Κυριακή 11 Οκτώβρη. Δεν είναι η «διακήρυξη της ανεξαρτησίας» απέναντι στην αγγλική αποικιοκρατία των πρώτων 13 πολιτειών στην αμερική, του 1776… Σε καμμία περίπτωση δεν είναι το «κομμουνιστικό μανιφέστο» του 1848… Αλλά ήδη προκαλεί κύματα μίσους (σε κάθε γνωστό και άγνωστο φίλο των φαρμακοβιομηχανιών και των μεθόδων τους) και κύματα συμπάθειας στους υπόλοιπους. Λέγεται Διακήρυξη του Great Barrington και δημοσιοποιήθηκε πριν μια βδομάδα, στις 4 Οκτώβρη, με τις υπογραφές των 3 αναγνωρισμένων «ειδικών» υγείας που την συνέταξαν. Της Sunetra Gupta (επιδημιολόγος μεταδοτικών ασθενειών και καθηγήτρια θεωρητικής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), του Jayanta (Jay) Bhattacharya (καθηγητής στο Stanford, επιδημιολόγος με ειδικότητα στις μεταδοτικές ασθένειες και στους ευάλωτους πληθυσμούς) και του Martin Kulldorff (καθηγητής ιατρικής στο Harvard, βιοστατιστικός και επιδημιολόγος, με ειδικότητα στην παρακολούθηση επιδημικών ξεσπασμάτων και στις εκτιμήσεις της ασφάλειας των εμβολίων).
Ουσιαστικά το συγκεκριμένο κείμενο δεν λέει τίποτα καινούργιο, τίποτα διαφορετικό απ’ όσα υποστήριζαν μεμονωμένα διάφοροι “αιρετικοί” ειδικοί, απ’ την αρχή της τρομοεκστρατείας. Εκείνο που προκαλεί ασυγκράτητο εκνευρισμό είναι το πόσο πολλοί έχουν γίνει πια αυτοί, σε όλο τον κόσμο! Και μάλιστα αμφισβητώντας έμμεσα ή άμεσα τα “εμβόλια – σωτήρες” της γενετικής μηχανικής – γιατί αυτό είναι το ζήτημα, κι αυτό ήταν απ’ την αρχή! Ως χτες την διακήρυξη την είχαν υπογράψει 9.840 γιατροί και ειδικοί της δημόσιας υγείας απ’ όλον τον κόσμο, 14.907 εργαζόμενοι/ες στην υγεία και πάνω από 200.000 άτομα εκτός ιατρικής και φροντίδας υγείας. Τα δύο πρώτα μεγέθη είναι σκανδαλώδη!
Έχει προκληθεί διεθνώς μεγάλη αναταραχή στις τάξεις των λακέδων των φαρμακοβιομηχανιών! Οι τίτλοι, τα πόστα, το εύρος, το επιστημονικό κύρος και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός όσων ειδικών υπογράφουν (ας βάλουμε τους “ανειδίκευτους” στην άκρη) δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τις συνηθισμένες βρώμικες κατηγορίες περί «τραμπιστών», «ψεκασμένων», «χριστιανοταλιμπάν» και τα υπόλοιπα αγαπημένα των caradinieri! Έχει αρχίσει και η λογοκρισία (κατέβασμα της διακήρυξης από διάφορες φιλο-καραντίνα πλατφόρμες) αλλά είναι μάταιη.
Επειδή μπορεί να δυσκολευτείτε να την πετύχετε (η δημαγωγική καραντίνα είναι στα μέρη μας αρκετά σκληρή…), την μεταφέρουμε απ’ την επίσημη ελληνική μετάφρασή της (ανάμεσα σε 16 γλώσσες). Και για να την έχετε υπόψη, αλλά και επειδή διαπιστώσαμε ότι αρκεί ένας έλληνας μόνος του για να βάλει αυτές τις δεκάδες χιλιάδες «αρνητών» στη θέση τους!
Ένα – ένα, με την σειρά. Πρώτα η διακήρυξη:
Ως επιδημιολόγοι μεταδοτικών ασθενειών και επιστήμονες της δημόσιας υγείας, εκφράζουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία από τις επικρατούσες πολιτικές για την αντιμετώπιση της COVID-19 και προτείνουμε μια προσέγγιση που αποκαλούμε Εστιασμένη Προστασία (Focused Protection).
