Πόλεμος; Ποιος πόλεμος; 2

Δευτέρα 25 Απρίλη>>

Πόλεμος; Ποιος πόλεμος; 2 Χρονιάρες μέρες θα σας χαλάσουμε την διάθεση – δεν φταίει όμως η ασταμάτητη μηχανή γι’ αυτό! Είναι η σύγχρονη (καπιταλιστική) πραγματικότητα, που δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, όσο κι αν η απώθησή της (λέγεται και «στρουθοκαμηλισμός»…) εμφανίζεται σαν παρηγορητική λύση. Να την πολεμήσουμε πρέπει (όμως αυτό το «πρέπει» απαιτεί και τις ανάλογες υποκειμενικές επιλογές…).

Μην τρομάξετε λοιπόν… Προβληματιστείτε, όσο πιο σοβαρά μπορείτε.

Πάμε πίσω στο χρόνο, πριν 38 χρόνια, στην όχι-και-τόσο-καθεστωτική (ακόμα τότε) washington post. Το ρεπορτάζ είναι του 1985, 12 Μάη, και η «μηχανή του χρόνου» της εργατικής αντιπληροφόρησης το ανασύρει (φωτογραφία επάνω). Μετάφραση των πρώτων τριών παραγράφων, ο τονισμός δικός μας:

Πριν 20 χρόνια [μέσα της δεκαετίας του ’60…] μια ομάδα ερευνητών απ’ το Ινστιτούτο Smithsonian έφτασαν σε μια αλυσίδα απομακρυσμένων νησιών στον Ειρηνικό, για να μελετήσουν το πήγαινε έλα ψαροπουλιών – ψαρονιών, άλμπαντρος, γλάρων. Υπήρχε όμως ένας ακόμη λόγος για τον οποίο βρίσκονταν εκεί, ένας λόγος που χαρακτηριζόταν «μυστικός». Οι επικεφαλής αυτής της ακαδημαϊκής ομάδας επιμελητών και οικολόγων ανέφεραν τα ευρήματά τους σε επιστήμονες του στρατού που δεν ενδιαφέρονταν για πουλιά, αλλά για βιολογικά όπλα.

Το σχέδιο του Ειρηνικού είχε δύο χωριστά σκέλη, δίπλα δίπλα: το σκέλος του ινστιτούτου και εκείνο του πενταγώνου. Οι ερευνητές του ινστιτούτου ενδιαφερόνταν μόνο να τραβήξουν χρηματοδότηση για να μελετήσουν τα αποδημητικά πουλιά, και ο στρατός ενδιαφερόταν να βρει «ασφαλείς» τοποθεσίες για δοκιμές απελευθέρωσης στην ατμόσφαιρα, στον Ειρηνικό, βιολογικών όπλων. Τέτοιες τοποθεσίες θα εντοπίζονταν απ’ τους ερευνητές του Smithosian.

Ένας εκπρόσωπος του στρατού λέει ότι οι στρατιωτικοί επιστήμονες ήθελαν να είναι σίγουροι ότι οι νοσογόνοι παράγοντες δεν θα εξαπλωθούν απ’ τα αποδημητικά πουλιά πέρα απ’ αυτές τις τοποθεσίες. Άλλοι επιστήμονες του στρατού ήθελαν επίσης να μάθουν αν τα θαλασσοπούλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μεταφορείς βιολογικών όπλων, απλώνοντας θανατηφόρες αρρώστιες πέρα απ’ τα σύνορα. Στη στρατιωτική ορολογία τα πουλιά θα μπορούσαν να είναι «ιπτάμενοι μεταφορείς ασθενειών»…

Ερώτηση: γιατί, μα τις χίλιες καλοκαβουρντισμένες τράπεζες, ξεθάψαμε κάτι τόσο παλιό; Απάντηση: εξαιτίας αυτού που δημοσιοποιήθηκε (σαν «διάψευση»…) πρόσφατα, απ’ το ουκρανικό καθεστώς:


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, δείτε εδώ (Υποστήριξη - Επικοινωνία) τις σχετικές οδηγίες.

Comments are closed.