Αν τα φοβερά σχέδιά του απέτυχαν τι θα αποκάνει το ελλαδιστάν; (1)

Δευτέρα 28 Οκτώβρη (00.06) >> Μια διευκρίνιση πριν απ’ όλα (επειδή είναι σίγουρο πως έχουν γίνει παρεξηγήσεις). Η κατάληξη -σταν που χρησιμοποιείται εκτεταμένα στα ανατολικά σημαίνει «κράτος». Καζακ-στάν: το κράτος των κοζάκων… Τατζικι-στάν: το κράτος των τατζίκων… Τουρκμενι-στάν: το κράτος των τουρκμένων… κ.ο.κ.

Επιπλέον, στην τουρκική επικράτεια, το ελληνικό κράτος αποκαλείται «γιουνανιστάν». Που σημαίνει: το κράτος των Ιώνων. Τους έλληνες τους αποκαλούν «γιουνάν», δηλαδή ίωνες.

Η εκ μέρους μας χρήση της κατάληξης -σταν (ελλαδιστάν) δεν είχε ούτε έχει το νόημα της «υποτίμησης» (ή της ανατίμησης…) του ελληνικού κράτους∙ αλλά της δυσάρεστης υπενθύμισης προς την κυρίαρχη εθνική (δυτικόφιλη / κομπλεξική) ιδεολογία του ότι από πάρα πολλές απόψεις τόσο η μορφή κράτος όσο και η κοινωνία είναι ουσιαστικά μεσανατολίτικοι σχηματισμοί∙ έχοντας πετάξει στα σκουπίδια, οπωσδήποτε η κοινωνία, όσα θετικά είχε αυτό…

Καπιταλιστικοί σχηματισμοί – φυσικά!

Είναι υποτίθεται γνωστό (;) πως εδώ και μια τουλάχιστον 10ετία η «εθνική γραμμή» του ελληνικού ιμπεριαλισμού ήταν η «συνεταιρική κατάκτηση» και οπωσδήποτε ο έλεγχος της ανατολικής Μεσογείου, για λογαριασμό των συνεταίρων σ’ αυτήν την εκστρατεία και, οπωσδήποτε, για λογαριασμό και των «μεγάλων συμμάχων» της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. Αυτό μας επέβαλε να μιλάμε (και να γράφουμε) για «άξονα Ουάσιγκτον – Λονδίνου – Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ», με διάφορα συμπληρώματα και προεκτάσεις.

Αυτή η «εθνική γραμμή» ήταν κατευθείαν συνέπεια των συμφερόντων του νο 1 «εθνικού κεφάλαιου», των εφοπλιστών. Και είχε μια σειρά στόχων: για το ελλαδιστάν (αλλά και για τους υπόλοιπους «τοπικούς» εταίρους) στόχος άμεσος ήταν η Άγκυρα. Επιπλέον όμως για την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο στόχος ήταν η Μόσχα, η κρίσιμη (και τελικά πετυχημένη) απόβασή της στο συριακό πεδίο μάχης, και οι δύο στρατιωτικές βάσεις της στη Λατάκεια (αεροπορική) και στην Tartus (ναυτική).

Η εκστρατεία «κατάληψης / ελέγχου» της ανατολικής Μεσογείου ήταν (και παραμένει) χωρίς αμφιβολία τμήμα του 4ου παγκόσμιου πολέμου! Και είχε διάφορα «επίπεδα». Για το ελλαδιστάν, για παράδειγμα, είχε το κωμικο-γελοίο «επίπεδο» της ελληνικής αοζ – που άφηνε στο τουρκικό καθεστώς (με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο) νερό ίσα για να γεμίσει μερικές μπανιέρες!! Το ελληνικό θράσος ήταν απίστευτο, και έμοιαζε να είναι με άγνοια οποιουδήποτε κινδύνου: το θεώρημα της «αοζ του Καστελορίζου» έσπαγε όλα τα κοντέρ, αλλά ενέπνεε τον ντόπιο εθνικισμό επί χρόνια:

Για να δείξουμε το βάρος, την έκταση και την ένταση αυτής της εκστρατείας για τον ελληνικό ιμπεριαλισμό, όπως και το βάρος, την έκταση και την ένταση των συμμαχιών του σ’ αυτήν, θα έπρεπε να γράψουμε βιβλίο. Τα περιθώρια της ασταμάτητης μηχανής για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες. Για να εικογραφήσουμε (έστω) αυτό το βάρος / έκταση / ένταση (έτσι ώστε να αναρωτηθούμε μεγαλόφωνα: και τώρα τι ω ελλαδιστάν;) κάνουμε ένα φωτογραφικό μίνι-αφιέρωμα. Δείτε το σαν στατικό ντοκυμαντέρ (θα μπορούσε να είναι και κανονικό… αν είχαμε χρόνο…). Επιπλέον: δεν πρόκειται για γεγονότα του παρελθόντος, περασμένα – ξεχασμένα! Αλλά για γεγονότα που έχουν διαμορφώσει το παρόν!

Οπωσδήποτε σαν υλικό τεκμηρίωσης δεν είναι αρκετό. Είναι ενδεικτικό. (Μετά το τέλος του οι … απορίες μας…)

(Αυτό το στατικό ντοκυμαντέρ θα παρουσιαστεί, λόγω χώρου, σε δύο συνέχειες. Σήμερα – και την επόμενη Δευτέρα).

Έχοντας μόλις διασωθεί κυβερνητικά (και έχοντας μόλις συντρίψει την αναιδή εε – ε;) ο έλληνας πρωθ. (το παρατσούκλι που του δώσαμε: τενεκεδένιος…) συναντιέται τον Σεπτέμβρη του 2015 με τον χασάπη του Καϊρου Sisi. Για την «πρώτη-φορά-κάτι…» η χούντα της αιγύπτου και οι χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι που εξοντώνονταν (και εξοντώνονται…) στα κάτεργά της δεν είχαν καμία αξία. Ή μπορεί να ήταν λάδι-στα-γρανάζια των «ελληνικών επενδύσεων» στον αιγυπτιακό καπιταλισμό και, φυσικά, στην μεγάλη εθνική αντιτουρκική εκστρατεία της ανατολικής Μεσογείου. Στην φωτο διακρίνονται αριστερά ο αγγλόφιλος ογκόλιθος της εξωτερικής πολιτικής και ο «αντ’ αυτού».

Σ’ αυτά τα κόλπα μια φορά είναι καμία… Τέσσερεις μήνες μετά, τον Δεκέμβρη του 2015, ξανά αγκαλιές με τον χασάπη…

Εν τω μεταξύ, απ’ τον Σεπτέμβρη του 2015, η Μόσχα, σε συνεργασία με τους ιρανούς «φρουρούς της επανάστασης» και την HezbAllah (ο στρατός του καθεστώτος Άσσαντ είχε τα χάλια του…) αρχίζει το ξήλωμα του αμερικανο-αγγλο-γαλλικού σχεδίου για τη «νέα μέση Ανατολή», δηλαδή το «κράτος isis»… Για λογαριασμό του Άσσαντ, αλλά και για να προστατέψει τις βάσεις της στις ακτές της συρίας.

Η κατάσταση στη συριακή επικράτεια τον Σεπτέμβρη του 2015 ήταν αυτή:

Με μαύρο το «κράτος isis», με κίτρινο το «κράτος ypg»… Όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν ως τότε… Η “νέα μέση Ανατολή” στα καλύτερά της!

Comments are closed.