Δευτέρα 24 Ιούλη>> Συμβαίνει: όταν κοιτάς πίσω δεν βλέπεις μπροστά σου. Συμβαίνει σε άτομα, συμβαίνει και σε μεγάλα σύνολα, σε κοινωνίες. Κι αν δεν βλέπεις μπροστά σου, είναι αναπόφευκτο: θα σπάσεις τα μούτρα σου.
Προσπαθώντας να εξηγήσουν τις δασικές πυρκαγιές διάφοροι νοσταλγούν τα ‘80s: είναι οικοπεδοφάγοι που τις βάζουν… Άλλοι έχουν εκσυγχρονιστεί κάπως, μερικές φορές ως το σημείο ολικής παρανόησης: βάζουν φωτιά στα δάση για να φυτέψουν ανεμογεννήτριες… Ωστόσο αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις ετήσιες δασικές πυρκαγιές σ’ όλη τη δύση (ευρώπη, ηπα, καναδά) θα πρέπει να απορήσει: μα πόσες ανεμογεννήτριες θα φυτέψουν επιτέλους; (Για να μην συμπεριλάβουμε τις θρυλικές πυρκαγιές στις ρωσικές στέπες). Τα δάση του καναδά για παράδειγμα καίγονται συνέχεια απ’ τον περασμένο Μάρτη, κι απ’ τις σχεδόν 1000 μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκεί οι 600 ήταν / είναι ανεξέλεγκτες. Στα τέλη Ιούνη ο καπνός απ’ αυτές πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε στην ευρώπη…
Για την φύση αυτή καθ’ αυτή (αν μπορούμε να εννοήσουμε κάποια «φύση» εν τη απουσία μας…) δεν είναι καταστροφικές όλες αυτές οι πυρκαγιές. Κάποιες, αρκετές, είναι ανανεωτικές. Είναι εντελώς διαφορετικό το ζήτημα από την ανθρώπινη οπτική, και μάλιστα την οπτική του καπιταλιστικού 21ου αιώνα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (και) τα δάση θεωρούνται πια «οικονομικός πόρος». Όχι για όσους έχουν μελίσσια ή για τους ρετσινάδες. Γενικά. Κι όταν κάτι γίνεται «οικονομικός πόρος» γενικά, υπάγεται σε καπιταλιστική διαχείριση μεγάλης κλίμακας και υψηλής έντασης. Αυτό ισχύει και για τις πυρκαγιές, εντελώς άσχετα απ’ τις αιτίες τους! «Οικονομικός πόρος» σημαίνει υποχρεωτικά «διαχείριση», «απόδοση» – και στο βάθος «ιδιοκτησία». Ναι: όποιος νομίζει ότι τα δάση, καμένα ή όχι, μπορεί να γίνουν κερδοφόρα στρέμμα – στρέμμα, μια βιλίτσα εδώ και μια μπετονένια βάση ανεμογεννήτριας εκεί, κοιτάει πίσω…
Δεν θα ξεκινήσουμε εδώ την σχετική αναφορά που κινείται σε διάφορα «επίπεδα» καπιταλιστικής αξιοποίησης∙ το επαναλαμβάνουμε: όχι υποχρεωτικά καμένων δασών. Θα υποδείξουμε μόνο ένα απ’ αυτά: τα «νέα» (ή «έξυπνα») δένδρα.
Πρόκειται, υποθέτουμε το υποψιάζεσθε, για προϊόντα γενετικής μηχανικής…. Βιοτεχνολογικά, μεταλλαγμένα, αυτό που σκέφτεσθε. Οι εταιρείες που βρίσκονται πιο μπροστά αυτή τη στιγμή «προσφέρουν» γενετικά τροποποιημένα δένδρα / δάση τριών ειδών: λεύκας, ευκαλύπτου, και κάποιου είδους πεύκου. Εννοείται με «ακαταμάχητα προσόντα» – πώς αλλιώς; Αντοχή σε λιπάσματα, μεγαλύτερη μάζα ξύλου, γρηγορότερη ανάπτυξη… και πολλά άλλα.
Ο χάρτης κάτω δείχνει την τωρινή παγκόσμια κατάσταση δοκιμών και εφαρμογών σ’ αυτόν τον βιοτεχνολογικό τομέα:
Το ελλαδιστάν δεν βρίσκεται ακόμα στον χάρτη. Όμως έξι ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται, με πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα (ανάπτυξης και καλλιέργειας) μεταλλαγμένων δασικών δέντρων: σουηδία, φινλανδία, βέλγιο, πολωνία, ισπανία, γαλλία. Όπως καταλαβαίνετε τα 4 πρώτα δεν υποφέρουν από δασικές πυρκαγιές∙ τι σημασία έχει όμως αυτό; Και τα 6 κάνουν (αυτή τη στιγμή) πειράματα για βιοτεχνολογικές λεύκες, ενώ η φινλανδία ψάχνει και την σημύδα. (Η λεύκα είναι «βιομηχανικό» είδος: από ‘κει προκύπτει η χαρτόμαζα.)
Στην προοπτική της 4ης βιομηχανικής επανάστασης η γενετική τροποποίηση και των δασών δεν θα περιοριστεί μόνο σε «βιομηχανικά» είδη. Για παράδειγμα «η αντοχή στη φωτιά» μπορεί κάλλιστα να πουληθεί σαν προσόν – για οργανωμένες αναδασώσεις μετά από πυρκαγιές γύρω απ’ την Μεσόγειο… Όχι;
Τα πιο πάνω είναι αναγκαστικά περιληπτικά. Ας το επαναλάβουμε: δεν θα φυτευτούν στα μέρη μας φέτος ή του χρόνου μεταλλαγμένα δάση∙ δεν μπήκαν γι’ αυτό οι φωτιές!!! Ωστόσο… Ωστόσο τον περασμένο Φλεβάρη άρχισε στη νότια Τζόρτζια (των ηπα) η δενδροφύτευση του πρώτου μεταλλαγμένου δάσους (λεύκας) … Για την αντιμετώπιση «της κλιματικής αλλαγής»… Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, ονόματι Living Carbon, βιοτεχνολογική με έδρα την Καλιφόρνια, ζωής μόλις 4 χρόνων, καμαρώνει: η άδεια δόθηκε χωρίς κανέναν έλεγχο των συνεπειών απ’ το μεταλλαγμένο δάσος – ο σκοπός είναι ιερός…
Υπάρχει πολύ ψωμί (και) εδώ: οικονομικό, ιδεολογικό, θεσμικό… Δεν θα ακουγόταν ευχάριστα και πειστικά στ’ αυτιά ο όρος «αειφόρος δασική ανάπτυξη»; Όποιος κοιτάξει μπροστά θα καταλάβει. Κι ίσως, αν έχει καρδιά, προετοιμαστεί έγκαιρα…
Αλλιώς θα τον φάει η α-νοησία των μητροπόλεων.
(Κάτι σχετικό και άσχετο: δεν υπάρχουν επίγειες δυνάμεις ή μέσα, εκτός αν είναι ζευγάρι με τις επουράνιες. Αν όμως τα ιπτάμενα (δυνάμεις και μέσα πυρόσβεσης) είναι εναέρια, τότε αυτά που πατάνε στο χώμα είναι και λέγονται χερσαία. Το επαναλαμβάνουμε προς εμπέδωση, τονισμένο: ΧΕΡΣΑΙΑ!
Οι φόλες της δημαγωγίας περνούν και από την γλώσσα…)