Πέμπτη 8 Οκτώβρη. Εκ των υστέρων διάφοροι «της αριστεράς και της προόδου» δικαιολογούνται ότι «δεν ήξεραν» τι είναι τα βοθρολύματα, «αιφνιδιάστηκαν», «ένοιωσαν αμηχανία» – μέχρι την δολοφονία του Π. Φύσσα. Ψέμματα. Ήξεραν και παραήξεραν! Ήξεραν τι και πως είχαν κάνει τα βοθρολύματα στη βοσνία – τον «ιό» της ελευθεροτυπίας δεν τον διάβαζαν; Ήξεραν ότι είχαν υιοθετήσει τη «νύχτα των Ιμίων» και προσπαθούσαν να αυξήσουν την επιρροή τους μέσα στο ακροδεξιό νεφέλλωμα με ετήσιες επετειακές συγκεντρώσεις / παρελάσεις.
Ακόμα κι εκείνοι οι «όχι, ζήτω ο Κολοκοτρώνης!», της αριστεράς και της άκρας αριστεράς, που πορεύονταν προς την 28η Οκτώβρη του 2011 παρέα με τους «τα όχι θέλουν Μεταξάδες» ήξεραν με ποιούς συνεργάζονται de facto. Όπως οι της «κάτω πλατείας» στο Σύνταγμα ήξεραν καλά ποιοί βρίσκονταν μερικά μέτρα πιο πάνω, στην «πάνω πλατεία» – είχαν πειθαρχήσει κιόλας στις εθνικιστικές προδιαγραφές τους. Πριν τα βοθρολύματα γίνουν «επίσημο πολιτικό κεφάλαιο» του συστήματος είχαν δώσει επίμονα τα διαπιστευτήριά τους, «μιλώντας και μαχαιρώνοντας» – τα περί «άγνοιας» είναι προπέτασμα καπνού για τις ανοχές και τις συνενοχές. Είχαν κάνει τόσα πολλά ως τις αρχές της δεκαετίας του ’10 ώστε θα μπορούσαν να έχουν καταδικαστεί πολύ νωρίτερα πολλές φορές σαν «εγκληματική οργάνωση». Αλλά όχι…
Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως έτσι κι αλλιώς μέσα στον ελληνικό πληθυσμό υπάρχει ένα ποσοστό φασιστών, που εκδηλώθηκαν εκλογικά υπέρ των βοθρολυμάτων το 2012. Το πρώτο μισό της παρατήρησης είναι σωστό – όμως όταν γράφαμε και λέγαμε «πίσω κουφάλες μικροαστοί, είσαστε όλοι νεοναζί» είχαμε ακούσει τα εξ’ αμάξης. Για «ελιτισμό» και άλλες παρόμοιες βλακείες.
Πράγματι λοιπόν, ένα μεγάλο (πολύ μεγάλο…) ποσοστό των ελλήνων έχουν εθνικιστικές, ρατσιστικές και σεξιστικές ιδέες. Όπου μπορούν έχουν και τις αντίστοιχες πρακτικές. Όμως αυτό είναι διαφορετικό απ’ το πως και γιατί εκδηλώνουν τον φασισμό τους μέσα στους εκλογικούς κύκλους! Αυτό το μεγάλο ποσοστό υπάρχει από πριν την χούντα, συνέχισε να υπάρχει στην εφταετία στηρίζοντάς την, και συνέχισε να υπάρχει όλες τις επόμενες δεκαετίες. Μπροστά στην κάλπη όμως, και παρά την ύπαρξη ακροδεξιών επιλογών, οι έλληνες ψήφιζαν τα κόμματα του κράτους, τα κόμματα των πολιτικών προσόδων!
