Cyborg
Cyborg #17 - 02/2020

#17 - 02/2020

Τα ευφυή πανοπτικά όπλα του τετάρτου παγκοσμίου πολέμου

19 Σεπτεμβρίου 2019: επίθεση από αμερικανικά drones στην αφγανική επαρχία Nangarhar καταλήγει στην μαζική δολοφονία 30 εργατών γης και τον τραυματισμό άλλων 40, την ώρα που ξεκουράζονταν μετά την εργασία τους. Υποτιθέμενος στόχος της επιχείρησης ήταν «κρησφύγετο» του ισλαμικού κράτους.
25 Σεπτεμβρίου 2019: επίθεση των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Helmand, με την υποστήριξη του αμερικανικού στρατού, εναντίον κτηρίου που υποτίθεται ότι στέγαζε «κρησφύγετο» ενόπλων ταλιμπάν. Η κατάληξη ήταν το αιματοκύλισμα ενός γαμήλιου γλεντιού και η μαζική δολοφονία 40 αμάχων.
1 Δεκεμβρίου 2019: στην αφγανική επαρχία Khost αμερικανικό drone χτύπησε αυτοκίνητο σκοτώνοντας και τους πέντε επιβάτες. Ανάμεσά τους και μια γυναίκα που είχε μόλις είχε γεννήσει και μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι η επίθεση είχε στόχο τρία στελέχη των ταλιμπάν και δήλωσε άγνοια για τους αμάχους.
8 Ιανουαρίου 2020: επίθεση από αμερικανικά drones στην επαρχία Herat καταλήγει στην δολοφονία 10 αμάχων και το τραυματισμό περισσότερων από 50. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, η επίθεση είχε στόχο μια φράξια των ταλιμπάν, ήταν «επιτυχημένη» και οι αναφορές για θύματα αμάχους «θα ερευνηθούν».

επιθέσεις drones

Καρέ από ειδησεογραφικό κλιπ του reuters για την εν ψυχρώ δολοφονία 30 εργατών γης από αμερικανικά drones.

Τα παραπάνω γεγονότα, σχετικά πρόσφατα και ενδεικτικά, είναι παρμένα από την μεγάλη και διαρκώς επεκτεινόμενη λίστα των πολεμικών ενεργειών του αμερικανικού στρατού που καταλήγουν σε λουτρό αίματος με θύματα αμάχους. Το κοινό χαρακτηριστικό τους δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για εν ψυχρώ μαζικές δολοφονίες αμάχων, αλλά για επιχειρήσεις που αποφασίζονται, σχεδιάζονται κι εκτελούνται με την μεσολάβηση ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής. Υποτίθεται ότι οργανώνονται στη βάση πληροφοριών υψηλής ακρίβειας που έχουν αντληθεί από τεράστιες βάσεις δεδομένων κι επεξεργάζονται από «ευφυείς» αλγόριθμους, προκειμένου να επιτευχθεί χειρουργική ακρίβεια και μέγιστη αποτελεσματικότητα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η σχετική φιλολογία, η οποία δεν κλονίζεται παρά τις εκατόμβες νεκρών αμάχων· εκτός κι αν βέβαια αυτός ακριβώς είναι ο στόχος.
Ο τεχνολογικός φετιχισμός της «ισχυρότερης» πολεμικής μηχανής έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο, ώστε να διεκδικεί την παντογνωσία ή να πιστεύει ότι την κατέχει. «Ξέρουμε τα πάντα για τους πάντες»: θα μπορούσε να είναι απόφθεγμα της πιο ελεεινής θεολογίας ή ολοκληρωτισμού, αλλά σήμερα συμπυκνώνει την ιδεολογία του modus operandi του αμερικανικού στρατού. Δεν έχει σημασία αν ισχύει ή μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο· αρκεί σαν φενάκη για να παραγάγει απολύτως χειροπιαστά, πρακτικά αποτελέσματα, όπως είναι μια σφαγή αμάχων σε κάποιο χωριό της κεντρικής Ασίας. Όταν ο χειριστής του drone κάθεται στην αναπαυτική gaming καρέκλα του και κατευθύνει ένα τυφλό εργαλείο θανάτου, είναι απλά ένα βιολογικό ενδιάμεσο που εκτελεί την τεχνολογική βούληση του αλγόριθμου μιας βάσης δεδομένων. Έτσι διεξάγεται σήμερα ο πόλεμος, σαν ένα σύστημα εισροών-εκροών σε ένα ψηφιοποιημένο σύμπαν. Από την μία μεριά εισρέουν πληροφορίες - αναλύονται, αποσυντίθενται, ανασυντίθενται και κλειδώνουν στόχο - κι από την άλλη εκρέει ωμή, τυφλή κτηνωδία.

Τα άρθρα που ακολουθούν προέρχονται από το ηλεκτρονικό περιοδικό OneZero (το πρώτο είναι του Νοεμβρίου 2019 και τα άλλα δύο του Ιανουαρίου 2020) και περιγράφουν αρκετά κατατοπιστικά την επικρατούσα τάση στο τεχνοστρατιωτικό σύμπλεγμα που διευθύνει τις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού: ηλεκτρονικό φακέλωμα σε πλανητική κλίμακα, λεηλασία των προσωπικών δεδομένων, υπερσυσσώρευση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων και δυνητική μετατροπή του οποιουδήποτε σε στόχο στρατιωτικής δράσης.
Το πρώτα δύο άρθρα αφορούν ειδικά στον αμερικανικό στρατό και το παγκόσμιο σύστημα ψηφιακής παρακολούθησης που έχει στήσει. Το τρίτο αφορά στην επέκταση αυτών των τεχνολογιών ηλεκτρονικού φακελώματος σε βάρος των μεταναστών που προσπαθούν μπουν στην επικράτεια των ΗΠΑ. Από τα άρθρα αυτά φαίνεται καθαρά πώς έχουν αρχίσει να συνδέονται μεταξύ τους όλες οι προϋπάρχουσες και καινούριες βάσεις δεδομένων φτιάχνοντας ένα παγκόσμιο πανοπτικό. Ώστε να γίνει η δήθεν χειρουργική ακρίβεια των «ευφυών» όπλων εμπειρία πλανητικής έκτασης…

