Δευτέρα 20 Νοέμβρη>> Ενώ η παλαιστινιακή αντίσταση κάνει έναν δίκαιο απελευθερωτικό πόλεμο (ανταρτοπόλεμο πιο σωστά), τι είδους πόλεμο κάνει εναντίον της το θεοναζί, απαρτχάιντ καθεστώς;
Η ασταμάτητη μηχανή έκανε τον κόπο να βρει και να μελετήσει το τρέχον «στρατιωτικό δόγμα» του Τελ Αβίβ, με τον κωδικό «κουρεύοντας το χορτάρι». Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, οι καραβανάδες του απαρτχάιντ καθεστώτος αναγνωρίζουν δύο τουλάχιστον πράγματα. Α) ότι η «Χαμάς» (αυτός είναι ο βολικός κωδικός που χρησιμοποιούν για το σύνολο της παλαιστινιακής αντίστασης…) είναι μια οργάνωση που βγαίνει μέσα απ’ τον παλαιστινιακό πληθυσμό και αλληλοϋποστηρίζεται μ’ αυτόν∙ Β) συνεπώς δεν μπορεί να εκμηδενιστεί με τυπικό στρατιωτικό τρόπο. Το δόγμα «κουρεύοντας το χορτάρι», με βάση αυτές τις δύο παραδοχές, δεν στηρίζεται στην αυταπάτη κάποιας «ολικής» στρατιωτικής νίκης / καταστροφής του παλαιστινιακού αντάρτικου. Αντίθετα έχει στόχο, στη χειρότερη για το Τελ Αβίβ περίπτωση, να περιορίζει σταθερά (χάρη στην ισραηλινή υπεροπλία) τις δυνατότητές του, ώστε να αναγκάζεται να «σωπαίνει» για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μέχρι να σηκώσει ξανά κεφάλι και να υποστεί την επόμενη ισοπέδωση.
Αλλά ακριβώς η ισραηλινή μιλιταριστική παραδοχή ότι οι ένοπλοι παλαιστίνιοι προέρχονται απ’ τον ευρύτερο πληθυσμό και, άρα, δεν είναι διαχωρισμένοι «τρομοκράτες» αλλά κλασσικό αντιστασιακό εγχείρημα, νομιμοποιεί (το θεοναζί καθεστώς) να αντιμετωπίζει το σύνολο του πληθυσμού σα «στόχο». Το «κουρεύοντας το χορτάρι» παραδέχεται πως τα αμιγώς στρατιωτικά σημεία (υποδομές, κλπ) της παλαιστινιακής αντίστασης είναι ελάχιστα∙ η στρατηγική πηγή της δύναμής της είναι ο ίδιος ο πληθυσμός∙ συνεπώς (όπως θα συμβούλευε κάθε καλό δυτικό εγχειρίδιο «αντι-αντάρτικου»…) η μόνη δυνατότητα στρατηγικής ήττας (της παλαιστινιακής αντίστασης) είναι «να στεγνώσει η λίμνη» μέσα στην οποία οι ένοπλοι κινούνται όπως-το-ψάρι-στο-νερό. Να «στεγνώσει η λίμνη»; Ακριβώς: να δολοφονηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άμαχοι, να φοβηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιζώντες∙ και, πλέον, να εξοστρακιστούν (απ’ την λωρίδα της Γάζα) ει δυνατόν οι πάντες.
Οι δολοφονίες ως τώρα 13 χιλιάδων αμάχων δεν είναι «παράπλευρες απώλειες», και όλοι οι δυτικοί σύμμαχοι και υποστηρικτές του θεοναζί, απαρτχάιντ καθεστώτος το ξέρουν καλά, γι’ αυτό «κάνουν ότι δεν βλέπουν». Είναι ο κυρίως, ο βασικός στόχος – και είναι τέτοιος εδώ και δεκαετίες. Να μια χούφτα αποδείξεις:
Α) Άμος Γιαντλίν, υποστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην διοικητής της ισραηλινής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, συνεντευξιαζόμενος στην καθεστωτική (και «φόλα» φιλοαπαρτχάιντ…) «καθημερινή», στις 12 Νοέμβρη (ο τονισμός με υπογράμμιση δικός μας):
Ερώτηση: Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ισραήλ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε φράχτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες οχυρώσεις, αναμένεται ότι το ισραηλινό δόγμα αποτροπής θα αναθεωρηθεί μετά το τέλος του πολέμου;
Απάντηση: Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες στο ισραηλινό αμυντικό δόγμα. Πρώτον είναι η αποτροπή, στη συνέχεια η έγκαιρη προειδοποίηση, η άμυνα και η αποφασιστική νίκη. Όλα αυτά απέτυχαν στις 7 Οκτωβρίου. Δεν υπήρξε αποτροπή ενάντια στη Χαμάς, δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση και η άμυνα ηττήθηκε, αλλά η αποφασιστική νίκη είναι ακόμη μπροστά μας. Τώρα πρέπει να ξαναχτίσουμε αυτούς τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του αμυντικού δόγματος και η αποτροπή θα επιτευχθεί αν, στο τέλος της ημέρας, η Χαμάς καταστραφεί, η πρωτεύουσά της γίνει ένα μέρος στο οποίο δεν θέλετε να ζείτε, οι ηγέτες της σκοτωθούν και ο παλαιστινιακός λαός νιώσει ξανά μια άλλη νακμπά (= παλαιστινιακή καταστροφή). Αυτό θα αποκαταστήσει, νομίζω, την αποτροπή.
