Cyborg
Cyborg #30 - 06/2024

#30 - 06/2024

Δύο συζητήσεις για την ψηφιοποίηση του διατροφικού συστήματος

Οι διάλογοι που ακολουθούν είναι απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δύο πρώτων επεισοδίων από μια σειρά podcast της ομάδας ETC (www.etcgroup.org), που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023, με τίτλο “Ποιός θα ελέγχει το διατροφικό σύστημα;”. Στο πρώτο επεισόδιο συμμετέχουν τρία μέλη του ETC group, η Zahra Moloo δημοσιογράφος και ντοκυμαντερίστρια από την κένυα, η Kavya Chowdhry ερευνήτρια από την ινδία και η Neth Dano από τις φιλιππίνες, ενώ στο δεύτερο η συζήτηση γίνεται μεταξύ της Zahra και της Kelly Bronson, η οποία είναι πανεπιστημιακός στον καναδά και συγγραφέας του βιβλίου "Immaculate Conception of Data".
Στόχος μας είναι η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας εκατομμυρίων ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες, με έναν βιώσιμο τρόπο που θα αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση». Αυτό είναι το βασικό μόττο των οργανισμών, (δια)κρατικών και ιδιωτικών, που έχουν βαλθεί να σώσουν τον πλανήτη. Ένας τέτοιος είναι και ο οργανισμός τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1945 στον καναδά, με έδρα την Ουάσινγκτον. Ο πόλεμος μόλις είχε τελειώσει και οι νικητές ξεκίνησαν τις διαδικασίες επισκευής του κατεστραμμένου κόσμου. Μαζί με τα ηνωμένα έθνη, η παγκόσμια τράπεζα, το διεθνές νομισματικό ταμείο, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, θα δημιουργούσαν αυτή την παγκόσμια κοινότητα που θα επούλωνε τις πληγές του πολέμου και θα έλεγε “ποτέ ξανά”.

Στην πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται πλέον και πιο έμπρακτα τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος των δυτικών κρατών και συμφερόντων ήταν ο κυρίαρχος μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς, οι οποίοι (οργανισμοί), μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους και πριν από έναν τρίτο που ξεκινούσε (τον ψυχρό), ήταν στην ουσία μια τακτική επαναπροσδιορισμού των δομών εξουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο, προς όφελος των δυτικών δημοκρατιών. Και ποιός θα μπορούσε να είναι ο πιο κατάλληλος ρόλος για κάποιον που θέλει να σφραγίσει την εξουσία του έναντι άλλων, αν όχι αυτός του «σωτήρα»;

Έτσι και αυτός ο νέος οργανισμός, το “κέντρο συντονισμού για τα διατροφικά συστήματα”, ως εγγόνι των παππούδων του, έρχεται να εξυπηρετήσει τα ίδια συμφέροντα. Ιδρύθηκε στις αρχές του 2022 και λειτουργεί εντός του συστήματος των ηνωμένων εθνών για την υποστήριξη των μετασχηματισμών των εθνικών διατροφικών συστημάτων με βάση τους «στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης» της περίφημης ατζέντας 2030 - η οποία παρεπιπτόντως μάλλον έχει χάσει την προθεσμία της. Και ο συντονιστικός του χαρακτήρας, έχει να κάνει με την ευθυγράμμιση των στόχων και των οραμάτων που έχουν τα διαφορετικά μέρη, όπως οι διεθνής οργανισμοί, τα κράτη, οι εταιρείες, η επιστημονική κοινότητα κλπ, σχετικά με την «βιώσιμη ανάπτυξη».

Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια (;) είναι ότι αν κάποιος δει τα βιογραφικά των στελεχών και των συνεργατών αυτού του «συντονιστικού κέντρου», θα παρατηρήσει ότι κάποια από αυτά έχουν προϋπηρεσία στην αγροτική και χημική (για αγροτική χρήση) βιομηχανία, πράγμα που επιβεβαιώνει και το παράδειγμα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών φαρμάκων, σχετικά με την “σύγκρουση συμφερόντων” σε αυτούς τους οργανισμούς. Οι «καλοπροαίρετοι» θα μιλήσουν για μεταφορά «γνώσης και εμπειρίας»… Σίγουρα, χρειάζεται και από τα δύο για την υπεράσπιση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Επείδη γίνονται σχετικές αναφορές και στις δύο συζητήσεις που έχουμε μεταφράσει παρακάτω, θα μείνουμε με αυτά τα λίγα ως εισαγωγή και με μια τελευταία παρατήρηση. Ίσως ο οργανισμός τροφίμων και γεωργίας, ως παρακλάδι ενός “διεθνούς οργανισμού” δυτικών συμφερόντων, να είναι στην ίδια παρακμάζουσα φάση που βρίσκονται και όλοι οι υπόλοιποι παρόμοιοι οργανισμοι, και έτσι να μην έχει την αίγλη και την δύναμη να επιβληθεί όσο και όπου θα ήθελε. Αλλά δεν παύει να είναι ένα δείγμα εκπροσώπησης συμφερόντων, μια αντανάκλαση των τάσεων ενός μέρους του κεφάλαιου. Το οποίο αν στριμωχτεί με τους τωρινούς του εκπροσώπους, δεν θα διστάσει να τους πετάξει στα σκουπίδα και να βρει άλλους τρόπους προώθησης της ατζέντας του. Αυτή η τάση για ψηφιοποίηση της «διατροφικής αλυσίδας», μαζί με την προώθηση – πλέον και σε θεσμικό, ευρωπαϊκό επίπεδο – των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών, ανήκουν στην ίδια συνταγή “προόδου”: ως προτεινόμενες “λύσεις” σε προβλήματα που προκάλεσαν οι προηγούμενες “λύσεις” τους. Και ο τρόπος με τον οποίο το αντιλαμβανόμαστε εμείς, είναι ως μια ακόμα προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των συσχετισμών εξουσίας και αναδιοργάνωσης του κεφαλαίου, αυτή την φορά όχι με τις ευνοϊκότερες συνθήκες. Και αυτό είναι δύο φορές χειρότερο για εμάς.

Μεταφράσεις, επιμέλεια
Wintermute

Cyborg #30

Ο οργανισμός τροφίμων και γεωργίας μας παροτρύνει να ακολουθήσουμε τους “σπόρους”, η διαδρομή των οποίων διαγράφονται με την διπλή έλικα του DNA. Ευφυέστατο…!

Οι Big Tech μπαίνουν στο παιχνίδι των τροφίμων

Η “Άµωµη Σύλληψη των ∆εδοµένων”

κορυφή