Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη (00.09) >> Κανονικά κάτι θα έπρεπε να σας (μας) λείπει απ’ το πεδίο του θανάτου στην Παλαιστίνη / λίβανο: οι (θρυλικοί) κυανόκρανοι! Οι κυανόκρανοι (απ’ το γαλάζιο χρώμα του κράνους τους) είναι μεν (διεθνές) στρατιωτικό σώμα, με κάποια όπλα και την δυνατότητα να ζητήσουν την βοήθεια των «κρατών μελών» του οηε αν κινδυνεύουν, αλλά είναι (ήταν κατασκευαστικά) ένα ειρηνευτικό στρατιωτικό σώμα… Αποστολή του, ρόλος του, είναι να προστατεύει τους αμάχους στη διάρκεια πολεμικών συρράξεων. Εντολέας του, το διακρατικό σώμα που αποφασίζει ότι οι Χ ή οι Ψ άμαχοι χρειάζονται (διεθνή) προστασία, είναι το περιβόητο «συμβούλιο ασφαλείας του οηε», με τα 5 μόνιμα και τα 15 εναλλασσόμενα μέλη του (από του χρόνου θα έχει και το ελλαδιστάν μια καρέκλα σ’ αυτήν την 15άδα, για 6 ή 12 μήνες – δεν το έχουμε ψάξει…). Για να γίνει “αποστολή κυανοκράνων χρειάζεται βέβαια η ομοφωνία των 5 μόνιμων…
Στη διάρκεια της εκκαθάρισης των βόσνιων μουσουλμάνων απ’ τους σερβοναζί, στο πρώτο μισό των ‘90ς, οι κυανόκρανοι ανέλαβαν το καθήκον να προστατέψουν τους άμαχους βόσνιους… Στο Sarajevo, στους περιβόητους «θύλακες προσφύγων» όπως η Σρεμπρένιτσα… Δεν τους προστάτεψαν, έκαναν το αντίθετο: επέτρεψαν τις σφαγές. Ίσως, λοιπόν, το 1995 θα πρέπει να θεωρηθεί το επίσημο τέλος των κυανόκρανων και, μαζί, το ουσιαστικό τέλος του οηε… (Παρ’ όλα αυτά σε διάφορα σημεία του πλανήτη, κυρίως στην αφρική, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι κυανόκρανοι, από διάφορα κράτη. Ειδικά οι πρωτοκοσμικοί κυανόκρανοι, σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουν αξιοσημείωτες επιδόσεις σε σωματεμπορία, βιασμούς, λαθρεμπόρια κλπ – πράγμα που δείχνει την χειροπιαστή και με το αζημίωτο έννοια της «προστασίας» την σήμερον ημέρα…)
Απ’ την στενή και περιθωριακή μεριά μας είναι αναμενόμενο ότι τέτοιοι διεθνείς θεσμοί μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Λογικό. Ωστόσο εδώ και περίπου έναν αιώνα οι θεσμίσεις εκείνου που ονομάζεται «διεθνής νομιμότητα» και αφορά τους συγκεκριμένους ανά περίοδο ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνιστικούς και συσχετισμούς δύναμης, είναι ένας ενδιαφέρων δείκτης αυτών ακριβώς των ανταγωνισμών και συσχετισμών. Ο οηε, το δικαστήριο ICJ στη Χάγη, οι κυανόκρανοι, το «συμβούλιο ασφαλείας», η γενική συνέλευση και οι ψηφοφορίες, αποτελούν τυπικά τις θεσμίσεις κάποιων ισορροπιών μεταξύ των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών και συσχετισμών μετά το τέλος του Β παγκόσμιου. Ένα είδος «διεθνούς καπιταλιστικού, διακρατικού συντάγματος», αν μπορούμε να το πούμε έτσι.
Αν λοιπόν αυτό που συμβαίνει μ’ αυτές τις θεσμίσεις τον τελευταίο χρόνο (για «πολτούς από ωραία λόγια» μίλησε ένας φίλος της Hezb’ Allah – και δεν είχε άδικο), το γεγονός δηλαδή ότι «η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί και καταδικάζει» μέρα με την ημέρα και ώρα με την ώρα την πιο άγρια μαζική δημόσια σφαγή αμάχων στην Παλαιστίνη και τώρα στο λίβανο χωρίς να μπορεί και να θέλει, είτε ως κράτος κράτος είτε σα σύνολο, να τους προστατέψει, (αν λοιπόν αυτό) σημαίνει την μεγάλη επιτάχυνση της κατάρρευσης αυτού του «διεθνούς, καπιταλιστικού, διακρατικού συντάγματος», τότε ΑΥΤΟ θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει και να μας αφορά. Διότι δείχνει κάτι αδιαμφισβήτητο, και έχει συμβεί άλλη μια φορά στον 20ο αιώνα:
Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…
Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, δείτε εδώ (Υποστήριξη - Επικοινωνία) τις σχετικές οδηγίες.