Παρασκευή 25 Οκτώβρη. «…Νομίζω, ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, θα έπρεπε να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σ΄ όλους μας. Ότι είναι αφέλεια να νομίζουμε, ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, την οποία κάποιος εύκολα μπορεί να αποκλείσει από τις οποιεσδήποτε συζητήσεις για συνεργασίες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου…» Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Άντρος Κυπριανού, γ.γ. του νοτικοκυπριακού κόμματος ακελ συνεντευξιαζόμενος πριν 4 μέρες σε νοτιοκυπριακό κανάλι. Στα “μεταξύ άλλων” περιλαμβανόταν κι αυτό: …Σε ότι αφορά τον αγωγό EastMed, αυτός είναι ασύμφορος και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει…
Το ακελ παριστάνει το “κομμουνιστικό”, αλλά είναι απλά ένα “αριστερό” πολιτικά προσοδικό κόμμα στη νότια κύπρο, που στις κρίσιμες στιγμές συντάσσεται με την “εθνική γραμμή”. Μιας και είναι στην αντιπολίτευση, ο κύριος γ.γ. μπορεί να παριστάνει τον ρεαλιστή. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στη συρία ο τουρκικός στόλος πλέει γύρω γύρω απ’ την κύπρο προστατεύοντας τρυπάνια ή, απλά, κάνοντας επίδειξη δύναμης. Όλα αυτά μαζί έχουν προκαλέσει σύγχυση στην “εθνκή γραμμή” σε Λευκωσία και Αθήνα· ο ρεαλισμός του κυρ γ.γ. είναι απλά ένα καταφύγιο μέσα σ’ αυτήν την σύγχυση.
Πόσο έχουν επηρεάσει οι εξελίξεις στη συρία αυτήν την “εθνική γραμμή” Λευκωσίας και Αθήνας; Πολύ, πάρα πολύ. Η στρατηγική ήταν να θεωρείται (και να προβάλλεται, ει δυνατόν διεθνώς) το τουρκικό καθεστώς σαν ταραξίας στην ανατολική Μεσόγειο, αποκομένο απ’ τις διεθνείς συμμαχίες του. Ήταν κομβική, κατ’ αρχήν για εσωτερική κατανάλωση και ύστερα σα στόχος της “εθνικής εξωτερικής πολιτικής”, η “απομόνωση” της Άγκυρας. Την ίδια στιγμή που μέσα από τις τριγωνικές συμμαχίες τους Αθήνα και Λευκωσία, πότε με το Τελ Αβίβ και πότε με το Κάιρο, θα έπρεπε να εμφανίζονται (και να νομίζουν πως είναι) “δημοφιλείς” στην ανατολική Μεσόγειο και, φυσικά, “πυλώνες σταθερότητας” για λογαριασμό… της παγκόσμιας ειρήνης (δηλαδή της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου, του Τελ Αβίβ και των συμμάχων τους). Μ’ άλλα λόγια το επιλεγμένο σχήμα της “εθνικής γραμμής” ήταν η Άγκυρα μόνη της κι εμείς οι γενναίοι ειρηνόφιλοι όλοι μαζί εναντίον της.
Τα κτυπήματα κατά αυτής της εθνικιστικής ψευδαίσθησης άρχισαν να έρχονται όταν η Άγκυρα αψηφώντας δηλώσεις και καταγγελίες προχώρησε στην αμφισβήτηση της έτσι κι αλλιώς παράλογης νοτιοκυριακής αοζ αλλά και του αποκλεισμού των τουρκοκυπρίων απ’ τη νομή των όποιων κοιτασμάτων. Παρ’ όλα αυτά υπήρχε η κρυφή (;) ελπίδα ότι αν όχι στην ανατολική Μεσόγειο σίγουρα στο συριακό πεδίο μάχης ο τουρκικός ιμπεριαλισμός θα “σπάσει τα μούτρα του”, αδυνατίζοντας την διεθνή θέση της Άγκυρας. Όλα αυτά θα συνέβαιναν ερήμην των υπόλοιπων μελών του μπλοκ της Αστάνα…