Σάββατο 6 Φλεβάρη. Πριν 1,5 μήνα περίπου (δύση εναντίον κίνας και το ανάποδο: η περίπτωση ενός τσαχπίνη (10) – Κυριακή 27 Δεκέμβρη) μεταξύ άλλων γράφαμε:
…Οπότε βρίσκουμε ενδιαφέρον σ’ αυτό το σημείο να μεταφέρουμε δυο φράσεις από ένα προχθεσινό άρθρο στους κινέζικους καθεστωτικούς global times (θεωρείται έκφραση της «κεντρικής επιτροπής» του κ.κ.κ.). Δεν αφορά την παραδοσιακή ιατρική αλλά τα («παραδοσιακής» τεχνολογίας) εμβόλια. Ο τονισμός δικός μας:
… Η κίνα χρειάζεται να επιταχύνει τον βηματισμό της για την προώθηση των εμβολίων στις αγορές. Η δυτική κοινή γνώμη δεν είναι θετική απέναντι στα κινέζικα εμβόλια. Δεν βοηθά στη διαφήμιση των πλεονεκτημάτων των κινέζικων εμβολίων με κριτήρια ασφάλειας, χαμηλής τιμής και ευρείας εφαρμοσιμότητας. Αλλά αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, θα αποκτήσουν μεγάλο ενδιαφέρον στο να δώσουν προσοχή…
Πριν 4 μόνο ημέρες, μέσα στην ευρωπαϊκή (και γερμανική) αναταραχή, το γερμανικό καθεστωτικό spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση είχε το πιο κάτω άρθρο:
Θα μπορούσε να μας διαφωτίσει; Όχι, δεν το κάνει. Μόνο υπονοούμενα, σ’ αυτό το είδος της δημαγωγίας του τύπου «θολώνω τα νερά». Η τελευταία παράγραφος θα μπορούσε να έχει ένα κάπως κρυπτογραφημένο νόημα:
… Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα πρέπει να διακινηθούν παγκόσμια από 10 μέχρι 11 δισεκατομύρια δόσεις εμβολίων για να σταματήσει ο κορονοϊός. Οι παραγωγοί θα χρειαστεί να φτάσουν ως το 2023 ή το 2024 για να παράξουν έναν τέτοιο μεγάλο όγκο. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστούν εμβόλια από όλες τις χώρες – εφόσον τα δεδομένα που θα παρασχεθούν με διαφάνεια αποδεικνύουν την ασφάλεια…
Μα δεν πρόκειται για τον «κόσμο»! Πρόκειται μόνο για την ε.ε.!! Η (πικρή;) παρατήρηση «θα χρειαστούν όλα τα εμβόλια αρκεί να είναι ασφαλή» δεν αφορά ούτε την αφρική, ούτε την λατινική αμερική, ούτε την ασία· εκεί ήδη αγοράζουν κινέζικα ή/και ρώσικα! Το αναγνωρίζει το ίδιο άρθρο:
… Οι πολίτες της τουρκίας, των ενωμένων αραβικών εμιράτων, της ινδονησίας, της παραγουάης, και μιας λίστας άλλων κρατών που διαρκώς μεγαλώνει, πρόκειται να πάρουν εμβόλια είτε απ’ την κίνα είτε απ’ την ρωσία, αφού το ελιξήριο απ’ τις δυτικές φαρμακευτικές είναι σε έλλειψη…. Η ρωσία ελπίζει να παραδόσει το εμβόλιο σε 50 κράτη και σχεδιάζει να ανοίξει γραμμές παραγωγής στην ινδία, στη βραζιλία και στη νότια κορέα. Οι κινεζικές Sinopharm και Sinovac, εν τω μεταξύ, έχουν υπογράψει συμβόλαια με τουλάχιστον 24 κράτη και έχουν αρχίσει ήδη τις εξαγωγές σε κάποια απ’ αυτά…
Το θέμα τώρα είναι μόνο οι «εμβολιαστικές ανάγκες» της ε.ε.! Αλλά δεν είναι (και δεν κατασκευάστηκε για να είναι!) υγιειονομικό θέμα! Είναι οικονομικο/πολιτικό με υγιειονομική επίφαση! Τι συμβαίνει λοιπόν; Το colpo grosso του δυτικού βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου απειλείται με ήττα εντός έδρας;
Πράγματι. Δεν πρόκειται για την φασιστοουγγαρία αλλά για την «πρωτεύουσα δύναμη της ε.ε.», την γερμανία, που έχει ανοίξει το ζήτημα της προμήθειας «εχθρικών» (και πολύ πιο ήπιας τεχνολογίας) εμβολίων, απ’ την ρωσία. Και να είστε σίγουροι πως μόλις η Ρώμη αποκτήσει κυβέρνηση θα σκεφτεί (ή και θα κάνει) κάτι ανάλογο… Ανάλογα αν γίνει «συλλογική διαπραγμάτευση» της ε.ε. με την Μόσχα (ή/και με το Πεκίνο στο κοντινό μέλλον).
Προς το παρόν όλα είναι λόγια και εντυπώσεις. Αλλά αν αυτά τα λόγια γίνουν πράξη, τότε πράγματι θα πρόκειται για ήττα πρώτου μεγέθους! Και εντός έδρας!
Πού (θα) πρέπει να την αποδώσουμε (ξαναλέμε: αν υπάρξει πρακτικό deal για προμήθεια rivals εμβολίων); Μια εξήγηση είναι ότι κάποιες πολιτικές βιτρίνες στην ευρώπη (θα) έχουν πάρει απόφαση πως είναι προτιμότερο να σώσουν το δικό τους τομάρι (και τα συμφέροντα όσων εκπροσωπούν) παρά τις ελπίδες του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος – στον βαθμό που τα κυριότερα μέλη του είναι αμερικανικές και αγγλικές επιχειρήσεις…
Ένα τέτοιο διαζύγιο δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Μήπως πρόκειται μόνο για μια απειλή «πίεσης» προς τις δυτικές big pharma να αυξήσουν (πώς;) την παραγωγή τους; Θα πρέπει να περιμένουμε.
(Σε κάθε περίπτωση: αλλοίμονο σ’ όσους (και δεν είναι καθόλου λίγοι…) εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει εδώ κι ένα χρόνο…)