Δευτέρα 27 Μάη (00.47)>> Πως μπορεί ο γενετιστής να «παρέμβει» στα κύτταρα ενός οργανισμού απ’ έξω; «Ταϊζοντάς» τον με το κατάλληλο… RNA!! Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί παθαίνουν διανοητική αλλεργία με την βασική ορολογία της βιολογίας (ορολογία που την έχουν διδαχθεί στο σχολείο… παρεπιπτόντως!) αλλά όσοι και όσες σκοπεύουν να ζήσουν στις επόμενες δεκαετίες του 21ου αιώνα καλό θα ήταν να εξοικειωθούν με τα βασικά της γενετικής (αντί, ας πούμε, με τις hipster συνταγές καφέ…). Για να γλυτώσουν από σοβαρούς μπελάδες.
Τι είναι τα παρασιτοκτόνα RNAi που μπλοκάρουν γονίδια;
Αγροχημικές εταιρείες όπως η Bayer, η BASF και η Syngenta χρησιμοποιούν τεχνολογίες γενετικής μετάλλαξης για να φτιάξουν παρασιτοκτόνα που εκμεταλλεύονται μια κυτταρική διαδικασία που ονομάζεται «παρεμβολή RNA» (RNAi) προκειμένου να απενεργοποιήσουν ή να «σωπάσουν» γονίδια που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των εντόπων, σκοτώνοντάς τα.
Για παράδειγμα το RNAi θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέσα σε υγρό ψεκασμού των φύλλων. Όταν το παράσιτο φάει το φύλλο, το παρεμβαλλόμενο RNA μπαίνει στο πεπτικό του εντόμου και μπλοκάρει ένα γονίδιο που είναι απαραίτητο για την κυτταρική διαίρεση, οπότε το παράσιτο δεν μπορεί να ανανεώσει τα κύτταρα του και πεθαίνει.
Τι είναι η παρεμβολή RNA;
Η παρεμβολή RNA (RNAi) είναι μια φυσική κυτταρική διαδικασία σε φυτά, μύκητες, ζώα αλλά και έντομα. Η λειτουργία RNAi ελέγχει εάν ένα γονίδιο είναι απενεργοποιημένο ή όχι. Οι γενετικοί μηχανικοί μπορούν πλέον να παράγουν συνθετικά παρεμβαλλόμενα μόρια RNA σε συνθήκες εργαστηρίου. Τα παρασιτοκτόνα RNAi που προκύπτουν μπορούν να σκοτώσουν ένα παράσιτο ενεργοποιώντας μια διαδικασία που «μπλοκάρει» την έκφραση γονιδίων απαραίτητων για την επιβίωσή του.
Αυτό το RNAi που περνάει απ’ το στομάχι στα κύτταρα δεν είναι τόσο απλό όπως ίσως σκέφτεσθε. Για να γίνει αυτή η «εισαγωγή» στα κύτταρα χρειάζονται διάφορες ενισχύσεις / προστασίες – διαφορετικά το τεχνητό RNAi θα διαλυθεί πολύ πριν κάνει τη δουλειά. Συνεπώς μιλάμε για μια σύνθετη γενετική εκστρατεία, η οποία γίνεται ουσιαστικά στα τυφλά: άλλο τι έγινε σε κύτταρα στο εργαστήριο και εντελώς διαφορετικό το τι θα γίνει σε ζωντανούς οργανισμούς στο περιβάλλον τους, όπου βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με άλλους ζωντανούς οργανισμούς!
Κρατείστε πάντως κι αυτό στη μνήμη σας: τα mRNA (που είναι επίσης ιδιαίτερα σύνθετες βιο-κατασκευές…) έγιναν ένεση για να φτάσουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Αν ακούσετε για mRNA-σε-σπρέϊ (ως «ανώδυνο εμβόλιο», για όσους φοβούνται τις συρίγγες…) να ξέρετε ότι το πράγμα προχώρησε απ’ τα παράσιτα και τα παρασιτοκτόνα… Οπότε κρατάτε καλού κακού το -κτόνα, και “πάμε κι όπου βγει”… Αν είστε πιστοί!