέλαιο και αλάτι. Θα σας πω κάτι, και θα σας το πω εδώ. Θα καταστρέψουμε τη γη στο όνομα της “πράσινης ενέργειας”. Διαβάστε παρακάτω και θα σας εξηγήσω.

Η οργάνωση MiningWatch Canada εκτιμά ότι “τρία δισεκατομμύρια τόνοι μεταλλευμάτων και ορυκτών θα χρειαστούν για να τροφοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση” - μια τεράστια αύξηση ειδικά για έξι κρίσιμα ορυκτά: λίθιο, γραφίτης, χαλκός, κοβάλτιο, νικέλιο και ορυκτά σπάνιων γαιών.
Τα επόμενα 30 χρόνια 7,5 δισεκατομμύρια από εμάς θα καταναλώσουμε περισσότερα μέταλλα από ότι τα τελευταία 70.000 χρόνια ή τις τελευταίες 500 γενιές, δηλαδή περισσότερα από όλα τα 108 δισεκατομμύρια ανθρώπων που περπάτησαν ποτέ στη Γη.

Εξόρυξη σημαίνει την απόσπαση στερεών μεταλλευμάτων, συχνά μετά την αφαίρεση τεράστιων ποσοτήτων υπερκείμενων πετρωμάτων. Στη συνέχεια, το μετάλλευμα πρέπει να υποστεί επεξεργασία, δημιουργώντας μια τεράστια ποσότητα αποβλήτων - περίπου 100 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλη ροή ανθρώπινων αποβλήτων.
Ο καθαρισμός ενός μόνο τόνου σπάνιων γαιών απαιτεί τη χρήση τουλάχιστον 200 κυβικών μέτρων νερού, το οποίο στη συνέχεια μολύνεται με οξέα και βαρέα μέταλλα. Επιπλέον, φανταστείτε την καταστροφή και την ενέργεια που απαιτούνται για την απόκτηση αυτών των βασικών μετάλλων:
18.740 κιλά καθαρισμένου πετρώματος για την παραγωγή 2,2 κιλών βαναδίου,
35.275 κιλά μεταλλεύματος για 2,2 κιλά δημήτριο [cerium]
110.230 κιλά πετρώματος για 2,2 κιλά γάλλιου
2.645.550 κιλά μεταλλεύματος για την παραγωγή 2,2 κιλών λουτέσιου [lutetium].

Μέχρι το 2035, η ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί για το γερμάνιο, να τετραπλασιαστεί για το ταντάλιο και να πενταπλασιαστεί για το παλλάδιο. Η αγορά σκανδίου θα μπορούσε να εννεαπλασιαστεί και η αγορά κοβαλτίου να μεγαλώσει κατά 24 φορές.
Η δυνητική ζήτηση για σπάνια μέταλλα είναι εκθετική. Ήδη καταναλώνουμε πάνω από δύο δισεκατομμύρια τόνους μετάλλων κάθε χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 500 πύργους του Άιφελ την ημέρα.

Δεν υπάρχει τίποτα εκλεπτυσμένο στην εξόρυξη. Περιλαμβάνει τη θραύση των πετρωμάτων και στη συνέχεια, τη χρήση ενός μείγματος χημικών αντιδραστηρίων όπως το θειικό και το νιτρικό οξύ, μια μακρά και επαναλαμβανόμενη διαδικασία που χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές τεχνικές για να ληφθεί ένα συμπύκνωμα σπάνιων γαιών με καθαρότητα κοντά στο 100%.
Καθώς τα σπάνια μέταλλα έχουν γίνει πανταχού παρόντα στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες, η εξαιρετικά τοξική λάσπη που παράγουν μολύνει το νερό, το έδαφος, την ατμόσφαιρα και εκλύεται από τις φλόγες των υψικαμίνων.
Νομίζετε ότι τα ηλιακά πάνελ είναι “πράσινα”; Σκεφτείτε το ξανά. Δεν υπάρχει τίποτα πράσινο στα ηλιακά πάνελ. Γνωρίζατε ότι κόβουμε δάση, όχι για την τοποθέτηση των πάνελ, αλλά για το ξύλο που απαιτείται για την παραγωγή τους;

