Όταν οι ειδικοί ξύνουν το κεφάλι τους

Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη (00.07) >> Κι έτσι ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι, κόντρα σε προβλέψεις, γραφήματα, καμπύλες και τον Αρμαγεδώνα της «κλιματικής κρίσης» (όπου θα ψηθούμε…) το κομμάτι του Ατλαντικού που βρίσκεται γύρω απ’ τον Ισημερινό (η πιο ζεστή περιοχή του πλανήτη…), άρχισε να ψύχεται! Και μάλιστα με ρυθμούς πρωτοφανείς (για τους ειδικούς)!!!

Ως τις αρχές Ιούνη το πράγμα πήγαινε σύμφωνα με τις καμπύλες: αυτή η περιοχή του ωκεανού ήταν αρκετά ζεστή. Και ξαφνικά, απ’ τους 30 βαθμούς Κελσίου τις πρώτες μέρες του μήνα, το νερό άρχισε να κρυώνει, και μάλιστα γρήγορα, φτάνοντας στους 25 στα τέλη του μήνα.

Οι ειδικοί δεν μπορούν να καταλάβουν τι και πως. «Ξύνουν το κεφάλι τους» – και το παραδέχονται. Αυτό είναι καλό! Είναι καλό επειδή όταν τα μοντέλα αποδεικνύονται άκυρα, ίσως (ίσως λέμε…) αντί να φτιάξουν καινούργια, «διορθωμένα», κάποιοι ασχοληθούν με κάποια απ’ τα πολλά που δεν ξέρουν. Σε σχέση με το κλίμα. Η φράση «και ξαφνικά ο ωκεανός άρχισε να κρυώνει μόνος του!» τυπικά δεν είναι ακριβής∙ ουσιαστικά όμως είναι, αφού όλοι οι (γνωστοί στους ειδικούς) παράγοντες που καθορίζουν την θερμοκρασία των νερών σ’ εκείνη την περιοχή του Ατλαντικού, είτε ήταν αντίθετοι στη ραγδαία ψύξη είτε ήταν άσχετοι μ’ αυτήν.

Δεν ξέρουμε. Αυτό θα ήταν τίμιο, και ίσως να αποκαθιστούσε την κοινωνική αξία εκείνου που λέγεται «επιστήμη». Το κλίμα είναι τόσο σύνθετο «σύστημα» ώστε το δεν ξέρουμε θα ήταν πολύ προτιμότερο απ’ όλον αυτό τον θηριώδη χορό «ειδικών» και εθελοντών που παριστάνει όχι μόνο ότι ξέρει, αλλά κι ότι μπορεί να προβλέπει το μέλλον σε βάθος 2, 5, 10 ή και 20 χρόνων.

Η ανεξήγητη καλοκαιρινή «ανωμαλία» στη μέση του Ατλαντικού είναι μια κάποια παρηγοριά…

 

Comments are closed.