Σαν τους τυφλούς στον Άδη;

Δευτέρα 15 Απρίλη (00.35)>> Οι δημαγωγοί δεν το έριξαν στα πανηγύρια, πράγμα που από μόνο του θα έπρεπε να προκαλέσει υποψίες: στις 28 Φλεβάρη το ευρωκοινοβούλιο (ναι, αυτό για το οποίο θα εξουσιοδοτήσετε διάφορους και διάφορες προσεχώς θεωρώντας πως εκεί, στις Βρυξέλες, είναι απλά καλοπληρωμένες διακοπές στην εξοχή…) ενέκρινε με 335 ψήφους υπέρ (έναντι 190 κατά και 31 αποχών) τον κανονισμό για την ρύθμιση της ψηφιακής αναγνώρισης των πολιτώνγι’ αυτό που, χωρίς υπερβολές, είναι το αναμενόμενο (και προετοιμαζόμενο απ’ το 2018…) ψηφιακό φακέλωμα των υπηκόων. Το συμβούλιο υπουργών έδωσε τις ευλογίες του ένα μήνα μετά, στις 26 Μάρτη. Αυτό που απομένει είναι η επίσημη δημοσίευση του «κανονισμού» και η έναρξη της ισχύος του 20 μέρες μετά. Χοντρικά σ’ κανά μήνα.

Τον Σεπτέμβρη του 2018 το γνωστό «παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ» πανηγύριζε για το επερχόμενο ψηφιακό φακέλωμα… «Για το καλό των ανθρώπων» βέβαια (αλλοίμονο!) αλλά και επειδή «θα δημιουργηθούν νέες αγορές και επιχειρηματικές ευκαιρίες»….

Το «παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ» ή, πιο σωστά, το βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικο σύμπλεγμα του οποίου είναι ένας απ’ τους εκπροσώπους, ξέρει καλά την αξία του «ψηφιακού φακελώματος»…

Γιατί, λοιπόν, ένα τόσο σπουδαίο (για τους υπηκόους υποτίθεται…) μέτρο δεν πανηγυρίστηκε; Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν (και στα μέρη μας) οι κατάλληλοι δημαγωγοί για να υμνήσουν την «εξέλιξη» και την «πάταξη της γραφειοκρατίας» – και να ελεεινολογήσουν οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει αυτές τις «αλήθειες»!!! Διέπρεψαν άλλωστε συνηγορώντας στην εντόπια (;) «ψηφιακή ταυτότητα» (όταν θα περιλαμβάνει πλήρη ιατρικά δεδομένα…) ξεχνώντας ευσχήμως να θυμίσουν ότι σε αντίθεση με το «παραδοσιακό φακέλωμα» (με «χαρτιά»…) το ψηφιακό έχει α) απεριόριστες δυνατότητες αποθήκευσης και γρήγορης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και, κυρίως, β) απεριόριστες δυνατότητες η αποθήκευση και η επεξεργασία να γίνεται κρυφά, ερήμην, ανεξέλεγκτα… Απλά «δείξτε royalty στο κράτος και στις εταιρείες!!!»… Εμπιστοσύνη ρε μαλάκες, τι σας ζητάνε;;;

Εταιρείες είπαμε; Να μία: η γαλλική πολεμική βιομηχανία Thales! Τι δουλειά έχει μια πολεμική βιομηχανία στην «ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών»; Μα ελάτε τώρα! Είπαμε: το βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικο (καπιταλιστικό) σύμπλεγμα φροντίζει πια για το καλό μας!!!

Για να αποφύγουν τα ευρωαφεντικά κάθε είδους τις αντιδράσεις μετά την έγκριση του ευρωφακελώματος, ο κανονισμός προβλέπει ότι η «ψηφιακή αναγνώριση» (μέσω «κινητών»…) είναι προαιρετική. Ονομάζεται «digital identity wallet» – ο χαρακτηρισμός «πορτοφόλι» είναι για να αποπροσανατολίσει απ’ το περί τίνος πρόκειται. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, αυτό το «wallet» είναι προαιρετικό: δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις σε βάρος όσων δεν το έχουν, δεν το θέλουν, κλπ – αυτό προβλέπεται (κατ’ αρχήν θα προσθέταμε…)

Κι εδώ μπαίνει στη σκηνή, στο κέντρο της μάλιστα, το μαγαζί της don Rico & Co, με όλους τους πολιτικο/κομματικούς κολαούζους της.

