Τετάρτη 28 Αυγούστου. Θα αγοράσει, άραγε, το τουρκικό καθεστώς ρωσικά su-35 (ή, μήπως, su-57;) στη θέση των αμερικανικών f-35; Από οικονομικό/τεχνική άποψη η αγορά των πρώτων (για τα δεύτερα το πράγμα είναι κάπως δυσκολότερο…) συμφέρει την Άγκυρα· ακόμα περισσότερο αν οι τουρκικές γραμμές παραγωγής που δούλευαν για κομμάτια του f-35 δεν κλείσουν αλλά προσαρμοστούν στην παραγωγή τμημάτων κάποιου ρωσικού μοντέλου.
Αλλά οι πολεμικές αγορές έχουν μικρότερη σημασία την συγκεκριμένη στιγμή απ’ το γεγονός ότι διαφόρων ειδών καθεστωτικά μεγάφωνα, ντόπια και διεθνή, διαφήμιζαν τον τελευταίο καιρό ότι η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν γίνει αντίπαλοι σε σχέση με τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού ‘n’ friends στο νότιο μέρος του θύλακα του Idlib. Καταλαβαίνει κανείς εύκολα τους εργοδότες τους…
Ο Erdogan συνέχισε να παίζει τον ρόλο του «φίλου» των αντιΆσαντ ενόπλων στη Μόσχα. Να τι δήλωσε δίπλα στον Putin:
…Σχετικά με την συμφωνία του Sochi, που υπογράψαμε τον περασμένο Σεπτέμβρη, καταφέραμε να πετύχουμε μια σχετική σταθερότητα. Αλλά, δυστυχώς, ο κυβερνητικός στρατός βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές, πράγμα που παραβιάζει αυτήν την σχετική ηρεμία. Δυστυχώς, αυτό περιπλέκει την εφαρμογή της συμφωνίας του Sochi…
Ό,τι κι αν βομβαρδίζεται στο Idlib, βομβαρδίζεται όχι μόνο από συριακά αλλά και από ρωσικά όπλα (αεροπλάνα)… Ο κυρ Erdogan, διακριτικά, δεν έκανε καμμία τέτοια αναφορά – αφού, άλλωστε, συμφωνεί υπόγεια.
Ο Putin είχε την δική του κουβέντα για το θέμα:
… Οι τρομοκράτες συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τις θέσεις του συριακού κυβερνητικού στρατού, προσπαθούν να επιτεθούν σε ρωσικές στρατιωτικές θέσεις. Η ζώνη αποκλιμάκωσης δεν πρέπει να γίνεται καταφύγιο για ενόπλους και, ακόμα περισσότερο, βάση για νέες επιθέσεις…
Τελικά, και οι δύο μαζί, συμφώνησαν ότι το “μπλοκ της Αστάνα” κάνει την καλύτερη δουλειά για να αντιμετωπιστεί η “κρίση στη συρία”. Και μετά, επειδή είναι φιλαράκια, ο Putin κέρασε τον Erdogan παγωτό χωνάκι…
(φωτογραφία: Ο Erdogan περιεργάζεται χτες βιαστικά ένα su-57 σε show ρωσικού πολεμικού υλικού έξω απ’ την Μόσχα. Δεν κατάλαβε τίποτα, αλλά αστειευόμενος ρώτησε μετά τον φίλο του: Καλό φαίνεται… Μπορώ να το αγοράσω;
Κάτι τέτοια αστεία ρίχνουν στα χάπια διάφορους στα μέρη μας… Κι ας αφήσουμε το άλλο: την πολύ μεγάλη πιθανότητα να πάει τούρκος αστροναύτης στο διάστημα, με ρωσική βοήθεια, το 2023, για τα 100 χρόνια απ’ την δημιουργία του τουρκικού κράτους…. Ενώ μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, το 2021, το ελλαδιστάν θα πλέει στη φουστανέλλα, για να γιορτάσει τα 200 χρόνια απ’ την επανάσταση, και θα θυμάται τη λεβεντιά του αγγλόφιλου Κολοκοτρώνη…
Εκείνη την πολλά υποσχόμενη διαστημική υπηρεσία που έφτιαξε ο αντ’ αυτού, την πήρε μαζί του φεύγοντας; Ο άγιος καψοκαλυβίτης, προστάτης της ελληνικής εφόδου στον γαλαξία, τι απέγινε;)