Τετάρτη 20 Μάρτη. Η πολύ πρόσφατη παραπομπή σε δίκη ενός άγγλου πεζοναύτη, με την κατηγορία ότι σκότωσε δύο ιρλανδούς άοπλους διαδηλωτές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων στις 30 Γενάρη το 1972 στο Derry – μετά από 47 ολόκληρα χρόνια! – είναι αυτό που απέμεινε από μια συστηματική προσπάθεια του αγγλικού κράτους να «ξεπλύνει» εκείνο το έγκλημα. Το έγκλημα που καταγράφτηκε στην ιστορία σαν «Ματωμένη Κυριακή» (Bloody Sunday) έμεινε και παραμένει στη συλλογική μνήμη των ιρλανδών, κι όχι μόνο του βορρά. (Το γεγονός ότι, σαν τραγούδι διαμαρτυρίας η υπενθύμιση της Bloody Sunday έγινε μια απ’ τις μεγαλύτερες διεθνείς επιτυχίες των ιρλανδών U2 το 1983, σχετικά στην αρχή της καριέρας τους, είναι συμπληρωματικό. Εδώ μια απ’ τις παλιότερες συναυλίες των U2 με το Bloody Sunday, όταν ο Bono δεν ήταν ακόμα ο καραγκιόζης που έγινε μετά· εδώ ολόκληρη η εντυπωσιακή ταινία / ντοκουμέντο, του 2002, γι’ αυτό το θέμα· κι εδώ το trailer της… Στην ακριβέστατη από ιστορική άποψη ταινία, αν δεν την έχει δει ήδη, θα διαπιστώσετε, μεταξύ άλλων, πού έμαθε τα βασικά ο ισραηλινός στρατός για να κάνει αυτά που κάνει κατά των Παλαιστίνιων..).
Η παραπομπή ενός μόνο απ’ τους δολοφόνους του αγγλικού στρατού εκείνης της σφαγής (του “στρατιώτη F”: για την δολοφονία των διαδηλωτών James Wray και William McKinney, και την απόπειρα δολοφονίας των Joseph Friel, Michael Quinn, Joe Mahon και Patrick O’Donnell) πέφτει, σαν μια «συνωμοσία της Ιστορίας», στη χειρότερη στιγμή τα τελευταία 20 χρόνια, σε σχέση με το «ζήτημα της βόρειας ιρλανδίας». Σε 21 ημέρες απο σήμερα (στις 10 Απρίλη) θα συμπληρωθούν 20 χρόνια απ’ την υπογραφή της «συμφωνίας της μεγάλης Παρασκευής» (του 1998), στο Μπέλφαστ, που «έλυσε» το ζήτημα… Κι ωστόσο το αγγλικό κράτος / κεφάλαιο παραπατάει με τέτοιο τρόπο ώστε να το ξανανοίγει… Πολύ άσχημη σύμπτωση: ένας μόνο που παραπέμπεται σε δίκη (αντί για 17, που ήταν το «απόσπασμα θανάτου»…) επιβεβαιώνει τον ιμπεριαλισμό του Λονδίνου στην ιρλανδία· σε μια στιγμή που όλη η φαντασίωση της επανάκτησης του «αγγλικού μεγαλείου» (συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού) μέσω brexit κρέμεται σ’ αυτή τη φάση, ακριβώς, απ’ το «ζήτημα της βόρειας ιρλανδίας». Σε μια καινούργια version, συνέχεια όλων των προηγούμενων.
Μιας και η ιστορία της ιρλανδίας δεν είναι γενικά γνωστή στα μέρη μας (όχι, σίγουρα, για τις νεώτερες / ους), μια σύντομη αναδρομή σ’ αυτήν δείχνει το γιατί όλη η ρητορική για το brexit μαζί με την ψήφο υπέρ του απ’ τον «πάντα αθώο (;)» λαό, δεν ήταν απλά μια φάρσα. Μπορεί να αποδειχθεί εγκληματική φάρσα.
(φωτογραφία: Μια στιγμή απ’ την πραγματική «Ματωμένη Κυριακή»…)