Κυριακή 23 Αυγούστου. Είναι ή δεν είναι παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση, «fake news», τρομολαγνεία, πείτε το όπως θέλετε, το να συνδέεται ο covid-19 με την πανδημία της «ισπανικής γρίπης» (που μόνο ισπανική δεν ήταν…) το 1918; Είναι ή δεν είναι παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση, “fake news”, τρομολαγνεία, πείτε το όπως θέλετε, το να αναγγέλεται «δεύτερο κύμα covid-19 όπως ΕΚΕΙΝΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΟΥ 1918 ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΦΟΝΙΚΟ ΑΠ’ ΤΟ ΠΡΩΤΟ», ε;
Δεν χρειάζεται να βυθιστεί κανείς σε ειδικές μελέτες για να απαντήσει ναι, είναι και παραείναι! Αρκεί το αντίστοιχο λήμμα στην (αγγλική) wikipedia:
… Οι περισσότερες επιδημίες γρίπης σκοτώνουν δυσανάλογα πολύ νέους και πολύ γέρους, με μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης για τις ηλικίες που βρίσκονται ανάμεσα. Αλλά η Ισπανική γρίπη κατέληξε σε ένα υψηλότερο του αναμενόμενου ποσοστό θνησιμότητας για νεαρούς ενήλικους. Οι επιστήμονες προτείνουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας της πανδημίας γρίπης του 1918. Μερικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι ο ιός ήταν ιδιαίτερα φονικός επειδή προκάλεσε μια καταιγίδα κυτοκινών, που σχετίζεται απ’ την ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού των νεαρών ενηλίκων. Αντίθετα, μια ανάλυση του 2007 απ’ τις ιατρικές επιθεωρήσεις της εποχής της πανδημίας βρήκε ότι η ιική μόλυνση δεν ήταν πιο επιθετική από προηγούμενους ιούς γρίπης. Αντίθετα ο υποσιτισμός, τα κατάμεστα στρατιωτικά νοσοκομεία και στρατόπεδα, και η κακή υγιεινή, όλα αυτά που είχαν πολλαπλασιαστεί απ’ τον πρόσφατο πόλεμο, προκάλεσαν βακτηριακή υπερμόλυνση. Αυτή η υπερμόλυνση σκότωσε τα περισσότερα απ’ τα θύματα…
Ποιός και γιατί συγκρίνει τον υποσιτισμό, την άθλια υγιεινή, την άθλια ψυχολογία, την συναισθηματική πίεση των χαρακωμάτων και των στρατοπέδων του Α παγκόσμιου, τις νοσηλευτικές δυνατότητες σε τέτοιες συνθήκες με το σήμερα; Ποιός και γιατί συγκρίνει μια πανδημία γρίπης ιδιαίτερα φονική, που είναι μοναδική στην ιστορία των τελευταίων 200 χρόνων (επειδή κτύπησε τους φαντάρους ενός πολέμου όπου οι στρατιώτες ήταν έτσι κι αλλιώς κρέας για τα κανόνια – και το ήξεραν!) με τον covid-19;
Μόνο εντεταλμένοι, επαγγελματίες, τσατσορούφιανοι, καλοπληρωμένοι ψεύτες μπορούν να το κάνουν!! Είτε με λευκές ρόμπες είτε χωρίς!!! Αλλά, βέβαια, αυτοί είναι οι «κύριοι». Οι λακέδες του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος. Και αυτό είναι που θέλει να ορίζει τι είναι «αλήθεια» και τι όχι!!
(Για την ιστορία – εν μέρει το έχουμε ξαναγράψει. Την εποχή που ξέσπασε εκείνη η γρίπη τα μικροσκόπια δεν μπορούσαν να διακρίνουν έναν ιό του μεγέθους της γρίπης. Γι’ αυτό και υπήρχε σύγχιση μεταξύ των τότε γιατρών για το τι ήταν η αρρώστια. Ειδικά επειδή υπήρχαν σε πολλές περιπτώσεις ασυνήθιστα συμπτώματα (εσωτερικές αιμοραγίες, πτώση των δοντιών, απίστευτα εξανθήματα, κλπ) που έδειχναν προς τύφο, χολέρα, δάγκειο πυρετό, αρρώστιες βακτηριογενείς δηλαδή, που δεν έχουν σχέση με την γρίπη.
Μεταγενέστερες έρευνες, σε πτώματα που είχαν καταψυχθεί για ερευνητικούς λόγους, ανακάλυψαν ότι οι βασικές πνευμονικές επιπλοκές που οδηγούσαν σε θάνατο οφείλονταν σε βακτηρίδια και όχι στον ιό της γρίπης. Τα βακτηρίδια ήταν πολύ εύκολο να μεταδοθούν λόγω των άθλιων συνθηκών υγιεινής· και τα μικροσκόπια του 1918 μπορούσαν να τα διακρίνουν. Χρησιμοποιήθηκαν αντιβακτηριδιακές θεραπείες, που έσωσαν αρκετές ζωές, αν και δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν προκαταβολική ανοσία.
Η επιβαρυντική δράση ενός ιού γρίπης σε πνευμόνια που έχουν μολυνθεί ή θα μολυνθούν παράλληλα από βακτηρίδια είναι γνωστή. Ωστόσο από ιατρική άποψη είναι διαφορετικό να πεθαίνει κανείς ΜΕ τον ιό της γρίπης απ’ το να πεθαίνει ΑΠΟ τον ιό της γρίπης. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη το τι γινόταν στα πεδία των μαχών τότε, για παράδειγμα το γεγονός ότι οι καθημερινές επιθέσεις γίνονταν πατώντας πάνω σε πτώματα της προηγούμενης ημέρας, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι συνυπήρξαν και τύφος και χολέρα…
Ωστόσο, για λόγους ευκολίας, φτιάχτηκε μια «κοινή δεξαμενή» για όλους τους νεκρούς εκείνης της πανδημίας…)