Κυριακή 30 Σεπτέμβρη. Αρέσει στους έλληνες καθεστωτικούς (συμπεριλαμβανόμενων, εννοείται, των επαγγελματιών της δημαγωγίας) η δραματοποίηση; Ή διατηρούν ακόμα κάποιες ύστατες ελπίδες ότι στο σημερινό δημοψήφισμα θα ψηφίσουν λιγότεροι από 600.000, ώστε να γίνει αβέβαιη η επικύρωση της «συμφωνίας των Πρεσπών» απ’ την μακεδονική κυβέρνηση; Πιθανά το δεύτερο.
Είναι άποψη μας ότι η φαιορόζ Αθήνα, ενόσω διαπραγματευόταν (εντός ή εκτός εισαγωγικών) κάτω απ’ την πίεση τόσο της Ουάσιγκτον όσο και του Βερολίνου, ήλπιζε ότι «κάτι θα έκανε» η εθνικιστική αντιπολίτευση στο μακεδονικό κράτος (το VMRO) και θα μπλόκαρε τον Zaev. Αυτή η ελπίδα κράτησε ως, περίπου, το περασμένο Πάσχα. Τότε έγινε αναμφισβήτητο πως το VMRO το είχε «κεφαλοκλειδώσει» η ευρωπαϊκή δεξιά, αφού είχε φωνάξει (και όχι μόνο μια φορά) το καινούργιο αφεντικό του κόμματος (Hristijan Mickoski) στις Βρυξέλες, για να του τραβήξει τ’ αυτιά. Ήταν (εκτιμάμε) εξαιτίας αυτής της (επιδιωκόμενης) “αποτυχίας των διαπραγματεύσεων” (με ευθύνη των “σκοπιανών”) που οι ροζ “αμόλισαν” νωρίς νωρίς, σχεδόν ταυτόχρονα με την δημόσια έναρξη των διαπραγματεύσεων, τον φαιό συνεταίρο τους, για να πλαγιοκοπήσει απ’ τα ακροδεξιά την “μεγάλη δεξιά” του κυρ Κούλη σαν “γνήσιος πατριώτης”.
Οι ελπίδες δεν ευωδόθηκαν, και – κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο – το ελληνικό γκουβέρνο υπέγραψε την “συμφωνία των Πρεσπών”. Οι πρόνοιές της που δίνουν στην Αθήνα την δυνατότητα να εκβιάζει, να μπλοκάρει, να καθυστερεί τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ε.ε. (αυτό είναι που κυρίως ενδιαφέρει τους υπηκόους της δημοκρατίας της – βόρειας – μακεδονίας) είναι σημαντική νίκη του ελληνικού ιμπεριαλισμού. Ωστόσο ΔΕΝ μπορούν να προβληθούν στην ελληνική εθνικιστική μάζα, γιατί έτσι θα “καούν”. Η οποία μάζα απ’ την μεριά της, φυτιλιασμένη απ’ τους ακροδεξιούς ελιγμούς των φαιορόζ και απ’ την συνακόλουθη ακροδεξιά μετατόπιση της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η “συμφωνία των Πρεσπών” είναι προδοτική. Αυτό έχει και θα έχει σημαντικό “πολιτικό κόστος” για τους ροζ – άρα είναι βάσιμη η εκτίμησή μας ότι εξακολουθούν (χωρίς να το εξωτερικεύουν…) να ελπίζουν ότι κάτι θα πάει στραβά την ύστατη στιγμή, με το σημερινό δημοψήφισμα, ώστε να “κολλήσει” η επικύρωση της συμφωνίας απ’ το μακεδονικό κοινοβούλιο· και να απαλλαγούν αυτοί απ’ την ελληνική κοινοβουλευτική επικύρωση.
Έχουν, όμως, οι μύχιες ελληνικές ελπίδες σχέση με την πραγματικότητα;
(φωτογραφία: με τα δυο χεράκια πλάθω κουλουράκια…)