Harry Tuttle

ευφυή πανοπτικά όπλα

να πώς δουλεύει το σύστημα μαζικής αναγνώρισης προσώπων του αμερικανικού στρατού

ντοκουμέντα δείχνουν πώς ο στρατός συλλέγει βιομετρικά δεδομένα από όλο τον κόσμο

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο στρατός των ΗΠΑ έχει εμπλουτίσει με μια νέα προσθήκη το οπλοστάσιό του. Το νέο όπλο αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο, σχεδόν αόρατο, και μέρα με την μέρα γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Το όπλο αυτό είναι μια τεράστια βάση δεδομένων, γεμάτη με εκατομμύρια φωτογραφίες προσώπων, ιρίδων, δακτυλικών αποτυπωμάτων και στοιχείων DNA - ένα βιομετρικό αρπακτικό δίκτυο με τα στοιχεία όλων όσων έχουν έρθει σε επαφή με τον αμερικανικό στρατό στο εξωτερικό. Οι 7,4 εκατομμύρια ταυτότητες στη βάση δεδομένων καλύπτουν ένα εύρος από υπόπτους τρομοκρατίας σε ενεργές πολεμικές ζώνες, μέχρι στρατιώτες συμμαχικών δυνάμεων που εκπαιδεύονται με τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Αποστερώντας από τους αντιπάλους μας την ανωνυμία, μας επιτρέπει να εστιάζουμε την θανατηφόρα ισχύ μας. Είναι σαν να αφαιρείς το καμουφλάζ από το οπλοστάσιο του εχθρού». Αυτά γράφει ο Glenn Krizay, διευθυντής της Αμυντικής Υπηρεσίας Στοιχείων και Βιομετρίας (Defense Forensics and Biometrics Agency - DFBA), σε αναφορά που απέκτησε το OneZero. Η DFBA είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία της βάσης δεδομένων, της οποίας το επίσημο όνομα είναι Αυτοματοποιημένο Βιομετρικό Πληροφοριακό Σύστημα (Automated Biometric Information System - ABIS).

Η DFBA και η βάση δεδομένων ABIS έχουν προκαλέσει ελάχιστη προσοχή ή δημοσιότητα, παρόλο τον κεντρικό ρόλο που παίζουν στις μυστικές επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Αλλά μία παρουσίαση που διάρρευσε μαζί με σημειώσεις γραμμένες από τον Krizay, διευθυντή της DFBA, αποκαλύπτουν πώς λειτουργεί ο οργανισμός και πώς η βιομετρική ταυτοποίηση έχει χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό μη αμερικανών πολιτών στο πεδίο της μάχης εκατοντάδες φορές, μόνο το πρώτο μισό του 2019. Η ABIS επιτρέπει επίσης στους διάφορους κλάδους του στρατού να βάζουν σημάνσεις σε άτομα ενδιαφέροντος, καταγράφοντας τους στην ονομαζόμενη «Βιομετρικά Ενεργοποιημένη Λίστα Παρακολούθησης» (Biometrically Enabled Watch List - BEWL). Με το που μπαίνει η σήμανση, τα άτομα αυτά μπορούν να ταυτοποιηθούν μέσω των συστημάτων παρακολούθησης στα πεδία της μάχης, κοντά σε σύνορα οπουδήποτε στον κόσμο και σε στρατιωτικές βάσεις.

Η παρουσίαση ρίχνει επίσης φως στο πώς συνδέονται μεταξύ τους τα βιομετρικά συστήματα του στρατού, των πολιτειών και των υπηρεσιών επιβολής της τάξης. Σύμφωνα με την παρουσίαση του Krizay, η ABIS είναι συνδεδεμένη με την βιομετρική βάση δεδομένων του FBI, η οποία με την σειρά της συνδέεται με τις πολιτειακές, δικαστικές και αστυνομικές βάσεις δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι τελικά, ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη πρόσβαση σε βιομετρικά στοιχεία αμερικανών πολιτών και καταγεγραμμένων μη πολιτών. Η DFBA είναι επίσης σε διαδικασία να συνδέσει την βάση της με την βιομετρική βάση δεδομένων του υπουργείου εσωτερικής ασφάλειας (Department of Homeland Security). Το δίκτυο αυτό θα αντιστοιχεί πρακτικά σε ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης. Στις σημειώσεις του, ο Krizay τονίζει ένα υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, τα data ενός υπόπτου στο Ντιτρόιτ θα διασταυρώνονται και θα ελέγχονται με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί «σε κάποια βουνοκορφή στην Ασία».
Τα σχετικά ντοκουμέντα αποκτήθηκαν μετά από αίτημα με βάση τον Νόμο για την Ελευθερία της Πληροφόρησης. Πρόκειται για έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος, σε μία κλειστή συνδιάσκεψη με θέμα την στρατιωτική χρήση της βιομετρίας, γνωστή ως Συμπόσιο Διαχείρισης Ταυτοτήτων (Identity Management Symposium).