Β) Avi Dichter, υπουργός γεωργίας στο τωρινό φασιστουπουργικό συμβούλιο, πρώην επικεφαλής της shin bet («υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας») πριν 4 ημέρες: …Προχωράμε τώρα στη Nakba της Γάζα. 1.700.000 κάτοικοί της δεν μπορούν πια να ζήσουν στα σπίτια τους, είτε επειδή τους τα έχουμε καταστρέψει, είτε επειδή τους εκτοπίσαμε…
Μόνο οι αφελείς (που δυστυχώς δεν είναι λίγοι…) πιστεύουν ότι το θεοναζί, απαρτχάιντ καθεστώς έχει έναν «στρατιωτικό στόχο» (την «εξαφάνιση» της παλαιστινιακής αντίστασης) και, παρεπιπτόντως, για να τον πετύχει, «αναγκάζεται» να δολοφονεί – δολοφονεί – δολοφονεί. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει πια: οι μαζικές δολοφονίες είναι Ο στόχος∙ που για να “νομιμοποιηθεί” από τους δυτικούς χασάπηδες υπάρχει και το στρατιωτικό ζητούμενο της «εξαφάνισης της Χαμάς», το οποίο όμως οι πάντες ξέρουν ότι είναι απλά αδύνατο να συμβεί. Έτσι, ενώ στο στενά εννοημένο στρατιωτικό πεδίο ο θεοναζί στρατός έχει μάλλον αποτύχει (σίγουρα, μετά από 1,5 μήνα, δεν έχει να επιδείξει καμία σοβαρή επιτυχία, έστω και επιμέρους… – οι ένοπλοι παλαιστίνιοι τα καταφέρνουν μια χαρά στο στήσιμο ενεδρών μέσα απ’ τα χαλάσματα…), στο δημογραφικό πεδίο, στο βιοπολιτικό πεδίο, σ’ εκείνο της εξόντωσης-του-πληθυσμού, τα έχει καταφέρει, με την πολυεπίπεδη βοήθεια και την υποστήριξη φυσικά των συμμάχων του.
Αυτή η πραγματικότητα, που είναι συνυφασμένη μ’ αυτήν καθ’ αυτήν την ύπαρξη του απαρτχάιντ καθεστώτος (το οποίο έχει βρει την «λύση» για τα φτηνά παλαιστινιακά εργατικά χέρια: εισαγωγές ακόμα πιο φτηνής εργασίας απ’ τη νοτιοανατολική ασία…) κτυπάει διαγώνια την όποια κινηματική υποστήριξη στους Παλαιστίνιους, αιτήματα του είδους «εκεχειρία τώρα», κλπ. Γιατί όσο αυτό το καθεστώς υπάρχει, θα σκοτώνει – σκοτώνει – σκοτώνει, είτε μπροστά στις οθόνες είτε από πίσω∙ μπορεί να σταματήσει για λίγο αλλά θα ξαναρχίσει… Αν δεν υπάρχουν ανταγωνιστικοί πολιτικοί στόχοι που να ακυρώνουν την ύπαρξή του (όπως συνέβη με το απαρτχάιντ καθεστώς της νότιας αφρικής) θα υπάρχει σκοτώνοντας και θα σκοτώνει για να υπάρχει. Κι αυτή θα είναι η παραδειγματική συνεισφορά του στις δυτικές ολιγαρχίες: ένα μέτρο θανάτου, ένα υπόδειγμα θανατοπολιτικής.