sarajevo

ποιος είναι τ’ αφεντικό;

Κι ενώ ο κόσμος καίγεται, οι έλληνες καραβοκύρηδες ξαναβγήκαν στο κλαρί, εναντίον (τίνος άλλου;) της ευρωπαϊκής επιτροπής. Διαβάζοντας κάποιος την ανακοίνωση της “ένωσής” τους στις 22 Γενάρη θα σχημάτιζε την βεβαιότητα ότι οι παλιοευρωπαίοι έχουν βάλει συστηματικά στο μάτι τον “εθνικό πρωταθλητή” του καπιταλιστικού ελλαδιστάν, στα πλαίσια - φυσικά - του γενικότερου ανθελληνισμού:

Σαν επίσημος εκπρόσωπος του ελληνικού ναυτιλιακού τομέα η “ένωσις ελλήνων εφοπιστών” επιθυμεί να απαντήσει στην προσφάτως δημοσιευθείσα Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [C(2015)9019 Τελικό / 18-12-2015] που υποστηρίζει ότι ορισμένες διατάξεις του ελληνικού ναυτιλιακού φορολογικού συστήματος αντίκεινται στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις και ειδικότερα στις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις υφιστάμενες Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές (οι ονομαζόμενες ως SAG).
... Η “ε.ε.ε.” ... έχει το καθήκον να τονίσει ότι δεν υφίσταται καμία ουσιαστική στρέβλωση του ανταγωνισμού στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεχόμενες θεμελιώδεις αλλαγές στο θεσμικό και δημοσιονομικό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργεί η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες που θα ήταν επιζήμιες όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θα υπέσκαπταν έναν από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς τομείς, που παραμένει εξέχων διεθνώς παρά τον σκληρό ανταγωνισμό.
...

Είναι ολοφάνερο, έτσι; Το κακό (ή καλό, αν το δει κανείς απ’ την εθνικά σωστή μεριά) είναι ότι τα ελληνικά μήντια, που δεν ανήκουν (και) σε έλληνες εφοπλιστές νοιώθουν μια έμφυτη στοργή στα συμφέροντά τους, δεν δημοσιοποίησαν ούτε μια αράδα απ’ αυτήν την περιβόητη “απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής”, στις 18 του περασμένου Δεκέμβρη, ώστε να έχει κάθε (μη εφοπλιστής...) ενδιαφέρομενος μια πλήρη ιδέα του πράγματος. Απ’ την μεριά της η ευρωπαϊκή επιτροπή είναι διάσημη για την γραφειοκρατεία της, έτσι ώστε την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (23/1/16) δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα το “μη εμπιστευτικό” μέρος της απόφασής της [1Γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν και “απόρρητα” σε τέτοιες αποφάσεις, για την προστασία των συμφερόντων των αφεντικών πάντα...]. Θα ήταν, λοιπόν, εύκολο να μείνει κανείς παραπληροφορημένος.
Όχι χωρίς κάποιο κόπο, καταφέραμε να εντοπίσουμε την ανακοίνωση τύπου της commission, επί της απόφασης της, με ημερομηνία 21 Δεκέμβρη. Σ’ αυτήν διατυπώνονται σε γενικές γραμμές τα σημεία στα οποία η παλιοευρωπαϊκή επιτροπή κρίνει ότι το ελληνικό κράτος αβαντάρει φορολογικά τους έλληνες εφοπλιστές παραβιάζοντας την σχετική ευρωνομοθεσία (και τον τιμημένο “ανταγωνισμό”). Καταλαβαίνει κανείς, έστω και μέσα απ’ αυτήν την περιληπτική ανακοίνωση, αν οι έλληνες εφοπλιστές “απαντούν” στο θέμα ή (όπως συνήθως) πετάνε την μπάλλα έξω, κάνοντας απλά προπαγάνδα για μαζική κατανάλωση.
Να μερικά αποσπάσματα (ο τονισμός δικός μας):