Συνεπώς, μετά την συστηματική καταστροφή του επικίνδυνου ΓΑΠ απ’ το ίδιο το βαθύ κόμμα του / κράτος (Μάης 2010 – Οκτώβρης 2011) και την οφθαλμοφανή μείωση των πολιτικών προσόδων (λόγω διεθνούς εποπτείας…) το ποιά θα ήταν η εκλογική συμπεριφορά των υπηκόων (συμπεριλαμβανόμενων των κοινωνικά φασιστών) ήταν ένα σχεδόν ανοικτό ζήτημα. «Σχεδόν»: υπήρχε ήδη διαθέσιμο απ’ το 2009 ένα ακροδεξιό κοινοβουλευτικό κόμμα (ο λα.ο.σ.) του οποίου ο επικεφαλής θεωρούνταν ήδη τόσο ακροδεξιός ώστε να αποκτήσει το παρατσούκλι «καρατζαφύρερ». Το συγκεκριμένο κόμμα είχε όλα τα προσόντα για να εμφανιστεί «αντι-μνημονιακό» στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, και να καρπωθεί την μικροαστική οργή «ενάντια στους ξένους που μας έφεραν την κρίση». Το ακροδεξιό «κόμμα διαμαρτυρίας» υπήρχε θεωρητικά ήδη, και θα έπρεπε να είναι ο φυσικός «υποδοχέας» της αγανάκτισης…
Όμως δεν έγινε έτσι… Γιατί δεν έγινε έτσι; Γιατί έπρεπε εκείνο το ακροδεξιό κόμμα να αντικατασταθεί (στο κοινοβούλιο) απ’ τα βοθρολύματα; Γιατί ο λα.ο.σ. και ο καρατζαφύρερ, επαρκώς «ακροδεξιοί» για τα ελληνικά δεδομένα και με επώνυμα ιστορικά ακροδεξιά στελέχη (βορΒορίδης, πλασιέ…) στις γραμμές τους, θεωρήθηκαν «ανεπαρκείς» για την συνέχιση της διαχείρισης της κρίσης α λα ελληνικά; Γιατί ο καρατζαφύρερ «αυτοκτόνησε πολιτικά» (απέναντι στους ψηφοφόρους του) μπαίνοντας σε μια «κυβέρνηση μνημονιακού συνασπισμού» (υπό τον Παπαδήμο) στα τέλη του 2011, μια συμμετοχή που ΔΕΝ χρειαζόταν (πασοκ και νέα δημοκρατία είχαν επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία), παραχωρώντας μάλιστα τα 2 πιο διάσημα ακροδεξιά στελέχη του στη σύντομη κυβέρνηση που θα υπέγραφε το «2ο μνημόνιο» και στη νέα δημοκρατία; Τι νταραβέρι ήταν αυτό;
Με δυο λόγια: τι έλειπε απ’ το λα.ο.σ. και το είχαν τα βοθρολύματα ώστε να κάνει ο πρώτος στην άκρη δημιουργώντας αρκετό χώρο στα δεύτερα; Ακόμα σημαντικότερο: ποιοί ήταν που ζύγιζαν την κατάσταση, διέκριναν τα «πλεονεκτήματα» των βορθολυμάτων (έναντι του λα.ο.σ.), και αποφάσισαν / μεθόδευσαν αυτήν την «αλλαγή φρουράς» απ’ τα τέλη του 2011 ως την άνοιξη του 2012;
Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς με ακρίβεια «πρόσωπα και διευθύνσεις»… Εκείνο, πάντως, που θεωρούμε σίγουρο είναι αυτό: δεν ήταν ο μαζικός κοινωνικός φασισμός που κίνησε τέτοια νήματα… Η «αλλαγή φρουράς» στους «πολιτικούς εκπροσώπους» του ήταν συστημική επιλογή!
Ήταν επιλογή κάποιων κρίκων της ιστορικής, απ’ τα ‘90s, κρατικής / παρακρατικής αλυσίδας. Αυτοί οι κρίκοι, αυτοί οι κρατικοί / παρακρατικοί μηχανισμοί και τα κυκλώματα, όχι μόνο δεν εντοπίστηκαν συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν δικάστηκαν ούτε καταδικάστηκαν, αλλά αντίθετα χαίρουν άκρας υγείας.
Ποιός λοιπόν νικάει αυτές τις ημέρες;