Ελληνο-αμερικανική συμμαχία

Δευτέρα 23 Οκτώβρη>> Θα έπρεπε οι πάντες να έχουν παρακολουθήσει την «ομιλία προς το έθνος» του νυσταλέου Jo την περασμένη Πέμπτη. Ένα 15λεπτο παραλήρημα, χωρίς ειρμό, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, αφιερωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του (με διάφορα άλματα κάθε είδους…) στην ουκρανία, με το εξής περιεχόμενο: Δεν θα νικήσουν η Χαμάς και ο Putin!… Δεν θα αφήσουμε τον Putin και την Χαμάς να νικήσουν!!… Είμαστε, σκεφτείτε το [κτύπημα του χεριού στο τραπέζι!] το πιο δυνατό έθνος στην ιστορία του πλανήτη!… Είμαστε οι πιο δυνατοί, οι πιο έξυπνοι, οι πιο καλοί, οι πιο ανεκτικοί, οι πιο δημοκράτες, και όλοι οι υπόλοιποι προσβλέπουν σ’ εμάς!

Αν επρόκειτο για τον επιθανάτιο ρόγχο ενός ηλικιωμένου που έχει αρχίσει να τα χάνει, θα έλεγε κάποιος «κρίμα τον άνθρωπο». Αλλά ο νυσταλέος Jo έχει πίσω του μεγάλη κουστωδία. Λογογράφους, ειδικούς κάθε είδους (οπωσδήποτε για την «εξωτερική πολιτική»…), ψυχίατρους, καραβανάδες. Όπως και νάχει παραμένει ο πρόεδρος των ηπα (του «δυνατότερου», «εξυπνότερου», «ομορφότερου» κλπ κράτους…). Συνεπώς η ασυναρτησία, το (είτε αγχωμένο είτε απελπισμένο) free pass στους φασίστες του Τελ Αβίβ, οι ανεπανόρθωτες εμμονές περί «νίκης της ουκρανίας», τα λογικά στραμπουλήγματα, οι παρανοϊκές αναλογίες (που μόνο καγχασμούς μπορούν να προκαλέσουν: ο διαβολικός Putin που θέλει να κατακτήσει / εξαφανίσει την ουκρανία, και η διαβολική Hamas που θέλει να κατακτήσει / εξαφανίσει το ισραήλ !!!!!), όλα αυτά δεν μπορούν παρά να καταγραφούν ως το πολιτικό ξερατό της Ουάσιγκτον πάνω στον υπόλοιπο πλανήτη – από ανομολόγητη θέση αδυναμίας όμως.

Σημειώνουμε εδώ ότι κατά την ταπεινή μας άποψη η Ουάσιγκτον ΔΕΝ είχε στα σχέδιά της έναν (έστω και «περιφερειακό»…) πόλεμο στη μέση Ανατολή, καθώς έχει «μπλέξει» στο ουκρανικό πεδίο μάχης και δυναμώνουν οι «αμφισβητίες» εντός ηπα που επείγονται για κάποιου είδους «στρίμωγμα» του Πεκίνου θεωρώντας χάσιμο χρόνου, πόρων και διπλωματικής ισχύος την παρατεταμένη και αποτυχημένη υποστήριξη του Κιέβου. Ένας επιπλέον πόλεμος, στον οποίο μάλιστα η Ουάσιγκτον θα πιέζεται να εμπλακεί άμεσα, χάνοντας ακόμα περισσότερο χρόνο, πόρους, διπλωματική ισχύ και στρατό, θα πρέπει να είναι (έστω και ανομολόγητα προς το παρόν) σοβαρό πρόβλημα γι’ αυτήν την τάση του αμερικανικού καθεστώτος. Για παράδειγμα τα 2 αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα έπρεπε τώρα να κόβουν βόλτες κάπου στη θάλασσα της κίνας, κι  όχι νότια της κύπρου… Συμβαίνουν όμως τα ανάποδα: κινέζικα πολεμικά κάνουν βόλτες στο ομάν και στην αραβική θάλασσα…