Η ABIS είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας επένδυσης στην βιομετρία από τον αμερικανικό στρατό. Σύμφωνα με την ανάλυση ομοσπονδιακών μητρώων, ο στρατός έχει επενδύσει περισσότερα από 345 εκατομμύρια δολάρια στην τεχνολογία βιομετρικών βάσεων δεδομένων τα τελευταία 10 χρόνια. Η Leidos, μια εταιρεία που αναλαμβάνει συμβόλαια με τον στρατό και το κύριο πεδίο της είναι η τεχνολογία της πληροφορικής, είναι αυτή που έχει αναλάβει την διαχείριση της βάσης δεδομένων. Η Ideal Innovations λειτουργεί ένα υπο-τμήμα της βάσης δεδομένων, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την δραστηριότητα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα έγγραφα που απέκτησε το OneZero.

ευφυή πανοπτικά όπλα

slide από την παρουσίαση του συστήματος ABIS

Τα συμβόλαια αυτά, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις σχετικά με τις δραστηριότητες του στρατού πάνω σε μαζικές βιομετρικές βάσεις δεδομένων, σκιαγραφούν μια επικίνδυνη κατάσταση: ένα μεγάλο και διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο συστημάτων παρακολούθησης που διαχειρίζεται ο στρατός, βρίσκεται παντού όπου οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις και απορροφά τεράστιες ποσότητες δεδομένων εκατομμυρίων ανύποπτων προσώπων.

Το πρόγραμμα βιομετρίας του στρατού ξεκίνησε το 2004 και αρχικά ήταν εστιασμένο στην συλλογή και ανάλυση δακτυλικών αποτυπωμάτων. «Σε ένα πόλεμο χωρίς σύνορα, στολές ή καθορισμένα μέτωπα, το να ξέρεις ποιος είναι εχθρός είναι ουσιώδες» έγραφε ο John Woodward, επικεφαλής του τμήματος βιομετρίας του υπουργείου αμύνης, σε μία αναφορά του 2004. Εκείνη την χρονιά, το υπουργείο άμυνας ανάθεσε στην Lockheed Martin το φτιάξιμο μιας βιομετρικής βάσης δεδομένων με έναν αρχικό προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων. Η πρόοδος ήταν πολύ αργή: το 2009, ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου ανάφερε ότι το βιομετρικό σύστημα εξακολουθούσε να έχει πολλά και μεγάλα κενά. Σε δοκιμές που έγιναν, το υπουργείο ήταν σε θέση να κάνει μόλις πέντε επιτυχημένες ταυτοποιήσεις σε 150 αναζητήσεις μέσα στα βιομετρικά στοιχεία. Ένα νέο συμβόλαιο αργότερα με την αμυντική βιομηχανία Northrop κατέληξε σε εξίσου απογοητευτικά αποτελέσματα με αναφορές για «αστάθεια του συστήματος, ασυνέπειες στην επεξεργασία, υπερφόρτωση του συστήματος, λάθη στη λειτουργία και καθυστέρηση στην ανανέωση των στοιχείων μέχρι και 48 ώρες».

Από το 2016, το υπουργείο άμυνας ξεκίνησε να κάνει σοβαρές επενδύσεις στη συλλογή βιομετρικών δεδομένων. Εκείνη την χρονιά ο υφυπουργός άμυνας Robert Work προσδιόριζε την βιομετρική ταυτοποίηση σαν μια κρίσιμη διάσταση σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων του υπουργείου: μάχες, συγκέντρωση πληροφοριών, επιβολή του νόμου, ασφάλεια, επιχειρήσεις και αντιτρομοκρατία. Οι στρατιωτικοί αρχηγοί άρχισαν να μιλάνε για την βιομετρική τεχνολογία σαν κάτι που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και οι οδηγίες από το υπουργείο ενθάρρυναν την χρήση της τεχνολογίας από τους αναλυτές, αλλά επίσης κι από τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Οι μονάδες διατάχτηκαν να συλλέγουν βιομετρικά δεδομένα οποτεδήποτε ήταν εφικτό.
Την ίδια χρονιά, μια αμυντική βιομηχανία με το όνομα Leidos, η οποία είχε αποκτήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του τμήματος της Lockheed που ασχολούνταν με τις κυβερνητικές δουλειές πάνω στην πληροφορική, έκλεισε ένα συμβόλαιο 150 εκατομμυρίων με αντικείμενο να κατασκευάσει και να αναπτύξει το σύστημα που σήμερα ξέρουμε ως ABIS.

Μεταξύ 2008 και 2017, το υπουργείο πρόσθεσε περισσότερα από 213.000 πρόσωπα στην BEWL, την λίστα παρακολούθησης με βάση βιομετρικά δεδομένα. Την ίδια περίοδο, το υπουργείο άμυνας συνέλαβε ή δολοφόνησε περισσότερους από 1700 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με βάση βιομετρικές ταυτοποιήσεις.
Η παρουσίαση του Krizay περιλαμβάνει στοιχεία που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την βιομετρική ταυτοποίηση για να εντοπίσουν 4467 πρόσωπα της λίστας BEWL τους έξι πρώτους μήνες του 2019. Η παρουσίαση δίνει αναλυτικά νούμερα: 2728 από αυτές τις ταυτοποιήσεις αφορούσαν «αντίπαλες δυνάμεις» και επιτεύχθηκαν στο «πεδίο» ή σε περιοχές από όπου διοικούνται οι αμερικανικές δυνάμεις.
Η DFBA ισχυρίζεται ότι έχει data για 7,4 εκατομμύρια μοναδικές ταυτότητες στην βάση δεδομένων ABIS, με την πλειονότητα αυτών να έχει αντληθεί από στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, σύμφωνα με το site της υπηρεσίας.
Το νούμερο αυτό διαρκώς μεγαλώνει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το υπουργείο άμυνας μπορεί να συλλέξει data από κρατούμενους, ψηφοφόρους, τις λίστες κατάταξης από συμμαχικές χώρες, τις εκθέσεις αξιολόγησης των εργαζομένων ή από στοιχεία που δίνονται στον στρατό.
«Σχεδόν κάθε επιχείρηση μας δίνει την ευκαιρία να συλλέξουμε βιομετρικά data» εξηγεί ένα ντοκουμέντο του 2014 με θέμα την βιομετρία στο στρατό. «Αν και η ποιότητα είναι προτιμότερη από την ποσότητα, η μεγιστοποίηση των καταγραφών στην βάση δεδομένων, θα καταλήξει στην ταυτοποίηση περισσότερων ατόμων ενδιαφέροντος».

