Τρίτη 28 Απρίλη. Το θανατόμετρο είναι πρωτόγονο, αλλά αποδεικνύνεται θαυμαστό εργαλείο. Μπορεί (όποιος έχει την εξουσία) να το κουρντίσει κατάλληλα για να παίζει στις σωστές συχνότητες. Στη φάση της υγιεινιστικής τρομοεκστρατείας κανείς δεν μπορεί να πεθάνει «άσκοπα». Το πέρασμα στην «άλλη ζωή» μπορεί να χαρακτηριστεί άσκοπη μετακίνηση – αν δεν έχει την σωστή επικύρωση.
Αυτό που ακολουθεί είναι απόσπασμα από άρθρο στον offguardian στις 16 Απρίλη (ευχαριστούμε τον Μ.). Είναι παραξενιά της αγγλίας; Όχι (αν το ελλαδιστάν είναι εν μέρει εξαίρεση αυτό οφείλεται σε μια διαφορετική διαχείριση – που δεν έχει καμμία σχέση με την δημόσια υγεία… άλλη φορά γι’ αυτό). Ιδού λοιπόν:
…Κάθε μέρα, εδώ και εβδομάδες, τα καθεστωτικά μήντια αναφέρουν κάθε θάνατο που υποτίθεται οφείλεται στην covid-19. Αυτές οι αναφορές είναι κεντρικές στην προσπάθειά τους να μας πείσουν για την σοβαρότητα της πανδημίας. Οι αναφορές πάντα στηρίζουν την αφήγηση του κράτους για την αναγκαιότητα του lockdown.
Υπό κανονικές συνθήκες, όταν κάποιος πεθαίνει, ένα πρόσωπο που ξέρει καλά τον θανόντα, όπως ένα μέλος της οικογένειας ή κάποιος που ήταν με φυσικό τρόπο κοντά στο άτομο την στιγμή του θανάτου, είναι ο κατάλληλος να ενημερώσει (qualified informant) τον ληξίαρχο για τις συνθήκες και τις μη ιατρικές λεπτομέρειες του θανάτου. Αλλά αυτό δεν ισχύει για ασθενείς υπόπτους για covid-19. Ένας υπάλληλος του γραφείου τελετών, που σχεδόν πάντα δεν γνωρίζει και δεν συνάντησε ποτέ τον θανόντα, μπορεί να είναι ο κατάλληλος να ενημερώσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δίνεται ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο Ιατρικό Πιστοποιητικό των Αιτιών του Θανάτου (Medical Certificate of Cause of Death – MCCD), καθώς η επίσημη καταγραφή μπορεί να γίνει χωρίς καμία ενημέρωση από την οικογένεια ή κάποιον που να γνωρίζει τις συνθήκες του θανάτου.
Πριν τον Νόμο για τον Κορονοϊό (Coronavirus Act), ο τελευταίος γιατρός που είδε τον αποβιώσαντα είχε την ευθύνη να καταγράψει τον θάνατο. Όμως όταν υπάρχει υποψία θανάτου από covid-19, η ευθύνη αυτή μπορεί να αναληφθεί από κάποιον γιατρό που δεν είδε ποτέ τον ασθενή. Ο επίσημος οδηγός του βρετανικού κράτους για τους ασθενείς με covid-19 δηλώνει:
Ένας γιατρός που παρακολούθησε τον θανόντα κατά την τελευταία ασθένειά του έχει την νομική ευθύνη συμπλήρωσης του MCCD… Το καθήκον αυτό μπορεί να αναληφθεί από άλλον γιατρό που μπορεί να συμπληρώσει το MCCD σε μια περίοδο επείγουσας κατάστασης… Σε μια περίοδο επείγουσα κατάστασης, οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να συμπληρώσει το MCCD… Για τις ανάγκες της επείγουσας περιόδου, ο συντάκτης του πιστοποιητικού μπορεί να είναι παρόν ο ίδιος προσωπικά ή να έχει οπτική ενημέρωση (μέσω video), αλλά όχι ηχητική (μέσω τηλεφώνου, για παράδειγμα)… Εάν ο γιατρός που πιστοποιεί δεν έχει παρακολουθήσει τον αποβιώσαντα πριν τον θάνατο, πρέπει να διαγράψει την φράση «τον οποίο συνάντησα ζωντανό τελευταία φορά»…
(Μήπως θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτή τη δουλειά οι σεκιουριτάδες; Για να μην «υπερφορτωθεί» το αγγλικό σύστημα υγείας;)