Λυσσασμένη κατά κάποια έννοια η Ουάσιγκτον (κι αυτό ήταν το παραλήρημα του νυσταλέου Jo) διατρανώνει τώρα πως μπορεί να νικήσει συμμετέχοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε 2 πολέμους∙ δεν λέει όμως κουβέντα για το αν πρόκειται για τους σωστούς (απ’ την άποψη των στρατηγικών αμερικανικών συμφερόντων) πολέμους… Και, φυσικά, δεν λέει κουβέντα για το ποιος είναι ο στόχος της στον δεύτερο, τον bonus πόλεμο απ’ τη μεριά του απαρτχάιντ καθεστώτος.

Ισχύει εδώ λοιπόν το «ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται»; Ακόμα και τα πιο καθεστωτικά μεταξύ των καθεστωτικών αμερικανικών think tank και media έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πλευρές όσων βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Carnegie Council, για παράδειγμα, ΠΡΙΝ την «εισβολή του al Aqsa», στις 5 Οκτώβρη, ξεκινούσε έτσι το μοιρολόι του για το τέλος της δυτικής πλανητικής ηγεμονίας:

Άσχετα με το πως θα καταλήξει, ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος αντιπροσωπεύει ένα σεισμικό γεγονός που υποδεικνύει βαθιές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό. Η εποχή της μονοπολικότητας τελειώνει, σημαντικές χώρες ενδιαφέρονται σήμερα περισσότερο για την πολιτιστική τους κυριαρχία και την στρατηγική αυτονομία τους απ’ ότι ενδιαφέρονταν επί δεκαετίες, και μοιάζει αναπόφευκτο ότι η κάποτε κυρίαρχη Δυτική ηγεμονία πρόκειται να βαθμιαία να υποκύψει σ’ ένα πιο διαφοροποιημένο και πολυπολικό σύστημα.

Μετά την «εισβολή του al Aqsa» τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Οι καθεστωτικοί financial times, κάτω απ’ τον τίτλο Η βιασύνη της δύσης να υποστηρίξει το Ισραήλ εξαφανίζει την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών για την Ουκρανία, καταγράφει την απόγνωση:

… Μέσα σε ένα κύμα επειγουσών διπλωματικών συναντήσεων, video συσκέψεων και τηλεφωνημάτων, οι δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι απέτυχαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη βιασύνη τους να καταδικάσουν την Hamas και να υποστηρίξουν το Ισραήλ…

«Χάσαμε οριστικά την μάχη στον Παγκόσμιο Νότο» είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης από κράτος των G7. «Όλη η δουλειά που είχαμε κάνει με την Παγκόσμιο Νότο [για την Ουκρανία] χάθηκε… Ξεχάστε τα περί κανόνων, ξεχάστε τα περί παγκόσμιας τάξης. Δεν θέλουν ούτε να μας ξανακούσουν…»

Οι άλλοι καθεστωτικοί, οι new york times, προσέθεσαν τα δικά τους δάκρυα. Κάτω απ’ τον τίτλο Νέες παγκόσμιες διαιρέσεις εν όψει καθώς ο Biden πάει στο Ισραήλ και ο Putin στην Κίνα, να η μικρή Παλαιστινιακή πεταλούδα:

… Αλλά με την διστακτικότητά τους [«διστακτικότητα»;;;;;;;] να κατηγορήσουν την Hamas και προσπαθώντας να συνδεθούν με το Παλαιστινιακό ζήτημα, η Ρωσία και η Κίνα απευθύνονται σ’ ένα ευρύτερο συναίσθημα στον αυτο-αποκαλούμενο Παγκόσμιο Νότο – και σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης επίσης. Γι’ αυτούς είναι το Ισραήλ που εφαρμόζει μια αποικιοκρατική πολιτική με την κατοχή της Δυτικής Όχθης, με την στήριξη στους Εβραίους εποίκους στην Παλαιστινιακή γη και με την απομόνωση των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα, που ακόμα και σε κανονικές συνθήκες είναι στόχος σκληρών απαγορεύσεων στις ελευθερίες τους…

