#11 - 02/2018
Το 2017, το αμερικανικό υπουργείο άμυνας θα ξεκινήσει την χρήση της στολής Tactical Assault Light Operator Suit (Talos), ένα φουτουριστικό κομμάτι στρατιωτικού εξοπλισμού με περικλείει τον στρατιώτη με έναν αλεξίσφαιρο, εσωτερικά θερμορυθμιζόμενο και πληροφοριοποιημένο εξωσκελετό. Εντός του σκελετού, ο στρατιώτης θα είναι απρόσβλητος από σχεδόν κάθε απειλή.
Ο αμερικανικός στρατός επενδύει εντατικά σε στολές πανοπλίες, όπως η Talos των 80 εκατομμυρίων δολαρίων, που είναι σίγουρο ότι σύντομα θα χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης. Αλλά η έρευνα κατευθύνεται και σε έναν άλλο στόχο: τεχνολογίες που επαυξάνουν τις φυσικές δυνατότητες. Αντί να φτιάχνουμε κουκούλια που μας τυλίγουν, μπορούμε να κατασκευάσουμε επίσης φορετές συσκευές που θα συντονίζονται με το ανθρώπινο σώμα. Ήδη από σήμερα, η έρευνα αυτή θα αρχίσει να σχηματοποιεί τον στρατιώτη του μέλλοντος. Μια κινητήρια δύναμη είναι η ήπια ρομποτική (soft robotics).
Στο ινστιτούτο Wyss του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι πρωτοπόροι δουλεύουν με την DAPRA για να σχεδιάσουν μια εύκαμπτη υφασμάτινη επένδυση, ως απάντηση των soft robotics στην Talos. Αντί να θωρακίζει αυτόν που την φοράει, ο στόχος είναι να τον ενισχύει στις κινήσεις του και του εξοικονομεί ενέργεια, εξηγεί ο Conor Walsh, επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Wyss για μια Μηχανολογία Εμπνεόμενη από την Βιολογία.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την πρόκληση επειδή μας εμπνέει το πώς δουλεύουν τα μυϊκά και νευρικά συστήματα» εξηγεί ο Walsh. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αισθητήρων, κινητήρων, καλωδίων και μοχλών που τοποθετηθεί ανάμεσα στις στρώσεις του υφάσματος, η στολή αντιλαμβάνεται την κίνηση του φορέα κι ανταποκρίνεται προσφέροντας υποστήριξη. Σχεδιάζεται ώστε να βοηθάει τους στρατιώτες να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, με μεγάλα φορτία, αποφεύγοντας την κούραση. Μέχρι τώρα, οι δοκιμές έχουν δείξει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 7% και μέσα στο ’17 το ινστιτούτο θα επιδείξει το τελικό πρότυπο «με πιο αποτελεσματικούς ενεργοποιητές, αισθητήρες και κυκλώματα».
Πιο κοντά στο τελικό στάδιο βρίσκεται μια άλλη εφεύρεση του ινστιτούτου, μια παλλόμενη επένδυση του πέλματος που θα βοηθάει του στρατιώτες στα ανώμαλα εδάφη. Το παλλόμενο υλικό της σόλας μεταδίδει παλμούς που μοιάζουν «σαν να έχεις βάλεις το πόδι σου πάνω σε ένα subwoofer» λέει ο James Niemi, ένας άλλος ερευνητής του ινστιτούτου. «Κάνει το πόδι να αντιλαμβάνεται με μεγαλύτερη ευαισθησία το έδαφος». Χάρη σε αυτή την αυξημένη αντιληπτικότητα, το σώμα μπορεί καλύτερα να αντιληφθεί την θέση του και να προσαρμοστεί κατάλληλα. Οι σόλες προορίζονταν αρχικά για ηλικιωμένους κι ασθενείς, αλλά όταν δοκιμάστηκαν σε νεότερους, ο Niemi λέει ότι βελτίωσαν την ευκινησία και την ταχύτητα.
Ήδη στα πεδία της μάχης χρησιμοποιούνται τεχνολογίες που επαυξάνουν την ακοή. Η εταιρεία συσκευών ήχου Invisio έχει φτιάξει ακουστικά με το όνομα TCAPS (tactical communication and protective system: προστατευτικό σύστημα τακτικών επικοινωνιών) που ενισχύουν την ακοή με το να αντιλαμβάνονται εγκαίρως τους θορύβους από εκρήξεις και να χαμηλώνουν την ένταση πριν ο κρότος χτυπήσει το τύμπανο. Για ασθενέστερους ήχους συμβαίνει το ανάποδο: οι ψίθυροι ενισχύονται επιτρέποντας στους στρατιώτες να επικοινωνούν μεταξύ τους, παρά τους θορύβους της μάχης. Η Invisio έχει ήδη διανείμει 20.000 τέτοιες συσκευές στον αμερικανικό στρατό· μακροπρόθεσμα θα περιορίσουν τα περιστατικά απώλειας ακοής που είναι η κύρια αναπηρία των βετεράνων.
Στο εγγύς μέλλον, οι τεχνολογίες ενίσχυσης θα κάνουν ένα ακόμη βήμα με την άνοδο της νανοτεχνολογίας. Στο Ινστιτούτο Στρατιωτικών Νανοτεχνολογιών, ο στρατός, μαζί με εταιρείες και ερευνητές του ΜΙΤ, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Εκτός από έξυπνα υφάσματα που θα βοηθούν στην επούλωση των πληγών και συσκευές που θα οξύνουν την νυχτερινή όραση, οι ερευνητές κατασκευάζουν επίσης νανο-υλικά για κράνη. Ο στόχος είναι να προστατεύονται οι στρατιώτες από τις συνέπειες μιας έκρηξης.
Μεγαλύτερα πλάνα αναπτύσσονται ήδη στον ορίζοντα: το 2016, η DAPRA αποκάλυψε το πρόγραμμά της για τον σχεδιασμό ενός νευρομηχανικού συστήματος. Το σύστημα αυτό αποτελεί μέρος του προγράμματος Brain Research του Λευκού Οίκου και της πρωτοβουλίας Προωθημένων Καινοτόμων Τεχνολογιών και ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η κατασκευή μιας εμφυτεύσιμης νευρωνικής διεπαφής που θα συνδέει το νευρικό σύστημα του στρατιώτη με έναν υπολογιστή, διευρύνοντας την συνδεσιμότητα ανθρώπου και μηχανής. Τέτοια σχέδια δείχνουν πώς θα είναι περίπου ο στρατιώτης του μέλλοντος, ένας στρατιώτης που θα είναι εντυπωσιακά επαυξημένος.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 29/12/2016 στην βρετανική έκδοση του The Wired. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.