Τρίτη 12 Νοέμβρη. Έχει ο ρημαδοΓου(αι)δοΝικόλας κανέναν έτοιμο για αναγνώριση στη βολιβία, ή περιμένει τηλέφωνο απ’ τον Pyatt για οδηγίες; Εν ανάγκη μπορεί να αναγνωρίσει τον Guaido για πρόεδρο στη La Paz – έτσι κι αλλιώς στο Caracas τον έχουν ξεχάσει ακόμα και οι συγγενείς του…
Η «μαύρη επανάσταση» (το πραξικόπημα δηλαδή) κατά του Morales και η παραίτησή του προκαλεί μια κάποια αμηχανία στην ασταμάτητη μηχανή. Κι αυτό επειδή τα δεδομένα (σε ότι αφορά τη νότια / λατινική αμερική) είναι τόσο σαφή εδώ και πολύ καιρό ώστε θα περιμένε κανείς ότι ο Morales τα έχει λάβει υπόψη του και έχει φροντίσει για την αντιμετώπιση εκείνου που ήταν προβλέψιμο.
Η Ουάσιγκτον, καθώς υποχωρεί διεθνώς, έχει επιστρέψει με νύχια και με δόντια στο «δόγμα Μονρόε»… Δοκίμασε την ανατροπή του Maduro (που θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί από τους ρεφορμιστές συντρόφους του εδώ και πολύ καιρό…), απέτυχε, αλλά δεν ύψωσε λευκή σημαία… Η προτιμητέα μέθοδος του «δόγματος Μονρόε» πριν το plan B (: ένοπλες συμμορίες που προκαλούν εμφύλιο) είναι «λαϊκές εξεγέρσεις»… Τι απ’ αυτά αγνοούσε ο Morales;
Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η παραίτησή του είναι ένας ελιγμός. Και ότι αν γίνουν εκλογές θα φροντίσει να επιστρέψει δριμύτερος. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι θα το πετύχει. Στην πράξη, η παραίτηση ενός εκλεγμένου άρχοντα είναι έμμεση παραδοχή αδυναμίας. Και οι πραξικοπηματίες δεν αφήνουν τέτοιες ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Ειδικά αν έχουν πλάτες «ειδικευμένες» σε πραξικοπήματα στην «πίσω αυλή» τους…
Ο Morales έχει εγκατασταθεί στην Cochabamba, όπου διαθέτει ισχυρή υποστηρίξη. Ανήγγειλε ότι “θα επιστρέψουμε και θα είμαστε εκατομμύρια ως Tupac Amaru 2”. O Tupac Amaru ήταν ο τελευταίος βασιλιάς των Ίνκας. Ενώ ο Tupac Amaru 2 (πλήρες όνομα Jose Gabriel Tupac Amaru, 1738 – 1781) ήταν ο επικεφαλής μιας μεγάλης εξέγερσης των ιθαγενών των Άνδεων, κατά των ισπανών – έγινε θρύλος από τότε. Επαναστατικό κίνημα Tupac Amaru ονομαζόταν και μια μαρξιστική / λενιστική οργάνωση αντάρτικου στο περού, απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Σε έναν κόσμο σκληρά πραγματιστικό, σ’ έναν κόσμο που συνθλίβεται ήδη απ’ τον 4ο παγκόσμιο πόλεμο, οι αναφορές στον Tupac Amaru 2 μπορεί να προσφέρουν συναισθήματα και μια έννοια ιστορικής συνέχειας. Αλλά, τολμάμε (έξω απ’ τον χορό): όχι απαντήσεις. Αν ο Morales, όντας εξουσία, δεν κατάλαβε σωστά τα δεδομένα, θα πρέπει να τα καταλάβουν κάποιοι άλλοι. Επειγόντως.
Διαφορετικά ο Tupac Amaru 2 μπορεί να παραμείνει επ’ αόριστον ένας μαρμαρωμένος επαναστάτης…