Αναπροσανατολισμός

Παρασκευή 5 Οκτώβρη. … Όπως μου είπε ανώτερο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών μας αυτά που κάνουν οι ρώσοι [εναντίον μας] είναι αστεία σε σχέση μ’ αυτά που κάνουν οι κινέζοι…

Αυτά τα είπε χτες όχι ένας τυχαίος. Αλλά ο κύριος Pence – αντιπρόεδρος των ηπα. Αλλαγή “κακού”; Ενδιαφέρον, μιας και δείχνει αστάθεια… Ωστόσο φαίνεται πως το πεδίο της κινεζικής (αντιαμερικανικής) κακίας είναι το ίδιο με της ρωσικής: οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Το κατά τεκμήριο “σοβαρό” Bloomberg Businessweek αποκάλυψε χτες ότι μετά από τρία χρόνια ερευνών οι αμερικάνοι εντόπισαν ένα μικροσκοπικό, μικροσκοπικότατο κύκλωμα / κατάσκοπο υπέρ της κίνας στις motherboards διάφορων σούπερ-υπολογιστών που χρησιμοποιούν ο αμερικανικός στρατός και το ναυτικό, οι μυστικές υπηρεσίες (cia κλπ), και λοιπά ευαγή ιδρύματα – αλλά και εταιρείες όπως η amazon και η apple.

Πως κατάφερε η αλητήρια κινεζική κατασκοπεία να χώσει αυτό το μικροσκοπικότατο κύκλωμα στη διάρκεια της συναρμολόγησης των motherboard, που γίνεται μεν στην κίνα ή στην ταϊβάν αλλά με τα εξαρτήματα σχεδιασμένα από μηχανικούς (της εταιρείας Supermicro) στο αμερικανικό έδαφος; Οι ερευνητές θεωρούν ότι το Πεκίνο στρατολόγησε κάποιον ή κάποιους απ’ αυτούς τους μηχανικούς, κινεζικής καταγωγής. (Το Γκουντανάμο θα ξαναγεμίσει…)

Το κύκλωμα (πάντα κατά τους αμερικάνους) χειραγωγούσε τις βασικές κινήσεις των λειτουργικών συστημάτων, μεταξύ μνήμης και κεντρικού επεξεργαστή, στέλνοντας τα bits σε άγνωστης ταυτότητας υπολογιστές, μέσω internet: “τύφλωνε”, για να το περιγράψουμε σχηματικά, την “αναζήτηση κωδικών” για την διοχέτευση των bits αποκλειστικά σε εγκεκριμένους χρήστες…

Πολλές χριστοπαναγίες πέφτουν στην αμερικανική μεριά του Ατλαντικού με την συγκεκριμένη υπόθεση· που, υποθέτουμε, κάποια στιγμή θα πάρει μεγάλη έκταση. Η Supermicro είναι κάτι σαν η Microsoft του hardware παγκόσμια· οι πελάτες της είναι υψηλότατου επιπέδου (κρατικές υπηρεσίες ή εταιρείες) σε τουλάχιστον 100 κράτη. Και το χειρότερο είναι ότι (στο βαθμό που όλα αυτά ισχύουν) το κινεζικό κράτος δεν «έβαλε χέρι» στη διαδικασία συναρμολόγησης που γίνεται στο έδαφός του, αλλά μάλλον στον αρχικό σχεδιασμό των κυκλωμάτων, εντός ηπα. Δηλαδή στο κεφάλι της διαδικασίας.

Η υπόθεση θεωρείται μακράν η μεγαλύτερη αλλά και η πιο σύνθετη / τεχνικά δύσκολη περίπτωση ηλεκτρονικής κατασκοπείας (μεταξύ κρατών) ever. Και δεν είναι καν απ’ αυτές που οι θιγμένοι (η Ουάσιγκτον) θα βολεύονταν με ένα «τέλος καλό όλα καλά». Πρώτον επειδή αυτό το μικροκύκλωμα έχει δουλέψει ήδη για πάνω από δέκα χρόνια… Και δεύτερον επειδή ποιος ξέρει τι άλλο έχουν μεθοδεύσει αυτοί οι δαιμόνιοι κινέζοι τεχνο-κατάσκοποι;

Να το πατήσουν (στην Ουάσιγκτον) το κουμπί τώρα, να ξεμπερδεύουν πριν ανακαλύψουν τίποτα χειρότερο;

Comments are closed.