... Η Επιτροπή θεωρεί ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα με βάση το τονάζ δεν είναι καλά στοχευμένο και ωφελεί τους μετόχους των ναυτιλιακών εταιρειών όπως και επιχειρήσεις εκτός ναυτιλίας, πέρα απ τα όρια που θέτουν οι [ευρωπαϊκές] οδηγίες [maritime guidelines]. Η Επιτροπή έχει ζητήσει επ’ αυτού εξηγήσεις απ’ την Ελλάδα, ζητώντας της να αναθεωρήσει τον κατάλογο των πλοίων που υπόκεινται σ’ αυτή την φορολογία, και να αφαιρέσει απ’ αυτόν και την ευνοϊκή φορολόγηση τα αλιευτικά, τα ρυμουλκά, καθώς επίσης και τα γιώτ που νοικιάζονται σε τουρίστες, χωρίς πλήρωμα. Η επιχειρηματική δράση αυτών των πλοίων θα πρέπει να φορολογείται με βάση τη νομοθεσία για την φορολογία εισοδήματος.
Η ευνοϊκή φορολογία θα πρέπει επίσης να πάψει να ισχύει για τους ασφαλιστικούς πράκτορες, τους ναυλομεσίτες και άλλους ενδιάμεσους των θαλάσσιων μεταφορών, όπως επίσης και για τους μετόχους των ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς καμία απ’ τις προηγούμενες περιπτώσεις δεν αφορά την καθαρή παροχή έργου θαλάσσιων μεταφορών.
Οι απαιτήσεις της Επιτροπής δεν αφορούν τον πυρήνα της ελληνικής ναυτιλιακής οικονομίας, ειδικά τα πλοία ξηρού φορτίου και τα τάνκερ. Αυτά μπορούν να συνεχίσουν να επωφελούνται απ’ την φορολόγηση με βάση το τονάζ αντί για την φορολόγηση με βάση τα κέρδη...
Η Ελλάδα έχει τώρα δύο μήνες για να πληροφορήσει την Επιτροπή αν συμφωνεί με τα προτεινόμενα μέτρα, οπότε θα πρέπει να νομοθετήσει την εφαρμογή τους το αργότερο απ’ την 1 Ιανουαρίου του 2019...

Υποθέτουμε πως φαίνεται “δια γυμνού οφθαλμού” ότι η καταραμένη ε.ε. δεν έχει βάλει στο μάτι τα καράβια των ελλήνων εφοπλιστών αλλά όλα τα υπόλοιπα, τα “περίξ”, που πλουσιοπάροχα τους δίνει η ελληνική νομοθεσία: μια σειρά (ουσιαστικά) φορολογικών απαλλαγών για δραστηριότητες που δεν αφορούν τις θαλάσσιες μεταφορές αυτές καθ’ εαυτές. Κι αυτό, φυσικά, το ξέρει πολύ καλά η “ένωσις” και τα μέλη της... Αλλά, προκειμένου να υπερασπιστούν την εκτεταμένη φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν στην ελλάδα, σε τέτοιους μάλιστα δύσκολους καιρούς, πουλάνε παραμύθια. Σχεδόν περί “διωγμού” τους.
Πριν λίγους μήνες, τον περασμένο Σεπτέμβρη, είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στα πλούσια δώρα που το ελληνικό κράτος έχει, εδώ και δεκαετίες, για τους ντόπιους εφοπλιστές. Ανάμεσα στα υπόλοιπα είχαμε αναφερθεί και σ’ έναν νόμο που, μέσα στο ντάλα καλοκαίρι και μέσα στο γενικό πατιρντί της έγκρισης του “γ μνημονίου”, είχε περάσει η τότε φαιορόζ κυβέρνηση (με νομοθέτη τον πολύ κύριο Σταθάκη), μαζί με το υπόλοιπο κοινοβούλιο φυσικά. Ο νόμος εκείνος προέβλεπε μεγάλες φοροελαφρύνσεις, όχι βέβαια για τους μισθωτούς, αλλά:

...
Στη νέα ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνεται επίσης, η μείωση των συντελεστών φορολόγησης για το συνάλλαγμα που φέρουν στην Ελλάδα οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με ναυλώσεις, ασφαλίσεις, διακανονισμούς, μεσιτείες και ναυπηγήσεις πλοίων. Επίσης η επιμήκυνση του χρόνου φορολόγησης για το συνάλλαγμα των εταιρειών αυτών γίνεται από τα τέσσερα στα οκτώ χρόνια.
...
Η ίδια απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος ισχύει για τους μετόχους ή εταίρους των εταιρειών μέχρι και φυσικού προσώπου για το εισόδημα που αποκτούν με τη μορφή διανομής καθαρών κερδών και μερισμάτων.
...

