Δευτέρα 3 Απρίλη>> Η πιο συνηθισμένη (και επιτρέψτε μας: αφελής) ιδέα για το τι είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού, προέρχεται από την ιδιωτικοποίηση της ρευματοδότησης και της τηλεφωνίας: διαφορετικές ιδιωτικές εταιρείες, με διαφορετικά πελατολόγια, που πουλάνε το εμπόρευμα και στέλνουν τους λογαριασμούς με το logo τους…
Αυτό συμβαίνει ήδη με το νερό, μαζικά – και όταν γίνεται λόγος περί «ιδιωτικοποίησης» είναι σα να μην υπάρχει! Λέγεται εμφιαλωμένο! Οι λογαριασμοί και οι ιδιωτικές κερδοφορίες καμαρώνουν στα ποτήρια, αλλά αυτό δεν απασχολεί…
Σημειώστε, παρακαλούμε, τις ημερομηνίες των παρακάτω πανηγυριών:
18 Φλεβάρη 2023
8 Φλεβάρη 2022
28 Φλεβάρη 2023
Να και πιο περιφραστικά απ’ το τελευταίο (πιο πάνω) ρεπορτάζ:
Με την εγχώρια κατανάλωση να ανεβάζει ρυθμούς ξεπερνώντας το 2022 τα μεγέθη του 2019 και την τάση για αντικατάσταση των αναψυκτικών με ζάχαρη από καθαρό πόσιμο νερό, η αγορά του εμφιαλωμένου νερού εξελίσσεται σε μια άκρως ανταγωνιστική και δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά.
… Οι οικογένειας Σεπετά (Βίκος) και Χήτος (Ζαγόρι) αποτελούν τους αδιαμφισβήτους ηγέτες της αγοράς του εμφιαλωμένου νερού, ενώ ισχυρό έρεισμα στην αγορά έχουν οι Αύρα (Coca–Cola 3E) και το Κορπή (Nestle), όπου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία έρευνας της ICAP και οι τέσσερεις καταλαμβάνουν μερίδια που υπερβαίνουν το 55% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού για το 2021. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής εμφιαλωμένων νερών είναι συγκεντρωμένο σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων, αφού επτά επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι κάλυψαν το 80% περίπου επί της συνολικής παραγόμενης ποσότητας το 2021.
Η αγορά παρουσιάζει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς αρκετές επιχειρήσεις έχουν προβεί τα τελευταία έτη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αξιόλογων επενδυτικών πλάνων.
Εξαιρετικά! Θαυμάσια!!! Πουθενά «ιδιωτικοποίηση του νερού»… Μόνο συγκέντρωση κεφαλαίου, επενδυτικά πλάνα… αλλά τι σχέση έχουν αυτά;
Κι από κέρδη; Τι γίνεται μ’ αυτά;
Δεν θα διαβάσετε πουθενά εκείνο που γράφαμε σ’ ένα τρίπτυχο αντιπληροφόρησης που μοιράστηκε σαν προκήρυξη το φθινόπωρο 2013, στη διάρκεια εκστρατείας κατά της (σχεδιαζόμενης από τότε!!) ιδιωτικοποίησης του νερού (οι τονισμοί στο πρωτότυπο):
Το εμπόριο εμφιαλωμένου πόσιμου νερού ήταν το πρώτο μεγάλο κύμα εκμετάλλευσης και κερδοφορίας, που έχει γίνει πια απόλυτα αποδεκτό…. Έγινε μια τεράστια παγκόσμια μπίζνα, της οποίας αφεντικά είναι (όπως και στα ιδιωτικά δίκτυα ύδρευσης) μια χούφτα μεγάλες εταιρείας: οι γαλλικές Suez, Vivendi και Saur, η αγγλογερμανική RWE–Thames, η αμερικανική Bechtel και η Nestle. Οι δύο πρώτες ελέγχουν περισσότερο από τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς και δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 150 χώρες με περισσότερους από 200 εκατομμύρια καταναλωτές.
Πόσο μεγάλα είναι τα κέρδη στο εμπόριο εμφιαλωμένων; Μια απλή συγκριτική έρευνα το καλοκαίρι του 2013 (στην Αθήνα) έδειξε ότι:
– το δημόσια παρεχόμενο νερό του δικτύου έχει 0,4138 ευρώ το κυβικό (τα 1.000 λίτρα) για κατανάλωση έως 16,5 κυβικά, και 0,6471 ευρώ το κυβικό απ’ τα 16,5 κυβικά και πάνω. Αυτό σημαίνει: από 0,0004138 ευρώ έως 0,0006471 ευρώ το λίτρο, τιμή για το νερό της βρύσης.
– οι τιμές του εμφιαλωμένου κυμαίνονται από 0,5 ευρώ το μισό λίτρο (στα περίπτερα) έως κατώτατη τιμή 1,5 ευρώ η συσκευασία των 9 λίτρων (6Χ1,5) στα σούπερ μάρκετ. Που σημαίνει από 1 ευρώ (περίπτερο) έως 0,166 ευρώ το λίτρο (κατώτατη σούπερ μάρκετ).
Αυτές οι τιμές δείχνουν ότι το εμφιαλωμένο πουλιέται (στην καλύτερη των περιπτώσεων) 256,5 φορές ακριβότερα έως (στη χειρότερη) 2416 φορές ακριβότερα απ’ το νερό της βρύσης! Εάν αρέσουν οι επί τοις εκατό αναγωγές: το εμφιαλωμένο είναι από 25.650% έως 241.600% ακριβότερο απ’ το νερό της βρύσης!!!
Αυτό συμβαίνει ελεύθερα, δημόσια, με την αποδοχή των πελατών, και χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται για την ληστεία ή, έστω, να την αμφισβητεί!!! Κι όμως: μια τόσο απίστευτη κερδοφορία μέσω του εμφιαλωμένου προδιαγράφει το μέγεθος των κερδών που επιδιώκουν εκείνοι (οι ίδιες παγκόσμιες εταιρείες ή θυγατρικές τους) που θέλουν να βάλουν στο χέρι και τα δίκτυα ύδρευσης (Θεσσαλονίκης και Αθήνας προς το παρόν).
Σε μια στιγμή ειλικρίνειας ο πρόεδρος της Perrier (της γνωστής γαλλικής εταιρείας νερού) είχε δηλώσει:
… Εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν … ότι αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι απλά να βγάλεις το νερό απ’ το έδαφος… Και ύστερα μπορείς να το πουλήσεις ακριβότερα απ’ το κρασί, το γάλα ή το πετρέλαιο…
Ακριβώς: το εμπόριο νερού έχει εκατοντάδες φορές πολλαπλάσια κερδοφορία απ’ το εμπόριο πετρελαίου!
(Εκείνο που εντυπωσιάζει εμάς είναι το πόσο μεγάλη άγνοια και ανοησία μακροημερεύει σ’ αυτήν την κοινωνία και σ’ όλες τις παρόμοιες «ανώτερες πολιτισμικά και διανοητικά»…)