Το ABIS επιτρέπει επίσης σε διαφορετικές επιχειρήσεις κι αποστολές να δημιουργούν τις δικές τους βιομετρικές λίστες παρακολούθησης. Αυτές οι βάσεις δεδομένων μπορούν να εγκατασταθούν σε φορητές στρατιωτικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για να σκανάρονται δακτυλικά αποτυπώματα και ίριδες, αλλά και να συνδυάζονται εικόνες προσώπων από την βάση. «Ο συνδυασμός μιας γνωστής ταυτότητας και πληροφοριών που ξέρουμε, μας επιτρέπει να αποφασίζουμε και να δρούμε με καλύτερη εστίαση κι αν χρειάζεται, με μεγαλύτερη φονικότητα» έγραφε ο Krizay στην παρουσίασή του.
Αλλά πολλά είναι ακόμη άγνωστα για το πώς η DFBA και οι στρατιωτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου και τα βιομετρικά data. Ένα αίτημα που κάναμε με βάση τον νόμο για την ελευθερία της πληροφόρησης προκειμένου να μας δοθούν στοιχεία σχετικά με τα συστήματα παρακολούθησης, μπλοκαρίστηκε από το υπουργείο άμυνας. «Η δημοσιοποίηση θα ήταν αντίστοιχη με την ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο υλικό από παράγοντες του εξωτερικού» έγραφε η απαντητική επιστολή.

ευφυή πανοπτικά όπλα

slide από την παρουσίαση του συστήματος ABIS

Στο κείμενο της παρουσίασης στο ετήσιο συμπόσιο διαχείρισης ταυτοτήτων, ο Krizay δίνει κάποια στοιχεία για το μέλλον της DFBA και του ABIS. «Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε την ανάγκη να αποκαλύψουμε ανταγωνιστικά δίκτυα πρακτόρων, να ταυτοποιήσουμε και να εντοπίσουμε δυνάμεις υποκινούμενες από τους αντιπάλους μας, να περιφρουρήσουμε τα μετόπισθεν και τις γραμμές επικοινωνιών, να καταγράψουμε τους αιχμαλώτους πολέμου και να εντοπίσουμε άτομα υψηλής αξίας» έγραφε. Σύμφωνα με την παρουσίαση, στόχος της υπηρεσίας είναι να ενταχθούν τα βιομετρικά data στον πυρήνα των μέτρων ασφαλείας. «Ξέρουμε ήδη ότι δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα συστήματα που αφορούν στο προσωπικό μας» έγραφε. «Εάν τα wikileaks μπορούν να αποκτήσουν περισσότερες από μισό εκατομμύρια αναφορές μας, τότε τι μπορεί να κάνει η Κίνα ή η Ρωσία;»

Η DFBA σχεδιάζει επίσης να διασυνδέσει καλύτερα το ABIS με άλλες ανάλογες βάσεις δεδομένων των κυβερνητικών υπηρεσιών. Παρόλο που η DFBA έχει χαρακτηριστεί ως το κεντρικό σημείο του στρατού για την ψηφιακή επεξεργασία των βιομετρικών data, η υπηρεσία δεν μπορεί ακόμη να μοιραστεί πληροφορίες με το σύστημα βιομετρικών στοιχείων του υπουργείου εσωτερικής ασφάλειας, εξαιτίας ασυμβατότητας των φορμάτ. Το 2021, το υπουργείο σκοπεύει να συνάψει συμβόλαιο για μια νέα βερσιόν του βιομετρικού προγράμματός της, μια βερσιόν που θα ανεβάσει το πρόγραμμα ταυτοποίησης στο cloud και θα προσθέσει και νέες δυνατότητες.

Εντωμεταξύ, οι επικριτές των τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου και βιομετρίας, μέσα κι έξω από την κυβέρνηση, ανησυχούν για την ακρίβεια της τεχνολογίας, την παραβίαση της ιδιωτικότητας και το πώς θα χρησιμοποιηθεί, ειδικά σε σχέση με τις προκαταλήψεις που αναπόφευκτα εισάγονται στην διαδικασία εκπαίδευσης των μηχανών.
Οι δοκιμές που έκανε το αμερικανικό εθνικό ινστιτούτο προδιαγραφών και τεχνολογίας έδειξε ότι οι μαύρες γυναίκες έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να ταυτοποιηθούν λάθος σε σχέση με τους λευκούς άντρες. Στο πεδίο της μάχης, τέτοιες αποκλίσεις μπορούν να καταλήξουν σε θανατηφόρες συνέπειες για ανθρώπους που θα ταυτοποιηθούν λάθος από τα αυτοματοποιημένα συστήματα.
«Είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου κάθε μία δημογραφική ομάδα - είτε έχει να κάνει με το φύλο, τη φυλή ή την ηλικία - θα έχει την ίδια αναπαράσταση στο σύστημα» δήλωσε ο Charles Romine, διευθυντής πληροφορικής στο ινστιτούτο, στην κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για το υπουργείο εσωτερικής ασφαλείας, τον Ιούνιου του 2019. «Θέλουμε απλά να ξέρουμε πόση ακριβώς απόκλιση υπάρχει».

