Το φάντασμα, η μπατονέτα – και το dna!

Δευτέρα 26 Αυγούστου (1.08)>> Ήταν επί πολλά χρόνια η πλέον μυστηριώδης και ασύλληπτη δολοφόνος. Στη γερμανία και όχι μόνο. Το αστέρι της μεσουράνησε το 2007, μετά την δολοφονία ενός 22χρονου αστυνομικού στην Heilbronn, μια μεσαίου μεγέθους πόλη, ανατολικά της Χαϊδελβέρης. Βρέθηκαν εκεί DNA αποτυπώματά της. Το κακό (και εκείνο που συνεπήρε την γερμανική κοινωνία) ήταν ότι δεν ήταν ο πρώτος φόνος στον οποίο βρίσκονταν τα DNA αποτυπώματά της. Είχαν πρωτοβρεθεί σε σχέση μ’ έναν φόνο του 1993∙ και έκτοτε σε άλλους 4: είχε αποκτήσει ήδη παρατσούκλι, «το φάντασμα». Ένα φονικό φάντασμα πλανιόταν επί 30 χρόνια πάνω απ’ την γερμανία, και η θρυλική αστυνομία της δεν μπορούσε να εντοπίσει τίποτα από δαύτο – εκτός απ’ το DNA του.

Ήταν ένα πολύ δραστήριο φάντασμα: εκτός από φόνους το DNA του είχε βρεθεί σ’ ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, σε μια σύριγγα ηρωϊνης∙ είχε εντοπιστεί σε ληστεία αλλά και σε διάρρηξη σχολείου. Συνολικά, μαζί με τους φόνους, το φάντασμα (σίγουρα το DNA του…) είχε εμπλακεί σε τουλάχιστον 40 εγκλήματα… Η αστυνομία το είχε επικηρύξει με 400.000 ευρώ… Είχε καταφύγει (ανεπίσημα κάπως…) ακόμα και σε μέντιουμ μήπως βρει κάτι απ’ την ταυτότητά του/της: αφού κανείς δεν το/την είχε δει, καμία κάμερα δεν είχε πιάσει κάτι. (Υπήρχαν ωστόσο και «αυτόπτες» που ισχυρίζονταν ότι «κάτι είχαν δει» αλλά δεν ήταν σίγουροι αν ήταν γυναίκα, μπορεί να ήταν και άντρας…) Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν: είναι απ’ την σλοβακία∙ όχι, απ’ την αλβανία∙ όχι, απ’ την σερβία∙ όχι, απ’ την ρουμανία… (Πάντως όχι απ’ την γερμανία!!!!)

Το (πιθανό) 41ο έγκλημα του φαντάσματος ήταν και το τελευταίο του: όλη η αλήθεια αποκαλύφθηκε! Η αστυνομία, προσπαθώντας να σιγουρέψει την ταυτότητα ενός καμένου πτώματος πιθανότατα μετανάστη που βρέθηκε το 2002, επανεξέτασε τα δακτυλικά αποτυπώματα που είχε δώσει όταν είχε κάνει αίτηση ασύλου. Στα αποτυπώματα βρέθηκε (ξανά) το εγκληματικό DNA!!! «Αδύνατον!!!» σκέφτηκε η υπηρεσία: αυτός ο άνθρωπος ήταν νεκρός απ’ το 2002, συνεπώς δεν θα μπορούσε να έχει σκοτώσει το 2007. Ξαναέκαναν το τεστ DNA αλλάζοντας μπαντονέτα… Κανένα DNA του φαντάσματος!!!

Το μυστήριο λύθηκε!! Μια μεγάλη παρτίδα από μπαντονέτες που χρησιμοποιεί η γερμανική αστυνομία για την λήψη DNA είχαν επιμολυνθεί από έναν εργάτη στο τμήμα συσκευασίας της αυστριακής εταιρείας Greiner Bio-One International AG! (Αθώος ο άνθρωπος, αφού τέτοιου είδους επιμόλυνση είναι πολύ εύκολη). Ένας αστυνομικός ερευνητής δήλωσε ότι «οι μπαντονέτες αυτής της επιχείρησης ήταν μέσα σε διπλή συσκευασία, τις θεωρούσαμε κάτι σαν την Mercedes των μπαντονετών!»… Η εταιρεία ωστόσο έσπευσε να δηλώσει ότι ο έλεγχος για επιμόλυνση από DNA δεν ήταν μέσα στα μέτρα ποιότητας που ήταν υποχρεωμένη να παίρνει… Απέσυρε ωστόσο διάφορες παρτίδες…

Η γερμανική αστυνομία σταμάτησε να κυνηγάει το φάντασμα, και οι 40 υποθέσεις που του είχαν χρεωθεί ξαναγύρισαν στο άγνωστο. Έμειναν ωστόσο μερικά στοιχεία ενός διαφορετικού εγκλήματος το οποίο, φυσικά, δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιο: είναι τα θρύψαλα από DNA (ή και από RNA, για να μην ξεχνάμε κάτι κακούργους / τσαχπίνηδες ιούς…) ασφαλής τρόπος ταυτοποίησης του οτιδήποτε; Ή είναι απλά ένα βιομηχανικό / τεχνολογικό hype που κατάφερε να γίνει κοινοτοπία στον καπιταλιστικό 21ο αιώνα;

Ο δικηγορικός σύλλογος του Βερολίνου δεν έχασε τον χρόνο του για να διατυπώσει τις ενστάσεις του: … Οι δικαστές τείνουν να τυφλώνονται τόσο πολύ απ’ την λαμπερή, θεωρητικά τέλεια αποδεικτική αξία του DNA ώστε μερικές φορές αγνοούν την συνολική εικόνα… δήλωσε ο Stefan Konig, μέλος του συλλόγου. Απ’ την μεριά τους οι τεχνικοί της γερμανικής αστυνομίας έχουν πέσει με τα μούτρα σε μια καινούργια έρευνα: σε πόσα σημεία της παραγωγής της μπαντονέτας, απ’ την αρχή ως το τέλος, μπορεί να επιμολυνθεί με DNA; Έχουν ξεκινήσει – όπως και θα έπρεπε… – απ’ την αρχή αρχή: απ’ την καλλιέργεια και την συλλογή του μπαμπακιού! (Καλή τύχη!!!)

Ας το θυμίσουμε (μήπως το έχετε ξεχάσει): η ταυτοποίηση ενός κομματιού DNA (ή RNA…) ΔΕΝ γίνεται με …. ανάκριση, ακόμα κι αν μπλέκεται η όποια αστυνομία! Γίνεται με τα γνωστά PCR, με ότι σημαίνει (ή, πιο σωστά, ΔΕΝ σημαίνει) αυτό.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι το δόγμα DNA = ταυτότητα είναι βιομηχανικό / τεχνολογικό hype που πουλάει καλά, όχι μόνο οικονομικά ή αστυνομικά αλλά και ιδεολογικά. Υπάρχουν πολλά επιστημονικά, επιστημονικότατα τεκμήρια επ’ αυτού που είναι όμως κάτι σαν «τα μυστικά στο μπαούλο»: απαγορεύεται να γίνονται κοινή γνώση, γιατί θα προκαλέσουν αμφιβολίες∙ κι ως γνωστόν η αμφιβολία για διάφορες επιστημονικές αλήθειες είναι το ίδιο βαριά όσο και για τις θρησκευτικές. (Πας στην κόλαση!)

Μπορεί να είναι και βαρύτερη: η κόλαση να είναι επί γης…

Comments are closed.