Το γκουβέρνο έχει προωθήσει το «ψηφιακό πορτοφόλι» απ’ το καλοκαίρι του 2022!! Σεμνά και ταπεινά (κατ’ αρχήν), με περιεχόμενο του «wallet» την ταυτότητα και την άδεια οδήγησης… Και προαιρετικά (πάντα κατ’ αρχήν…)

Και ύστερα; Ύστερα η don Rico & Co έφτιαξε μια χρυσή ευκαιρία για την γενίκευση του «wallet» – και την άρπαξε!!! Την «καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα»! Και το «ηλεκτρονικό εισιτήριο»!! Η «μηχανή» του ψηφιακού φακελώματος απλά, πολύ απλά, έγινε τώρα υποχρεωτική για να μπει κάποιος σε γήπεδο…

Τελευταία (κοκκινισμένη) παράγραφος: Πρόσφατα η κυβέρνηση επεξέτεινε την χρήση της εφαρμογής [το “digital wallet”] κάνοντάς την υποχρεωτική για την είσοδο στα γήπεδα από τις 9 Απρίλη…

Υποχρεωτικό το «wallet»;;; Μα δεν λέει η «ευρώπη» ότι είναι προαιρετικό, και ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις; Εντάξει, η don Rico & Co δίνει μια μικρή παράταση «συμμόρφωσης», ως το τέλος της ποδοσφαιρικής σαιζόν… Απ’ την επόμενη όμως…

Το εντόπιο γκουβέρνο, αξιοποιώντας όσο περισσότερο μπορεί τον κοινωνικό / πολιτικό τεχνο-επαρχιωτισμό που γεννάει θαυμασμό και ανέμελη αδιαφορία για τα «θαύματα» του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος (τροφοδοτώντας, είναι αλήθεια, μόνο τα συντηρητικά αντανακλαστικά ώστε να προβοκαριστεί η τεκμηριωμένη εργατική κριτική, όσο «μειοψηφική» κι αν είναι…), προσπαθεί και τα καταφέρνει να μπαίνει στην «πρωτοπορεία» (και) του ψηφιακού ευρω-φακελώματος! Για να το πούμε διαφορετικά: το ελλαδιστάν έχει γίνει «δοκιμαστικός σωλήνας» για λογαριασμό του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος! Ίσως όχι ο μοναδικός, σίγουρα ένας απ’ τους βασικούς. ­(Κάτι ανάλογο έγινε και με τις mRNA πλατφόρμες…) Γι’ αυτό και τα «όργανα» της ε.ε., κάτι Ούρσουλες, κάτι Σχοινάδες κλπ, κλείνουν κάθε τόσο το μάτι στην don Rico & Co: Καλά το πάτε λεβεντόπαιδα! Συνεχίστε έτσι!!!

Ακούμε ήδη τα κάθε είδους ερπετά των anti-social media: «είστε ψεκασμένοι!!», «είστε οπισθοδρομικοί!!!», «είστε ανορθολογικοί!!!» Τα ξέρουμε αυτά – υπάρχουν ωστόσο και χειρότεροι από εμάς! Για παράδειγμα το Κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παγκόσμιας δικαιοσύνης της νομικής σχολής του πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης εξέδωσε τον Ιούνη του 2022 μια έκθεση 103 σελίδων για τον ρόλο της «παγκόσμιας τράπεζας» και άλλων συναφών ιδρυμάτων, μηχανισμών, βαθύπλουτων φιλανθρώπων του σκοινιού και του παλουκιού και εταιρειών, στην επιβολή του ψηφιακού φακελώματος των πληθυσμών, τόσο στον «βορρά» όσο και στο «νότο» του καπιταλιστικού πλανήτη.

Σ’ αυτήν την έκθεση τεκμηριώνεται ότι η συγκέντρωση των βιομετρικών δεδομένων (ένας πολύ πιο ακριβής τρόπος για να περιγραφτεί τι είναι αυτά τα wallet!!!)

… Μπορεί πολύ εύκολα να γίνει διαδικασία αποκλεισμού, επιτήρησης και καταπίεσης…

Το ερώτημα της «ψηφιακής κόλασης» στο τίτλο της έκθεσης δεν είναι υπερβολή: ξέρουμε ήδη το πως αξιοποιούνται από κράτη και αφεντικά τα ψηφιοποιημένα προσωπικά δεδομένα: από απαγορεύσεις κυκλοφορίας ως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, με απλές διοικητικές πράξεις…

Απομένει μια απορία: κάποτε οι «γηπεδικοί» ήταν πολύ προσεκτικοί έως εύστοχα καχύποπτοι απέναντι σε μέτρα ελέγχου και διάφορους «δούρειους ίππους» που ήταν, υποτίθεται, «για το καλό τους». Τώρα; Τώρα πέφτουν στην παγίδα χαρούμενοι; Χωρίς τις απαραίτητες – για την εποχή – αντιδράσεις;

 

Comments are closed.