Δευτέρα 16 Απρίλη. Το παραμύθι (είτε σαν προβοκάτσια είτε σαν σκηνοθεσία) περί «χρήσης χημικών όπλων» στη συρία απαιτεί αστικό πεδίο για να στηθεί. Στα βουνά και στις ερήμους δεν πείθει ούτε τα ψόφια κουνάβια. Υπάρχουν δύο μόνο πόλεις που δεν έχουν ανακαταληφθεί απ’ τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του, και δεν έχουν αμερικανικό στρατό (όπως στην ypgκρατούμενη ζώνη). Η Idlib στα βόρεια και η (μισή) Dara’a στο νότο. Για την Idlib θεωρούμε απίθανο να επιχειρήσει ο συριακός στρατός εναντίον της: ανήκει στην περιοχή που έχουν “αποθηκευτεί” όλες οι (αντίπαλες μεταξύ τους) οργανώσεις των αντικαθεστωτικών, που ήδη συγκρούνται μεταξύ τους. Το γεγονός ότι όλη αυτή επαρχία έχει παραχωρηθεί στην Άγκυρα για «επίβλεψη» (με ήδη 9 στρατιωτικά “παρατηρητήρια” στην περίμετρό της), και το γεγονός ότι οι proxies της «καθαρίζουν» στην επαρχία, μας υποδεικνύει ότι προορίζεται επίσης για τον σουνιτικό πληθυσμό της συρίας υπό τουρκική επίβλεψη· σε μια μελλοντική «ομοσπονδιακή» διευθέτηση.
Η Dara’a όμως είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση. Η Δαμασκός έχει δηλώσει καθαρά ότι θα κινηθεί προς τα εκεί, και μετά το τέλος των επιχειρήσεων στην ανατολική Ghouta έχει «ελεύθερους» χιλιάδες στρατιώτες, συν όλο το απαραίτητο υλικό για να κάνει μια γρήγορη επιχειρήση.
Ναι – αλλά η Dara’a και οι αντικαθεστωτικοί εκεί ενδιαφέρουν σφόδρα το Τελ Αβίβ. Όχι μόνο επειδή η περιοχή γειτονεύει με τα «υψώματα του Γκολάν», συριακό έδαφος που το Τελ Αβίβ έχει καταλάβει απ’ το 1967 και κατέχει από τότε απόλυτα παράνομα. Αλλά επειδή επιπλέον το Τελ Αβίβ έχει δηλώσει ξανά και ξανά την ιμπεριαλιστική απόφασή του να μην αφήσει τον συριακό στρατό (και τους ιρανούς συμμάχους του) να πλησιάσουν καν και καν στα «υψώματα του Γκολάν», σε απόσταση χιλιομέτρων. Μ’ άλλα λόγια το Τελ Αβίβ θέλει την κατάληψη κι άλλου συριακού εδάφους, μέσω proxies· και θεωρεί την Dara’a άτυπη ισραηλινή αποικία.
Αν υπάρχει κάποιο πρακτικό νόημα στην αμερικανική (και αγγλική, και γαλλική) απειλή στον Άσαντ «αν ξαναχρησιμοποιήσεις χημικά θα σε ξανακτυπήσουμε» έχει αυτήν την απλή κατά την άποψή μας ερμηνεία: μην τολμήσεις να επιτεθείς στη νότια Dara’a! Γιατί αν το κάνεις, τότε σίγουρα θα βρεθούν μερικά «white helmets» να «καταγγείλουν ότι έριξες χλωρίνη στον κόσμο»… Και τότε…
Εκτός πραγματικότητας μεν αλλά η απορία μας είναι επίμονη: αν την ανακατάληψη της νότιας Dara’a την αναλάμβανε αποκλειστικά ρωσικός στρατός, με τα διακριτικά του, τις σημαίες του και τα λοιπά, πάλι τις ίδιες απειλές θα ανέμιζαν οι φίλοι του Τελ Αβίβ; Ότι, δηλαδή, «έριξε χημικά»;
(φωτογραφία: Η νοτιοδυτική συρία. Το ροζ χρώμα είναι οι περιοχές που ελέγχονται απ’ τον Άσαντ· το πράσινο απ’ τους αντικαθεστωτικούς φιλο-Τελ Αβίβ και φιλο-Ριάντ αντάρτες. Το μπλε είναι τα «υψώματα του Γκολάν».)