Τα στελέχη της Leidos, της εταιρείας που κατασκευάζει το ABIS, δεν συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες για την ακρίβεια των data τους. «Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τελευταίες δοκιμές του εθνικού ινστιτούτου προδιαγραφών και τεχνολογίας δείχνουν ότι οι κορυφαίοι αλγόριθμοι μας, δουλεύουν στην πραγματικότητα καλύτερα με μαύρα παρά λευκά πρόσωπα» γράφει ο John Mears, αντιπρόεδρος της Leidos στο site της εταιρείας. Δεν είναι καθαρό σε ποιες από τις δοκιμές που έχουν αναρτηθεί στο site του ινστιτούτου, αναφερόταν ο Mears, αλλά όταν επικοινωνήσαμε για να ελέγξουμε τον ισχυρισμό, το ινστιτούτο δεν τον επιβεβαίωσε.
«Σαν μια γενική δήλωση δεν είναι σωστή» μας είπε ένας εκπρόσωπος του ινστιτούτου, προσθέτοντας πως μια έρευνα που αφορά τα δημογραφικά στοιχεία των τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου, είναι σε εξέλιξη. Η Leidos αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο και παράπεμψε για απαντήσεις στο υπουργείο άμυνας όταν ρωτήθηκε πώς αντιμετωπίζει τις κατηγορίες για προκατάληψη στους αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου.

Οι τεχνολογικές προκλήσεις δεν επιβραδύνουν την υιοθέτηση της βιομετρίας. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες ταυτότητες έχουν προστεθεί στο ABIS από τότε που ο Kirzay έκανε την παρουσίασή του ή από τότε που το DFBA ανανέωσε το site του. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο στρατός ενισχύει τις δυνατότητές του στη συλλογή όλο και περισσότερων data. Καθώς τα data αυτά συνδέονται όλο και στενότερα με πηγές όπως το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας, το σύστημα παρακολούθησης του αμερικανικού στρατού γίνεται όλο και ισχυρότερο.
«Δεν περιπλανιόμαστε στο σκοτάδι» έγραφε ο Kirzay στην παρουσίασή του. «Ξέρουμε ποιος είναι ο καθένας και τα περισσότερα από όσα έχει κάνει».

Ο στρατός αναπτύσσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων από μεγάλη απόσταση που δουλεύει στο σκοτάδι

κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας αναγνωρίζουν την θερμότητα που εκπέμπει το πρόσωπο

Ο αμερικανικός στρατός έχει επενδύσει περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου η οποία διαβάζει το μοτίβο που σχηματίζει η θερμότητα που εκπέμπει το πρόσωπο, με στόχο να ταυτοποιεί συγκεκριμένους ανθρώπους. Η τεχνολογία θα μπορεί να δουλέψει στο σκοτάδι και σε μεγάλες αποστάσεις, σύμφωνα με προκηρύξεις που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδα με τα έξοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Η αναγνώριση προσώπου εφαρμόζεται ήδη από τον στρατό, που χρησιμοποιεί την σχετική τεχνολογία για να εντοπίζει συγκεκριμένα άτομα στο πεδίο της μάχης. Αλλά η τρέχουσα τεχνολογία αναγνώρισης στηρίζεται συνήθως σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με συνηθισμένες κάμερες όπως αυτές των δικτύων CCTV ή των κινητών.
Τώρα ο στρατός θέλει να αναπτύξει συστήματα αναγνώρισης προσώπου που αναλύουν φωτογραφίες υπέρυθρης ακτινοβολίας για να ταυτοποιήσουν άτομα. Το ερευνητικό εργαστήριο του στρατού είχε παλιότερα δημοσιεύσει σχετικές έρευνες, αλλά οι τελευταία προκηρύξεις, που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2019 κι εκτείνονται ως το 2021, δείχνουν ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται τώρα εντατικά για να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο.

«Οι αισθητήρες θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε ιδιαίτερα περιβάλλοντα, όπως οι στόχοι να βρίσκονται πίσω από παρμπρίζ οχημάτων, οι στόχοι να έχουν τον φωτισμό από πίσω και οι στόχοι να είναι θολοί εξαιτίας των καιρικών συνθηκών (πχ ομίχλη)» ορίζει το υπουργείο άμυνας στις προδιαγραφές των προτάσεων που θα υποβληθούν.
Το υπουργείο ορίζει επίσης η τεχνολογία να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε συσκευές αρκετά μικρές ώστε να μεταφέρονται από ένα άτομο. Η συσκευή θα πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσει από απόσταση 10 ως 500 μέτρα και να εντοπίζει πρόσωπα από μια λίστα παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που βγήκαν στην δημοσιότητα, η Αμυντική Υπηρεσία Στοιχείων και Βιομετρίας (Defense Forensics and Biometrics Agency - DFBA) επιβλέπει απευθείας την εξέλιξη της τεχνολογίας. Πριν λίγο καιρό, το OneZero είχε αναφέρει σε άρθρο του ότι η DFBA είναι υπεύθυνη για όλο το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου, δακτυλικών αποτυπωμάτων και ανάλυσης DNA τoυ υπουργείου άμυνας. O Will Graves, που αναφέρεται ως εκπρόσωπος του υπουργείου στις προκηρύξεις, έχει εκπροσωπήσει την DFBA σε αρκετά βιομηχανικά συνέδρια από το 2018.

