Σάββατο 23 Ιούνη. Φάγατε γραβάτες; Χορτάσατε; Πάντως για το «εθνικό καλό» σερβιρίστηκαν…
Για το «εθνικό καλό» κρύφτηκε και το χθεσινό ταξίδι του ψεκασμένου υπ.αμ. στη Λάρνακα. (Όχι, δεν είναι δισυπόστατος! Μ’ ένα αεροπλάνο η κύπρος είναι δίπλα…) Για το ραντεβού του τόσο με τον ομόλογό του της νότιας κύπρου Σάββα Αγγελίδη, όσο, κυρίως, με τον ισραηλινό «τρελό σκύλο» υπ.αμ. Avigdor Lieberman (πρώην «μπράβο», για να μην ξεχνιόμαστε…).
Να το μεγαλύτερο μέρος του σχετικού (χθεσινού) ρεπορτάζ του νοτιοκυπριακού «πολίτη»:
«Η σημερινή τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ αποτελεί απόδειξη της βούλησης των χωρών μας για ανάπτυξη σχέσεων ασφάλειας και άμυνας» δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του Πάνο Καμμένο και Αβινγκτόρ Λίπερμαν στο Συντονιστικό Κέντρο “Ζήνων” στη Λάρνακα.
Ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος είπε ότι η δεύτερη τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, καταδεικνύει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συστηματοποιήσουμε τις ενέργειές μας, έτσι ώστε και να αποτρέψουμε, κάθε πρόκληση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και ευημερία των λαών μας.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Αβινγκτον Λιμπερμαν είπε πως οι τρεις χώρες διατηρούν πολύ καλές σχέσεις που βασίζονται στις κοινές αξίες και αρχές, σημείωσε ότι ως τρία δημοκρατικά κράτη σ’ αυτή τη περιοχή της Μεσογείου αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, προκλήσεις και απειλές και ανέφερε πως είναι καλύτερα να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις απειλές.
…
Αφού σημείωσε πως «η χρονική περίοδος που βρισκόμαστε είναι ιδιαίτερα σημαντική», ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «η ρευστή γεωπολιτική κατάσταση στη περιοχή, η αβεβαιότητα και οι ασύμμετρες απειλές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτές οι νέες μορφές απειλών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κανένα κράτος μόνο του, συνεπώς είναι αναγκαία η συνεργασία και ο συντονισμός στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας». Σημείωσε, επίσης, πως η συνεργασία των τριών χωρών «αποτελεί επιτακτική ανάγκη».
Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση των τριών Υπουργών Αμυνας, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι συζητήθηκε «η πρόοδος που σημειώθηκε στις τριμερείς μας σχέσεις, αλλά και οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη τους προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας».
…
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, αφού ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογο του για τη «θερμή υποδοχή και φιλοξενία» στο πλαίσιο της 2ης τριμερούς συνάντησης των ΥΠΑΜ των τριών χωρών, είπε πως σήμερα «με τους εκλεκτούς φίλους και συναδέλφους, Αγγελίδη και Liberman, επαναλάβαμε το πολιτικό όραμα και των τριών κυβερνήσεων για μια μακροπρόθεσμη, συνεκτική, βαθιά και ουσιαστική στρατηγική συνεργασία, με πλήρη σεβασμό των εθνικών συμφερόντων και ευαισθησιών της κάθε πλευράς, συμφώνως προς το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής».
Πρόσθεσε ότι «η δεύτερη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, καταδεικνύει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συστηματοποιήσουμε τις ενέργειές μας, έτσι ώστε και να αποτρέψουμε, κάθε πρόκληση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και ευημερία των λαών μας».
Ανέφερε ακόμα ότι με τους κ. Αγγελίδη και Liberman «εκφράσαμε από κοινού την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συμφωνήσαμε ότι οι κίνδυνοι και οι απειλές που εξάγονται από τις γειτονικές περιοχές κρίσεων, συνιστούν μείζονα πρόκληση για την άμυνα των χωρών μας, αλλά και για την ασφάλεια των λαών μας για τα επόμενα χρόνια».
Συμφώνησα, σημείωσε, «ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας για την αύξηση της επίγνωσης κατάστασης, την ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ικανότητας καθώς και την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων προσαρμοσμένων και στις νέες απειλές».
Η σημερινή μας δεύτερη συνάντηση, συνέχισε ο κ. Καμμένος «παρήγαγε απτά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της συστηματικής πλέον επαύξησης και εμβάθυνσης της αμυντικής μας συνεργασίας, η οποία αξιοποιεί και τις συναντήσεις της ήδη συσταθείσας και λειτουργούσας μόνιμης Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου των Υπουργείων μας».