Δευτέρα 24 Ιούλη. Γιατί θυμώνει τόσο πολύ το ελληνικό υπ.εξ. με τον ειδικό διαμεσολαβητή του οηε για το κυπριακό Έσπεν Άιντε; Γιατί προσπαθεί να τον βγάλει «τρελό»; Γιατί βγάζει αφρούς; Γιατί τρέχει δίπλα σε κοτζάμ ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, για βοήθεια, ο κοτζάμ αρχιτράγος νότιας κύπρου;
Απλός ο λόγος. Σαν υπεύθυνος των τελευταίων (δήθεν) «διαπραγματεύσεων», αυτών που ξανατορπίλισε ο ελληνικός και ο ελληνοκυπριακός «τσαμπουκάς», και σαν ουδέτερος ξέρει ότι αυτά που λέει ο Nick the greek και ο Αναστασιάδης περί (δήθεν) τουρκικής τορπίλης είναι ψέμματα. Κι ενώ δεν θέλει να τους βγάλει κανονικά στη σέντρα, δεν μπορεί παρά να αφήνει που και που να του «ξεφεύγουν» μερικά μισόλογα. Που έχουν την σημασία τους.
Η τελευταία τέτοια μισο-κουβέντα ήταν σε συνέντευξη που έδωσε χτες στη νοτιοκυπριακή εφημερίδα «πολίτης». Αν συνδυάσει κανείς αυτό που μισοείπε ο Άιντε μ’ αυτά που έχουν διαρρεύσει τουρκικές και τουρκοκυπριακές «πηγές» φαίνεται ότι η Άγκυρα ήταν διατεθειμένη να κουβεντιάσει το ζήτημα της απόσυρσης του στρατού της απ’ την βόρεια κύπρο, καθώς και το θέμα των «εγγυήσεων», αλλά όχι σαν όρο «της πρώτης ημέρας». Αυτό που υποστηρίζει η Άγκυρα είναι ότι θα πρέπει να κυλήσει η πολιτική και κοινωνική καθημερινότητα στην ενοποιημένη κύπρο (αν ποτέ υπάρξει τέτοια) ώστε να νοιώσουν ασφαλείς οι τουρκοκύπριοι και μετά να αποσύρει εντελώς τον στρατό της. Εννοείται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει απ’ την αρχή με μια μερική αποχώρηση…
Αυτά ενοχλούν πολύ τον ελληνικό (και τον ελληνοκυπριακό) φασισμό / εθνικισμό. Τον ενοχλούν γιατί χαλάνε τις δικαιολογίες του· τα άλλοθί του. Φυσικά μέσα στις επικράτειές τους οι συγκεκριμένοι «σκληροί διαπραγματευτές» μπορούν να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Όταν όμως έρχεται ένας «ουδέτερος», «τρίτος» και τους μισοεκθέτει, γίνονται έξαλλοι. Φοβούνται, άλλωστε και τα χειρότερα: μήπως ανοίξει κανονικά το στόμα του…
Το δόγμα του ελληνικού εθνικισμού το ξέρουμε, καθώς διαπερνά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του ελληνικού κράτους: «αν δεν μας βολεύει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν!»
(Εν τω μεταξύ ας το επαναλάβουμε: η Άγκυρα μπορεί, όποτε θέλει, να αποσύρει ένα καλό μέρος του στρατού της απ’ την βόρεια κύπρο, χωρίς να έχει κάποιες συνέπειες. Εκτός, φυσικά, ότι θα θορυβηθεί η οικονομία που έχει αναπτυχθεί γύρω απ’ τα στρατόπεδα.
Αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο είμαστε περίεργοι τι θα σκαρφιστεί η «εθνική γραμμή» για …καταγγείλει την απόσυρση!)