Τάδε έφη…

Δευτέρα 29 Αυγούστου>> … Στο πλαίσιο αυτό, το άλμα των χρεώσεων δεν θα πρέπει να προξενεί έκπληξη, με φόντο το άλμα του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF στα επίπεδα των 260 ευρώ/MWh που προδιαγράφουν νέο ιστορικό υψηλό για την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος για τον Σεπτέμβριο – που αποτελεί τη βάση για την οικοδόμηση των νέων τιμολογίων – στην Ελλάδα και αλλού, με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο γεγονός ότι η Προημερήσια Αγορά θα κινηθεί τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα των 500 – 550 ευρώ / μεγαβατώρα ή ακόμα υψηλότερα. Μια πρόγευση του τι έρχεται, άλλωστε, φαίνεται να δίνει το νέο ιστορικό ρεκόρ που καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς η μέση χοντρεμπορική τιμή «έσπασε» για πρώτη φορά το φράγμα των 500 ευρώ / MWh και διαμορφώνεται στα 539,42 ευρώ / MWh, με ημερήσια αύξηση 42%, συγκλίνοντας με τα επίπεδα τιμών των περισσότερων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

Το φυσικό αέριο έκανε επίσης άλμα 9% την Παρασκευή, με τα ολλανδικά futures να αγγίζουν τα 258 ευρώ ανά MWh, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα διακόψει ξανά πλήρως, και για τρεις ημέρες, τη λειτουργία του Nord Stream. Ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός «για συντήρης» από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, είναι προφανές ωστόσο ότι η Μόσχα παίζει ξανά με το όπλο του φυσικού αερίου κλιμακώνοντας τον ενεργειακό εκβιασμό της Ευρώπης…

Αυτά έγραφε μεταξύ άλλων, σε διαφορετικά ρεπορτάζ, η «ναυτεμπορική», πριν μια βδομάδα. Δυσνόητη γλώσσα, αργκώ, σχεδόν σαν περιγραφή επερχόμενης κακοκαιρίας.

Τι είναι άραγε ο «κόμβος TTF»; Κάποια διασταύρωση αγωγών φυσικού αερίου; Όχι. Το Title Transfer Facility (αυτό είναι το πλήρες όνομα…) είναι ένα εικονικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου στην ολλανδία, το οποίο διαχειρίζεται μια ιδιωτική ολλανδική εταιρεία που κάνει την διακίνηση φυσικού αερίου σ’ αυτή τη χώρα… Εικονικά νταραβέρια με πραγματικές συνέπειες!

Και τι πάει να πει «άλμα χρεώσεων»; Τι είναι οι «χρεώσεις»; Βατράχια ή επικοντίστριες; Όχι.


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.