Άλλο το ένα, άλλο το άλλο

Δευτέρα 15 Ιούλη>>

…Καταδίκασε όσο θες αυτό που συμβαίνει μέσα στο σφαγείο,

οι καταδίκες σου δεν θα κάνουν τις σφαίρες να σκοτώνουν λιγότερο,

ούτε θα φέρουν πίσω το ξημέρωμα…

«Telk Qadeya» είναι ο τίτλος ενός σχετικά πρόσφατου single της αιγυπτιακής ροκ μπάντας Cairokee, και σημαίνει Αυτό είναι το θέμα. Κυκλοφόρησε στις 30 Νοέμβρη του 2023, σχεδόν 2 μήνες μετά την έναρξη της σφαγής στη Γάζα. Κι ενώ δεν αναφέρει στους στίχους τις λέξεις «Γάζα» ή «Παλαιστίνη», είναι ξεκάθαρο στους πάντες για ποιο πράγμα μιλάει: το «διαζύγιο» (αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη) απ’ τον βρώμικο, «ενσωματωμένο» δυτικό «ανθρωπισμό».

Οι Cairokee (Sout Alhoureya Hany Adel, Amir Eid Hawary, Sherif Mostafa, Amir Eid) δεν είναι μια τυχαία μπάντα. Φτιάχτηκαν το 2003 στο Κάιρο, και το τραγούδι τους Sout al-Horeya («Η φωνή της ελευθερίας») έγινε ένα απ’ τα soundtrack της επανάστασης στις 25 Γενάρη του 2011. Η χούντα του Sisi τους κυνηγάει όσο μπορεί, και το άλμπουμ της No’ta Beeda («Point Blank») του 2017 απαγορεύτηκε στην αίγυπτο. Το Telk Qadeya, του οποίου τους στίχους έγραψε ένας απ’ τους πιο γνωστούς ποιητές της επανάστασης, ο Mostafa Ibragim, τραγουδιέται σ’ όλη την Παλαιστίνη και σε μεγάλο μέρος των υπόλοιπων αραβικών πληθυσμών. (Η μετάφραση στα αγγλικά στο video δεν είναι παντού σωστή):

…Μάζεψε τα κομμάτια σου και πολέμα

Και δείξε στους απατεώνες

Το πως επιβλήθηκε ο νόμος της ζούγκλας

Σ’ εκείνους που θα ήθελαν να προχωρήσουν στο δρόμο της απελευθέρωσης

Και πως καταλαμβάνεται ένα τανκ με γυμνά χέρια…

Επειδή έχουμε χρέος και σ’ αυτούς, τους άντρες και τις γυναίκες της αιγυπτιακής επανάστασης του 2011, και επειδή δεν ξεχνάμε, δείτε ως bonus το video του Sout al-Horeya, που γυρίστηκε στην πλατεία Tahrir και στα πέριξ την ημέρα που έπεσε ο δικτάτορας Mubarak: εκατοντάδες χιλιάδες γιορτάζουν…

Comments are closed.