Δευτέρα 20 Γενάρη (00.13) >> Διάφοροι απ’ αυτούς τους «γεωπολιτικούς αναλυτές» που κυκλοφορούν διεθνώς στην πιάτσα έχουν προβλέψει (ή έτσι τους βολεύει…) ότι το θεοναζί, απαρτχάιντ καθεστώς, αφού «ξεμπέρδεψε (;;;) με τη Γάζα» θα επιχειρήσει να κτυπήσει, είτε με την υποστήριξη είτε με την ενεργητική συμμετοχή της ψοφιοκουναβικής Ουάσιγκτον, την Τεχεράνη. Τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της. Αγνοούν (ή έτσι τους βολεύει…) την στρατηγική συμφωνία της οποίας η υπογραφή έγινε δημόσια πριν τρεις ημέρες, στις 17 Γενάρη, στη Μόσχα.
Έχουμε υπενθυμίσει αυτήν την συμφωνία κάμποσες φορές στο παρελθόν. Ήταν έτοιμη, προς υπογραφή, εδώ και μήνες. Σύμφωνα με την Μόσχα απλά περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για την επίσημη ανάδειξή της – αφήνοντάς μας στο σκοτάδι για το ποια ήταν τα κριτήρια της «κατάλληλης στιγμής», και γιατί αυτή ήταν τελικά στις 17 Γενάρη…
Η συμφωνία, διάρκειας 20 χρόνων, είναι πολύπλευρη. Και αναβαθμίζει αισθητά μια προηγούμενη παρόμοια, που είχε λήξει. Σε ότι αφορά τα στρατιωτικά ζητήματα, δεν πρόκειται για συγκρότηση αμυντικής συμμαχίας (όπως μεταξύ Μόσχας και Πγιονγκγιάνγκ)∙ σταματάει ένα βήμα πριν. Τι σημαίνει αυτό; Δεν προβλέπεται η «αυτόματη υποχρέωση» του ενός κράτους να υποστηρίξει το άλλο σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση (και ζητήσει βοήθεια). Προβλέπεται όμως η αμοιβαία παροχή όπλων και οποιασδήποτε άλλης «τεχνικής βοήθειας» σε περίπτωση ανάγκης… Και, φυσικά, προβλέπονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και κοινή στρατιωτική / τεχνολογική έρευνα.
Υπάρχει ένα δεδομένο που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε σχέση με τα τυπικά όρια που έχουν οι σχέσεις του ιρανικού καθεστώτος με οποιοδήποτε άλλο, τώρα με το ρωσικό (ή το κινεζικό): το ιρανικό σύνταγμα απαγορεύει την ύπαρξη οποιασδήποτε στρατιωτικής βάσης άλλου κράτους στο ιρανικό έδαφος. Αλλά δεν απαγορεύει την προσωρινή παρουσία «συμμαχικών δυνάμεων»∙ ας πούμε τον προσωρινό ελλιμενισμό ρωσικών (ή κινεζικών) πολεμικών σε ιρανικά λιμάνια στην περίπτωση ασκήσεων.
Αυτό έχει την σημασία του:
Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…
Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, δείτε εδώ (Υποστήριξη - Επικοινωνία) τις σχετικές οδηγίες.