Τρίτη 25 Ιούλη. Επιμένει ο Έσπεν Άιντε ότι η Άγκυρα κουβέντιαζε προοπτικά την αποχώρηση του στρατού της και την αντικατάσταση του συστήματος εγγυήσεων του ’63 στον τελευταίο «γύρο διαπραγματεύσεων» στο Κραν Μοντάνα…. εκνευρίζοντας τον έναν μετά τον άλλο τους περήφανους εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής γραμμής. Η πιο πρόσφατη αναφορά του έγινε χτες… απ’ την Λευκωσία, μετά την συνάντησή του με τον Αναστασιάδη.
Ο οποίος θύμωσε τόσο ώστε μέσω του κυβ. Εκπροσώπου Χριστοδουλίδη απαίτησε απ’ τον ειδικό μεσολαβητή του οηε «να βγάλει τον σκασμό». Δεν το είπε έτσι. Το είπε πιο ευγενικά. Το σχετικό απόσπασμα απ’ το ρεπορτάζ του ρ.ι.κ. είναι αυτό:
«Αν συνεχιστούν αυτές οι αναφορές, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Κραν Μοντανά» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως είπε, προέβη σε αυστηρό διάβημα προς τον κ. Άιντε γι’ αυτές του τις αναφορές και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό μέσα από τις πολλές ερωτήσεις και τις πολλές απαντήσεις, επιβεβαιώθηκε ότι ο λόγος αποτυχίας του Κραν Μοντανά ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων.
Φυσικά αυτό το τελευταίο είναι το ελληνικό άλλοθι. Αφού, λοιπόν, είναι τόσο σίγουρη η Λευκωσία, γιατί απειλεί ότι “θα αναγκαστεί να βγάλει πρακτικά στη φόρα” ΑΝ Ο ΑΙΝΤΕ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ; Γιατί δεν τα δημοσιοποιεί τώρα;
Προσέξτε όμως πως, πάνω στη βιασύνη, μπορεί να ξεφύγει ακόμα και από ελληνοκύπριους καθεστωτικούς η επιβεβαίωση στο Άιντε. Συμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της καθεστωτικής “καθημερινής” (ο τονισμός με υπογράμμιση δικός μας):
… Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, τέλος, ότι «όταν ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, μετά από συζήτηση τεσσάρων και πλέον ωρών, άρχισε να καταγράφει τη στρατηγική συμφωνία που όλοι ευελπιστούσαν να πετύχουν στην Ελβετία, μετά από την πρώτη αναφορά σε σχέση με τον τερματισμό της συνθήκης εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, υπήρξε αντίδραση από τον κ. Τσαβούσογλου. Και ήταν πολλοί στο δείπνο, οι οποίοι άκουσαν την αντίδραση του κ. Τσαβούσογλου, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα»….
Αυτό λέει και ο Άιντε!!! Ακριβώς αυτό: ότι η Άγκυρα ήθελε «βάθος χρόνου»! Κι αυτό είναι που εκνευρίζει αφάνταστα τους διαχειριστές της «εθνικής γραμμής». Αν και δεν περιμένουμε να τους ρωτήσει κανείς στα ίσια, δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τους χαλάει μια συμφωνία αποστρατιωτικοποίησης της κύπρου μέσα σε, π.χ., δέκα χρόνια!
Ούτε βέβαια μπορούν να αφήσουν την ελάχιστη υποψία ότι δουλεύουν ΚΑΙ για τους άγγλους και τις βάσεις τους στην κύπρο!!!