Δευτέρα 16 Δεκέμβρη. Το πόσο πετυχημένα «δουλεύουν» οι «κυρώσεις» αποδεικνύεται απ’ την τελευταία («πρώτη φάση»…) συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Θα πρέπει να θεωρηθεί σαν προσωρινή εκεχειρία· αλλά στην πράξη το ψόφιο κουνάβι ακυρώνει δασμούς 15% που επρόκειτο να επιβάλει από χτες σε κινητά και laptop, παιχνίδια και ρούχα (οι αμερικανικές εμπορικές αλυσίδες το είχαν απαιτήσει), ενώ θα μειώσει στο μισό τους δασμούς 15% που είχε επιβάλλει την 1 Σεπτέμβρη σε άλλες κατηγορίες κινεζικών εισαγωγών. (Δασμοί 25% που ήταν το πρώτο κύμα θα συνεχίσουν να ισχύουν). Σε αντάλλαγμα το Πεκίνο δεν θα ανταποδώσει το τρίτο κύμα αμερικανικών δασμών (αυτό που ακυρώθηκε), θα αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών και κτηνοτροφικών μέχρι ένα ποσό, και θα χαλαρώσει διάφορους περιορισμούς σε «ξένες επενδύσεις».
Το ψόφιο κουνάβι δηλώνει περίπου ενθουσιασμένο γι’ αυτήν την συμφωνία / εκεχειρία· κυρίως επειδή έχει στο μυαλό του την αμερικανική αγροτική βιομηχανία που είναι ψηφοφόροι του. Όταν, όμως, ξεκινούσε την «εναλλακτική» είχε πολύ πιο τρανταχτούς στόχους. Ανακάλυψε στο δρόμο ότι ο κινεζικός καπιταλισμός δεν φρενάρει, και ότι απ’ την «εναλλακτική» των δασμών του και τα κινεζικά αντίποινα θίγονται αρκετοί τομείς του αμερικανικού καπιταλισμού. Ακόμα χειρότερα: ένας απ’ τους δηλωμένους στόχους του ψόφιου κουναβιού το 2018 ήταν να «κλείσει» το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την κίνα, που τότε ήταν 419 δις δολάρια. Μετά από δύο γύρους κυρώσεων, τον Σεπτέμβρη του 2019, είχε φτάσει τα 500 δις…. (Χωρίς να υπολογίζονται τα «τιμωρημένα» κινεζικά εμπορεύματα που φτάνουν στις ηπα σαν made in vietnam…)
Ακόμα και σαν εκεχειρία η συμφωνία είναι επί μέρους. Η αμερικανική εκστρατεία κατά της Huawei συνεχίζεται κανονικά. Και δεν θα σταματήσει μέχρι ότου γίνει ολοφάνερη η αποτυχία της. Το κινεζικό κράτος έχει ξεκινήσει να ξεφορτώνεται όλα τα μη κινεζικής τεχνολογίας μηχανήματα (υπολογιστές, δίκτυα, κλπ) απ’ την δημόσια διοίκηση· και οι υπήκοοι δείχνουν έναν ευλαβή πατριωτισμό στην προέλευση των γκάτζετς που αγοράζουν. Σιγά σιγά ή γρήγορα το ψοφιοκουναβιστάν θα ξεμείνει σαν προμηθευτής πρώτων υλών τροφίμων στον κινέζικο καπιταλισμό· και πιθανότατα ούτε καν ο κυριότερος…
Ίσως, όμως, μέχρι τότε, με τις «παρτίδες» που έχει ανοίξει – κυρίως μέσω ταϊβάν – η Ουάσιγκτον σκεφτεί ότι θα πρέπει να κάνει το «τελευταίο βήμα»…
(φωτογραφία: Με την εκεχειρία το Πεκίνο θα αγοράζει περισσότερη αμερικανική σόγια. Αν, έτσι, είναι να γλυτώσουν τα δάση του Αμαζονίου, τα οποία οι βραζιλιάνικες τροφο-μπίζνες θα μετέτρεπαν σε χωράφια για να πουλάνε σόγια στην κίνα, τότε χίλιες φορές “εντάξει”!)