Και πάλι δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται πως η ενασχόληση της ε.ε. με τα “παρατράγουδα” της φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών στην ελλάδα αφορά (και) αυτά που με πονηριά έχωσε η φαιορόζ κυβέρνηση, το περασμένο καλοκαίρι, μέσα στο σακούλι του “μνημονίου γ”, και τα πέρασε στη ζούλα (σε σχέση με το τι ξέρουν οι υπήκοοι) και, φυσικά, διακομματικά.
Εννοείται ότι δεν είναι μόνον αυτά. Έχουμε υπαινιχθεί στο πρόσφατο παρελθόν πως αυτό το special φορολογικό τρυκ, όπου όποιος είναι μέτοχος σε ναυτιλιακή ή ναυλομεσητική ή οτιδήποτε παράμοιο, πληρώνει ελάχιστο φόρο, είναι το ιδανικό κόλπο ώστε να υπάρχουν διάφορες εταιρείες (μήντια, ακινήτων, διαχείρισης μετοχών σε τράπεζες κλπ) οι οποίες, εμφανιζόμενες και σαν μέτοχοι ναυτιλιακών (και με τα κατάλληλα λογιστικά κόλπα) να “μεταφέρουν” τα κέρδη τους από άλλες μπίζνες σαν κέρδη - από - ναυτιλιακές - δραστηριότητες, και να γλυτώνουν τους φόρους. Διότι, αν δεν το έχετε προσέξει, πρέπει να σας το υποδείξουμε: υπάρχουν διάφοροι έλληνες εφοπλιστές που έχουν και μήντια, και εταιρείες ακινήτων, και “πόντους” σε διάφορες τράπεζες...

Αυτό είναι το θέμα. Η ε.ε. “πιέζει” την Αθήνα να καταργήσει αυτά τα “νόμιμα παρατράγουδα” και να κρατήσει τις (ουσιαστικά) φοροαπαλλαγές μόνο για το καθαρά ναυτιλιακό / μεταφορικό έργο. Φυσικά, δεν το κάνει απ’ την καλή της την καρδιά. Το κάνει από τεχνοκρατική “στενοκεφαλιά”: Δεν πρέπει το ελληνικό κράτος να μαζεύει φόρους; Πρέπει... Ε, λοιπόν;
Η απάντηση, πάντως, βρίσκεται μπροστά στα μούτρα μας. Η πρόσφατη απόφαση της ε.ε. [2Όσες / όσοι έχουν όρεξη να την ψάξουν όταν θα δημοσιευτεί (ελπίζουμε στο κοντινό μέλλον) ας κρατήσουν αυτά τα στοιχεία: α) Θα δημοσιευτεί στο Journal of the European Union, και β) ο κωδικός της είναι SA.33828.] απευθυνόταν στην ελληνική κυβέρνηση και όχι στους εφοπλιστές... Ποιοί απάντησαν όμως, πρώτοι πρώτοι; Οι εφοπλιστές.
Ποιός είναι ο boss;  Ποιός έχει στ’ αλήθεια την εξουσία; Και αυτοί, βέβαια... Οι φαιορόζ, και όποιοι άλλοι στο παρελθόν ή στο μέλλον, είναι απλά οι βιτρίνες. Για να πετάει ο “λαός” τις πέτρες του και να εκτονώνει τα μικροαστικά νεύρα του.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 - Γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν και “απόρρητα” σε τέτοιες αποφάσεις, για την προστασία των συμφερόντων των αφεντικών πάντα...
[ επιστροφή ]

2 - Όσες / όσοι έχουν όρεξη να την ψάξουν όταν θα δημοσιευτεί (ελπίζουμε στο κοντινό μέλλον) ας κρατήσουν αυτά τα στοιχεία: α) Θα δημοσιευτεί στο Journal of the European Union, και β) ο κωδικός της είναι SA.33828.
[ επιστροφή ]

κορυφή