Δύο είναι οι εταιρείες που δουλεύουν πάνω στην τεχνολογία για λογαριασμό της DFBA, η Cyan Systems και η Polaris Sensor Technologies.
Η Polaris έχει έδρα στο Huntsville της Αλαμπάμα και πουλάει τεχνολογία επεξεργασίας υπέρυθρων φωτογραφιών προκειμένου να αναδεικνύονται κρυμμένες λεπτομέρειες. Η εταιρεία προωθεί τα προϊόντα της για στρατιωτική και βιομηχανική χρήση κι από συστήματα παρακολούθησης. Το 2018 η εταιρεία συνεργάστηκε με την Exxon Mobil σε μία έρευνα για το πώς οι κάμερες υπερύθρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον εντοπισμό πετρελαιοκηλίδων. Η Polaris έχει επίσης κατοχυρωμένη μία πατέντα ειδικά για αναγνώριση προσώπου με υπέρυθρες, η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2019. Η πατέντα αφορά στο πώς μπορεί να επεξεργαστεί μια θερμική φωτογραφία προκειμένου να αυξηθεί δραστικά το επίπεδο της λεπτομέρειας.
Η Cyan Systems είναι επίσης κάτοχος μιας πατέντας επεξεργασίας θερμικών εικόνων, αλλά είναι πιο μυστικοπαθής με την τεχνολογία της.

ευφυή πανοπτικά όπλα

επίδειξη επεξεργασίας θερμικών φωτογραφιών από την εταιρεία Polaris

Η υπέρυθρη, μακράς απόστασης αναγνώριση προσώπου έχει την δυνατότητα να αυξήσει δραστικά την δυνατότητα του στρατού να εντοπίζει άτομα που περνούν ακόμη και μισό χιλιόμετρο μακριά από το στρατιωτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του υπουργείου, η νέα συσκευή θα χρησιμοποιηθεί για να εντοπίζει άτομα από μια δεδομένη λίστα παρακολούθησης παρά θα διατρέχει όλη την βάση δεδομένων της DFBA.
Σχετικά λίγα πράγματα είναι γνωστά για το πώς ο στρατός χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου, αλλά οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στην τεχνολογία δείχνουν ότι ο στρατός την θεωρεί προτεραιότητα.
«Ο συνδυασμός μιας αναγνωρισμένης ταυτότητας και των πληροφοριών που διαθέτουμε, μας επιτρέπει να αποφασίζουμε και να δρούμε με την μέγιστη εστίαση, κι αν χρειαστεί, φονικότητα» είχε γράψει ο διευθυντής της DFBA σε μία παρουσίαση πριν ένα χρόνο.

το πανοπτικό μέλλον: μαζική συλλογή στοιχείων DNA των μεταναστών από την αμερικανική κυβέρνηση

τα γενετικά στοιχεία θα προστεθούν στην βάση δεδομένων του FBI για τους βίαιους εγκληματίες

Αυτή την εβδομάδα [στμ: αρχές Ιανουαρίου 2020] η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αρχίσει να συλλέγει δείγματα DNA από χιλιάδες ανθρώπους που κρατούνται από την υπηρεσία μετανάστευσης, μεταξύ αυτών κι από ανήλικους, και θα περιλάβει αυτά τα γενετικά στοιχεία σε μία τεράστια βάση δεδομένων του FBI που χρησιμοποιείται για την διαλεύκανση βίαιων εγκλημάτων, σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας.

Το μέτρο αυτό είχε προταθεί από την κυβέρνηση Τραμπ τον Οκτώβριο ως ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την μετανάστευση και σηματοδοτεί μια μείζονα επέκταση της συλλογής DNA στις ΗΠΑ. To 2018, το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας είχε υποβάλλει στο FBI σχεδόν 7.000 δείγματα DNA. Με το νέο πρόγραμμα, αναμένεται να παραδίδει πάνω από 750.000 δείγματα ετησίως. Οποιοσδήποτε υποβάλλεται σε λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων - περιλαμβανομένων αμερικανών πολιτών, κατόχων πράσινης κάρτας και προσωρινά κρατούμενων - μπορεί να εξαναγκαστεί να δώσει δείγμα σάλιου, σύμφωνα με μία αναφορά περί ενδεχόμενης προσβολής της ιδιωτικότητας που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο την Δευτέρα, 6/1/2020 [στμ: τέτοιες αναφορές είναι υποχρεωτικές στις ΗΠΑ όταν κάποια διαδικασία αφορά προσωπικά δεδομένα].

Ειδικοί σε θέματα προσωπικών δεδομένων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι για αυτούς που κρατούνται και τις οικογένειές τους και επισημαίνουν ότι μπορεί να γίνει κατάχρηση των γενετικών πληροφοριών, ακόμη και για το σκοπό της μαζικής παρακολούθησης. «Πρόκειται για μία πρωτοφανή μετατόπιση από την συλλογή DNA από ανθρώπους που κατηγορούνται για συγκεκριμένες πράξεις, σε ανθρώπους που ανήκουν σε μια κατηγορία» λέει η Saira Hussain, δικηγόρος του ιδρύματος Electronic Frontier, μια μκο για τα ψηφιακά δικαιώματα με έδρα το Σαν Φραντσίσκο.