Προερχόμενοι από την Αριστερά και τη Δεξιά, καθώς και από όλο τον κόσμο, έχουμε αφιερώσει την καριέρα μας στην προστασία των ανθρώπων. Οι τρέχουσες πολιτικές lockdown προκαλούν καταστροφικές επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημόσια υγεία. Τα αποτελέσματα (για να αναφέρουμε μερικά μόνο) περιλαμβάνουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην παιδική ηλικία, λιγότερους διαγνωστικούς ελέγχους για καρκίνο, επιδείνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και της ψυχικής υγείας – οδηγώντας σε αύξηση της θνησιμότητας παραπάνω από το αναμενόμενο μέσα στα επόμενα χρόνια, με την εργατική τάξη και τα νεότερα μέλη της κοινωνίας να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος. Η παραμονή των μαθητών εκτός σχολείου είναι επίσης μια σοβαρή κοινωνική αδικία.
Η διατήρηση αυτών των μέτρων έως ότου είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, με τους μη προνομιούχους να πλήττονται δυσανάλογα.
Ευτυχώς η κατανόησή μας για τον ιό αυξάνεται. Γνωρίζουμε ότι η ευπάθεια στο θάνατο από την COVID-19 είναι περισσότερο από χίλιες φορές υψηλότερη στους ηλικιωμένους και σε ασθενείς σε σύγκριση με τους νέους. Επιπλέον, για τα παιδιά, ο COVID-19 είναι λιγότερο επικίνδυνος από πολλές άλλες νόσους ή επιβλαβείς καταστάσεις, ανάμεσα στις οποίες και η εποχιακή γρίπη.
Καθώς αυξάνεται η ανοσία στον γενικό πληθυσμό, ο κίνδυνος μόλυνσης σε όλους –συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων– μειώνεται. Γνωρίζουμε ότι όλοι οι πληθυσμοί θα φτάσουν τελικά στην «ανοσία αγέλης» –δηλαδή το σημείο εκείνο στο οποίο το ποσοστό των νέων λοιμώξεων θα είναι σταθερό– και ότι αυτό μπορεί να βοηθηθεί από (αλλά δεν εξαρτάται από) ένα εμβόλιο. Ο στόχος μας θα πρέπει επομένως να είναι η ελαχιστοποίηση της θνησιμότητας και της γενικότερης κοινωνικής βλάβης έως ότου φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο ανοσίας.
Η πιο κοινωνικά ευαίσθητη προσέγγιση που εξισορροπεί τους κινδύνους και τα οφέλη από την επίτευξη της «ανοσίας αγέλης» είναι να επιτραπεί σε εκείνους που διατρέχουν τον ελάχιστο κίνδυνο θανάτου να ζήσουν τη ζωή τους κανονικά, για να αποκτήσουν ανοσία στον ιό μέσω φυσικής λοίμωξης, προστατεύοντας καλύτερα όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό ονομάζουμε Εστιασμένη Προστασία (Focused Protection).
Η υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των ευάλωτων θα πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος των πολιτικών προστασίας της δημόσιας υγείας από την COVID-19. Για παράδειγμα, τα γηροκομεία πρέπει να χρησιμοποιούν προσωπικό με επίκτητη ανοσία και να εκτελούν συχνές δοκιμές PCR για το υπόλοιπο προσωπικό και όλους τους επισκέπτες. Η εναλλαγή προσωπικού πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Οι συνταξιούχοι που ζουν στο σπίτι πρέπει να παραλαμβάνουν τα είδη παντοπωλείου και άλλα είδη πρώτης ανάγκης με παράδοση κατ’ οίκον. Όταν είναι δυνατό, θα πρέπει να μπορούν να συναντούν μέλη της οικογένειάς τους σε εξωτερικούς χώρους. Ένας ολοκληρωμένος και λεπτομερής κατάλογος τέτοιων μέτρων, που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και προσεγγίσεις για τα νοικοκυριά πολλαπλών γενεών, μπορεί να εφαρμοστεί και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής και στις δεξιότητες τεχνογνωσίας των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας.
Εκείνοι που δεν είναι ευάλωτοι θα πρέπει αμέσως να έχουν τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν τη ζωή τους ως συνήθως. Απλά μέτρα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και η παραμονή στο σπίτι όταν κανείς είναι άρρωστος, πρέπει να υιοθετούνται από όλους για τη μείωση του ορίου επίτευξης της «ανοσίας αγέλης» στον γενικό πληθυσμό. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά για διά ζώσης διδασκαλία. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως τα αθλήματα, πρέπει να συνεχιστούν. Οι νεαροί ενήλικες χαμηλού κινδύνου πρέπει να εργάζονται κανονικά και όχι από το σπίτι. Τα εστιατόρια και οι άλλες επιχειρήσεις πρέπει να ανοίξουν. Οι τέχνες, η μουσική, ο αθλητισμός και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες πρέπει να ξαναρχίσουν. Άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μπορούν να συμμετάσχουν εάν το επιθυμούν, ενώ η κοινωνία στο σύνολό της θα απολαμβάνει την προστασία που παρέχεται στους ευάλωτους από εκείνους που θα έχουν αναπτύξει ανοσία.