Το ότι η κατοχή της Παλαιστίνης έχει γίνει η θρυαλλίδα για όλο και περισσότερα κράτη του πλανήτη να γυρίσουν την πλάτη στους δυτικούς ηγεμόνες, τους οποίους θεωρούν δίκαια σαν υπεύθυνους για την άγρια εκμετάλλευση και καταστροφή των πάντων επί αιώνες, δεν είναι το μόνο ζήτημα που ο στρατηγικός σύμμαχος του ελλαδιστάν κάνει ότι δεν βλέπει. Ήδη θα πρέπει να αρχίσει να υπερασπίζεται τον στρατό του από αντάρτικες επιθέσεις: οι ένοπλες οργανώσεις στο ιράκ και στη συρία (να υποθέσουμε ότι στη συρία θα βοηθήσουν και οι όποιοι wagner;) διακήρυξαν και έχουν ξεκινήσει συστηματικές επιθέσεις κατά των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή. Τώρα πια όχι μόνο με ρουκέτες. Αλλά και με drones…

Τα οποία drones δύσκολα, πολύ δύσκολα εντοπίζονται και αναχαιτίζονται, ειδικά αν έχουν ιρανικό know how…. Οι επόμενοι μήνες λοιπόν (προεκλογικοί στην Ουάσιγκτον…) θα είναι μήνες που το «ισχυρότερο», «ομορφότερο» και «πιο καλωσυνάτο» κράτος στον κόσμο θα παίρνει κακά μαντάτα. Πότε από ‘δω, πότε από ‘κει. Επιπλέον του τι θα συμβαίνει στο ισραηλινό πεδίο μάχης.

Σε πρόσφατη συνέλευση των μελών του συμβουλίου του οηε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το μεγαλύτερο μέρος των εκπροσώπων σηκώθηκε και γύρισε την πλάτη στο πόντιουμ, την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον. Ομορφιές…

Τι θα κάνει τώρα ο πιστός σύμμαχος ελλαδιστάν; Πως θα ανταποκριθεί στις (κατ’ αρχήν αλλά όχι αποκλειστικά) επιμελητειακές του υποχρεώσεις απέναντι σ’ έναν στρατηγικό σύμμαχο που τρίζει; Θα δώσει κι άλλες βάσεις; Τι θα κάνει στο «ανατολικό» (ουκρανικό) μέτωπο; Τι θα κάνει στο μεσανατολικό μέτωπο; Τι θα κάνει με την αραβική βόρεια Αφρική; Τι θα κάνει με την προσφορά της Ισλαμαμπάντ στην Άγκυρα ότι «… στην περίπτωση που σκοπεύετε να πολεμήσετε κατά του ισραήλ θα σας δώσουμε πυρηνικά»;

Σαν υπενθύμιση πόσο χυδαίος έχει καταντήσει ο «πολιτισμένος πρώτος κόσμος» κάτι ευρωπαϊκό. Μπορείτε να θαυμάσετε το γιατί όχι μόνο ο εκτός δύσης πλανήτης αλλά το σύνολο του γαλαξία θεωρεί πια τους δυτικούς όχι μόνο επιεικώς γελοίους, αλλά επικίνδυνα γελοίους! Να τι έλεγε η γνωστή Ursula πριν ένα χρόνο – κατά της άθλιας και διαβολικής Μόσχας φυσικά:

Για το απαρτχάιντ καθεστώς του Τελ Αβίβ ισχύουν όμως άλλα. Στις 13 Οκτώβρη πετάχτηκε στον φίλο της Netanyahu για να του δηλώσει την αγάπη της.

Comments are closed.