Το νέο πρόγραμμα είναι το πιο πρόσφατο που μεγεθύνει την ποσότητα των βιομετρικών data που η κυβέρνηση συλλέγει από μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Τον προηγούμενο χρόνο, η υπηρεσία μετανάστευσης άρχισε να χρησιμοποιεί ένα ταχείας απόκρισης τεστ DNA σε παιδιά και τους γονείς τους στα νότια σύνορα, με στόχο την αντιμετώπιση δικτύων εμπορίας παιδιών και «ψεύτικων οικογενειών».  Το νέο πρόγραμμα ανοίγει το δρόμο για συλλογή DNA όχι μόνο όταν υπάρχει υποψία διάπραξης εγκλήματος, αλλά και για πολύ λιγότερο σοβαρούς λόγους. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, δείγματα DNA συλλέγονται σε όλες τις πολιτείες σε περιπτώσεις εγκλημάτων όπως σεξουαλικές επιθέσεις και ανθρωποκτονίες, αλλά η παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ την πρώτη φορά θεωρείται πταίσμα. Λίγες μόνο πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη και η Βιρτζίνια, έχουν προχωρήσει στην συλλογή DNA ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις πταισμάτων. Αλλά το νέο πρόγραμμα του υπουργείου εσωτερικής ασφάλειας θα ενθαρρύνει κι άλλες πολιτείες να ακολουθήσουν.
«Στο βαθμό που έχει γίνει γρηγορότερη, φτηνότερη κι ευκολότερη η συλλογή κι επεξεργασία δειγμάτων DNA, το νομικό πλαίσιο που τις επιτρέπει γίνεται όλο και χαλαρότερο» λέει η Hussain. Μια πρόταση νόμου στην Βιρτζίνια, προβλέπει την επέκταση της λήψης DNA ακόμη και σε περιπτώσεις μικρο-παραβάσεων, όπως η παραβίαση ιδιωτικού χώρου ή οι μικροκλοπές από καταστήματα.

Ένας νόμος που πέρασε από το κογκρέσο το 2005, ενέκρινε την συλλογή δειγμάτων DNA από άτομα που συλλαμβάνονται ή κρατούνται από τις ομοσπονδιακές αρχές. Μια εξαίρεση που προστάτευε τους μετανάστες υπό κράτηση είχε τεθεί σε εφαρμογή από τότε, αλλά τον Αύγουστο του 2019 μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή αρχή (U.S Office of Special Counsel) δήλωσε σε μία αναφορά ότι η υπηρεσία προστασίας συνόρων «καταπατά αυτό το νόμο και αγνοεί την εξαίρεση κατά την τελευταία δεκαετία».
Σύμφωνα με την νέα ντιρεκτίβα του υπουργείου εσωτερικής ασφάλειας, η συλλογή DNA θα αναπτυχθεί σε διάφορες φάσεις κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Στην πρώτη φάση, η υπηρεσία προστασίας συνόρων στο Ντιτρόιτ, στα σύνορα με τον Καναδά, και σε ένα λιμάνι εισόδου μεταναστών στον νοτιοδυτικό Τέξας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, θα αρχίσουν να παίρνουν δείγματα σάλιου από παιδιά ως και 14 χρόνων που έχουν συλληφθεί ή κατηγορηθεί. Σταδιακά θα επεκταθεί σε κάθε συνοριακό σταθμό και λιμάνι εισόδου και μπορεί να περιλάβει οποιονδήποτε συλλαμβάνεται από το αμερικανικό κράτος.
Άτομα που αρνούνται να υποβληθούν σε έλεγχο DNA θα μπορούν να κατηγορηθούν για απείθεια. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις στη συλλογή DNA αφορούν ανθρώπους που βρίσκονται σε νόμιμη διαδικασία εισόδου στις ΗΠΑ, άτομα με νοητική στέρηση και ασθενείς που μεταφέρονται για ιατρικούς λόγους.
Πολλά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με τα data που συλλέγει από τους μετανάστες και πώς θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι πράκτορες της φύλαξης συνόρων θα στέλνουν δείγματα DNA στο FBI κι αυτό με τη σειρά του θα τα επεξεργάζεται και θα τα αναλύει στα εργαστήριά του. Στη συνέχεια αυτά τα data θα εισάγονται σε μια εθνική βάση δεδομένων, η οποία ονομάζεται Σύστημα Μητρώου Συνδυασμένου DNA (Combined DNA Index System) ή CODIS. Αυτή η βάση δεδομένων περιέχει τα γενετικά προφίλ σχεδόν 18 εκατομμυρίων καταδικασμένων εγκληματιών και ανθρώπων που έχουν συλληφθεί για διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων. Η βάση δεδομένων επιτρέπει στις διωκτικές αρχές να συγκρίνουν δείγματα DNA που έχουν παρθεί από υπόπτους ή από σκηνές εγκλήματος με DNA γνωστών εγκληματιών, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι ένοχοι. Η CODIS χρησιμοποιείται επίσης για τον εντοπισμό αγνοουμένων ή ατόμων χωρίς στοιχεία.

ευφυή πανοπτικά όπλα

Μετανάστες περιμένουν στη σειρά σε διασυνοριακή γέφυρα μεταξύ ΗΠΑ-Μεξικού για να κάνουν άιτηση ασύλου. Η γέφυρα αυτή είναι ένα από τα σημεία που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα μαζικής λήψης DNA από τους μετανάστες.

Στην αναφορά του περί ενδεχόμενης προσβολής της ιδιωτικότητας, το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας υποστήριξε ότι ακόμη κι αν το DNA κάποιου ατόμου ταιριάξει με δείγματα της βάσης, είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί για λόγους δημόσιας ασφάλειας ή στα πλαίσια αστυνομικής έρευνας, επειδή μέχρι να αναλυθεί το δείγμα από το FBI και να περαστεί από το CODIS, το εν λόγω άτομο μάλλον δεν θα είναι πλέον κρατούμενο από τις αμερικανικές αρχές.
Πάντως, δεν προβλέπεται κανένας τρόπος ώστε άνθρωποι που το DNA τους θα συλλέγεται στα πλαίσια του νέου προγράμματος,  περιλαμβανομένων παιδιών από 14 έως 18 ετών, να μπορούν να αφαιρέσουν τα στοιχεία τους από την βάση δεδομένων. Σε κανονικές συνθήκες, αμερικανοί πολίτες που συλλαμβάνονται για εγκλήματα, μπορούν να ζητήσουν την αφαίρεση του DNA τους από το CODIS εάν αθωωθούν ή δεν απαγγελθούν κατηγορίες ή αυτές καταπέσουν. Αλλά στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρεται κανένας τρόπος ώστε οι μη πολίτες να μπορούν να κάνουν το ίδιο, με την σημείωση κιόλας ότι τα δείγματα DNA που συλλέγονται από άτομα παιδικής ηλικίας μπορούν να παραμείνουν στην διάθεση του FBI «επ’ αόριστο».