Έχω δει την καταστροφή βουνών, λιμνών και παρθένων υδάτινων συστημάτων, όλα στο όνομα της Πράσινης Ενέργειας. Μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Blacksmith προσδιορίζει την εξορυκτική βιομηχανία ως τη δεύτερη πιο ρυπογόνο βιομηχανία στον κόσμο. Σύντομα θα είναι το νούμερο ένα. Γιατί; Επειδή “πράσινη ενέργεια”…
Οι “πράσινες” τεχνολογίες απαιτούν τη χρήση σπάνιων ορυκτών, η εξόρυξη των οποίων κάθε άλλο παρά καθαρή είναι. Απορρίψεις βαρέων μετάλλων, όξινη βροχή και μολυσμένες πηγές νερού - όλα αυτά αγγίζουν τα όρια της περιβαλλοντικής καταστροφής. Με απλά λόγια, η καθαρή ενέργεια είναι μια βρώμικη υπόθεση.

Οι ανεμογεννήτριες καταναλώνουν περισσότερες πρώτες ύλες από τις προηγούμενες τεχνολογίες: Για μια ισοδύναμη εγκατεστημένη ισχύ, οι ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις απαιτούν έως και 15 φορές περισσότερο σκυρόδεμα, 90 φορές περισσότερο αλουμίνιο και 50 φορές περισσότερο σίδηρο, χαλκό και γυαλί από ότι τα ορυκτά καύσιμα ή η πυρηνική ενέργεια.

Αν έχετε φτάσει μέχρι εδώ πιστεύοντας ακόμα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι καθαρές και πράσινες, τότε έχετε πιστέψει σε λαγούς με πετραχήλια. Νομίζαμε ότι θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από τις ελλείψεις, τις εντάσεις και τις κρίσεις που δημιουργεί η όρεξή μας για πετρέλαιο και άνθρακα. Αντίθετα, τις αντικαθιστούμε με μια εποχή νέων και πρωτοφανών ελλείψεων, εντάσεων και κρίσεων.

Μαρτυρία του John Lee Pettimore,
μηχανικού εξορύξεων
Μετάφραση Harry Tuttle

Cyborg #26

Η ατελείωτη πείνα για τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικές συσκευές που δουλεύουν με μπαταρίες ιόντων λιθίου αυξάνει την κρίση των ορυκτών πόρων. Ειδικά ο μετασχηματισμός της ηλεκτροκίνησης δημιουργεί μια τεράστια ζήτηση λιθίου. Για παράδειγμα, μια μπαταρία smartphone περιέχει δύο έως τρία γραμμάρια λιθίου - ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζεται περίπου 20 με 30 κιλά λιθίου.

Περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου βρίσκεται στη Νότια Αμερική, στο τρίγωνο του λιθίου μεταξύ Βολιβίας, Χιλής και Αργεντινής. Οι αλυκές Salar de Atacama στη βόρεια Χιλή περιέχουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου. Πρόκειται για ένα από τα ξηρότερα και λιγότερο κατοικημένα μέρη της γης. Αλλά οι μεταλλευτικές βιομηχανίες αλλάζουν το τοπίο. Οι μεγαλύτερες παγκοσμίως αλυκές εξάτμισης για παραγωγή λιθίου είναι ορατές ακόμη και από το διάστημα.

Τα υπόγεια ύδατα, πλούσια σε λίθιο, που βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των 100 μέτρων κάτω από τις αλυκές, αντλούνται σε τεράστιες δεξαμενές. Ο ήλιος εξατμίζει το νερό στις λίμνες και η συγκέντρωση του λιθίου αυξάνεται. Η τιρκουάζ χρώματος άλμη αντλείται για περισσότερο από ένα χρόνο από λίμνη σε λίμνη μέχρι η συγκέντρωση λιθίου στο νερό να φτάσει σε επίπεδο 6% και να αποκτήσει μια βαθιά κίτρινη απόχρωση. Η συμπυκνωμένη άλμη μεταφέρεται με φορτηγά για να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία σε χημικές μονάδες. Η παραγωγή λιθίου μέσω λιμνών εξάτμισης χρησιμοποιεί πολύ νερό. Περίπου 21 εκατομμύρια λίτρα την ημέρα. Για την παραγωγή ενός τόνου λιθίου απαιτούνται περίπου 2,2 εκατομμύρια λίτρα νερού.

Στον ανεπτυγμένο τεχνολογικά κόσμο αυτό ονομάζεται “πράσινη επανάσταση”. Στον υπόλοιπο κόσμο το όνομα είναι μαύρη καταστροφή.

κορυφή