Η ιδιωτική ζωή των μελών των οικογενειών των ατόμων που υπόκεινται σε τεστ DNA είναι επίσης σε κίνδυνο. «Αυτή η μαζική συλλογή DNA εκθέτει όχι μόνο τα άτομα, αλλά και τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, σε σοβαρούς κινδύνους» λέει η Katie Hasson, διευθύντρια στο Κέντρο Γενετικής και Κοινωνίας στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας. Για παράδειγμα, πολλές πολιτείες χρησιμοποιούν το CODIS για αναζητήσεις συγγενικών βιολογικών στοιχείων εάν δεν υπάρξουν ακριβή αποτελέσματα στις πρώτες αναζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη των οικογενειών των μεταναστών που συλλαμβάνονται μπορεί να υποβληθούν σε καταχρηστικές έρευνες.
Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας θα μοιράζεται τα DNA που συλλέγει κι αν ναι, με ποιον. Το ενδεχόμενο να μοιράζονται τα δείγματα και με άλλες κυβερνήσεις δημιουργεί κινδύνους για τους αιτούντες άσυλο, κυρίως για αυτούς που τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του πρόσφυγα. «Υπάρχει ο φόβος ότι οι πιο ευαίσθητες πληροφορίες για το πρόσωπό τους θα καταλήξουν στα χέρια ακριβώς αυτών των κυβερνήσεων από τις οποίες έχουν διαφύγει» λέει η Hussain.
Ενώ οι υποστηρικτές της συλλογής DNA ισχυρίζονται ότι η πρακτική θα βοηθήσει στην διαλεύκανση εγκλημάτων, πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι η προσθήκη εκατοντάδων χιλιάδων δειγμάτων DNA στο CODIS θα αυξήσει την πιθανότητα να εμπλακούν αθώοι σε κάποιο έγκλημα. Κάθε μέρα, ένας άνθρωπος χάνει εκατομμύρια δερματικών κυττάρων με στοιχεία του DNA του, που καταλήγουν σε αντικείμενα με τα οποία ο άνθρωπος αυτός δεν ήρθε ποτέ σε επαφή. Απλά και μόνο επειδή το DNA κάποιου βρέθηκε στη σκηνή ενός εγκλήματος, δεν σημαίνει ότι αυτός ο κάποιος είναι ο ένοχος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα επικριτική σε περιπτώσεις αναγκαστικής λήψης δειγμάτων DNA σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου το DNA και άλλα βιομετρικά στοιχεία συλλέγονται από τους μουσουλμάνους Ουιγούρους ακόμη κι αν δεν έχουν καταδικαστεί ή δεν θεωρούνται καν ύποπτοι για κάποιο έγκλημα. Αλλά το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης Τραμπ πλησιάζει επικίνδυνα αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, στο βαθμό που συλλέγει ήδη μια μεγάλη ποσότητα βιομετρικών πληροφοριών από μη πολίτες. Ήδη, το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας έχει προχωρήσει στην λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από παιδιά και στη συλλογή σκαναρισμάτων ίριδας από ενήλικες.
Το DNA όμως παρέχει πολλές περισσότερες πληροφορίες για ένα άτομο σε σχέση με τα δακτυλικά αποτυπώματα, που είναι αποκλειστικά μέθοδος ταυτοποίησης. Το DNA από την άλλη μπορεί να αποκαλύψει την καταγωγή, τις συγγενικές σχέσεις και προσωπικές πληροφορίες υγείας. Επιπλέον, οι επιστήμονες αναζητούν και τελικά θα βρουν τρόπους να προσδιορίζουν μοντέλα συμπεριφοράς, τις σεξουαλικές προτιμήσεις και την ευφυΐα από τα βιομετρικά στοιχεία ενός προσώπου.
Η τωρινή τεχνολογία δεν μπορεί ακόμη να συνάγει την εικόνα του προσώπου ενός ατόμου χρησιμοποιώντας μόνο το DNA, αλλά αμερικανικές εταιρείες όπως η Parabon Nanolabs αναπτύσσουν προγράμματα που περιορίζουν τις ενδεχόμενες εικόνες κι ανάλογη τεχνολογία αναπτύσσει και η Κίνα. Εάν αυτή η τεχνολογία αναπτυχθεί, μπορεί να χρησιμεύσει στη σύλληψη εγκληματιών, αλλά μπορεί επίσης να καταλήξει σε νέα εργαλεία παρακολούθησης που θα μπορούν να αναγνωρίζουν πρόσωπα.

Πολλοί ανησυχούν ότι εάν η κυβέρνηση κρατήσει τα δείγματα DNA επ’ αόριστο, θα ανοίξει την πόρτα σε μελλοντικές καταχρήσεις εναντίον ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων. Οι έγχρωμοι ήδη υπερεκπροσωπούνται στο CODIS και τις υπόλοιπες αστυνομικές βάσεις δεδομένων και οι νέες ρυθμίσεις σίγουρα θα επιδεινώσουν αυτή την ανισότητα.

κορυφή