Πέμπτη 1 Μάρτη. Θα χαροποιούσε ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον (και το Τόκιο) αν κάποιοι / κάποιες απ’ το αθλητικό team της βόρειας κορέας, που συμμετείχε στους χειμερινούς ολυμπιακούς, δεν επέστρεφαν σπίτι και ζητούσαν άσυλο στο νότο. Θα ήταν απ’ αυτές τις ακράδαντες αποδείξεις ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς βασανίζει τους υπηκόους του (κάτι που μπορεί να ισχύει, αλλά όχι για τους πάντες…)· και ο Pence (ή όποιος άλλος στη θέση του) θα μπορούσε να εμφανιστεί μαζί με τον όποιο ηρωϊκό φυγάδα στην τελετή έναρξης των θερινών ολυμπιακών, στο Τόκιο, το 2020.
Αλλά φευ… Η ομάδα των βορειοκορεατισσών cheerleaders που έκανε πλήθος παραστάσεων (και εκτός ολυμπιακών) με αρκετή επιτυχία, αναχώρησε ολόκληρη με το τέλος τους. Με δάκρυα στα μάτια – και χωρίς απουσίες.
Ήταν πολύ σπουδαίο το ότι γίναμε ένα καθώς γιορτάζαμε μαζί στους αγώνες της ενωμένης ομάδας του γυναικείου hockey. Είμαι ευτυχισμένη. Θέλω να μας δώ να ενωνόμαστε το γρηγορότερο. Είμαστε όλοι κορεάτες… είπε μία απ’ τις γυναίκες της ομάδας.
Δεν νοιώθω σα να τέλειωσαν οι ολυμπιακοί δήλωσε μια άλλη. Νοιώθω ότι η επιθυμία για επανένωση ανάμεσα στο βορρά και το νότο θα κορυφωθεί χάρη στους ολυμπιακούς, και η μέρα που η πατρίδα μας θα επανενωθεί έρχεται όλο και πιο κοντά…
Δασκαλεμένες, δίχως άλλο, οι cheerleaders της Πγιονγκγιάνγκ. Γιατί όμως, στο μάθημα του «τι λέμε» ήταν βασικό το «ζήτω η επανένωση»; Προφανώς είναι μια υπερβολική, συναισθηματική ευχή· αφού, ακόμα κι αν η διάθεση των δύο καθεστώτων ήταν αυτή, από τεχνική / γραφειοκρατική άποψη το ζήτημα είναι εξαιρετικά σύνθετο.
Απ’ την άλλη μεριά είναι σίγουρο ότι σε ένα τμήμα του πληθυσμού και των δύο κορεών, ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας, η επανένωση είναι ένα συναισθηματικά φορτισμένο ζήτημα. Η ιστορία των δικτατοριών στο νότο είναι πολύ πρόφατη· όπως και η ιστορία της υποστήριξής τους απ’ την Ουάσιγκτον. Η ένωση της ισχυρής καπιταλιστικής ανάπτυξης (στο νότο) και της στρατο-τεχνολογικής ανάπτυξης (στο βορρά) θα μπορούσε να αρέσει σε αρκετούς κορεάτες κι απ’ τις δυο μεριές της «πράσινης / αποστρατιωτικοποιημένης γραμμής».
Αλλά μεσολαβούν αρκετά βήματα ακόμα και για ταπεινώτερους τερματισμούς. Όπως το έθεσε η νοτιοκορεατική κυβέρνηση μετά το τέλος των επίσημων επαφών της με την υψηλόβαθμη βορειοκορεατική αντιπροσωπεία υπό τον Kim Yong-chol (σ’ αυτήν την διαδικασία που, επιμένουμε, είναι τακτική «περικύκλωσης» των αμερικανικών σχεδίων): η αποπυρηνικοποίηση είναι μια μακριά διαδικασία… αλλά υπάρχουν πολλά σημεία εισόδου σ’ αυτή τη διαδικασία… Στην αρχή θα πρέπει να υπάρξει ένα «πάγωμα»… Το πιο σημαντικό είναι να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη όταν κουβεντιάζουμε με τους εταίρους μας στο βορρά…
Στην διπλωματική ορολογία τέτοιων ανακοινώσεων οι «ειδικοί» παρατηρούν ότι η Σεούλ αντιστρέφει την «μεθοδολογία» που ως τώρα σπρώχνει η Ουάσιγκτον (και το Τόκιο). Σύμφωνα μ’ αυτήν την τελευταία οι ειρηνευτικές συζητήσεις θα ήταν το τέλος των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση· που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα κρατούσε ακέραιη την στρατιωτική παρουσία της (με όλα τα ωραία τους: ασκήσεις, κλπ) μέχρις ότου κλείσει το deal της καταστροφής των βορειοκορεατικών πυρηνικών – δηλαδή ποτέ… Ο Moon αλλάζει την σειρά: πρώτα να εξασφαλιστεί η ειρήνη, και μετά – σιγά σιγά… – προχωράμε στις συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση… Ακόμα και αν δεν τελειώσουν ποτέ (που δεν θα τελειώσουν) θα έχουμε πετύχει τα υπόλοιπα… Είναι σαφές ότι η διαδικασία που προτείνει ο Moon αφήνει άθικτα το πυρηνικό και το πυραυλικό οπλοστάσιο της Πγιονγκγιάνγκ· με πλήρη συνείδηση ότι περί αυτού πρόκειται!
Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες «διαρροές», ο Moon ευνοεί σε πρώτη φάση την αποκλιμάκωση, την σημαντική μείωση της κλίμακας (αν και όχι την πλήρη κατάργηση) των κοινών αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών ασκήσεων, σε αντάλλαγμα του «παγώματος» των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών του βορρά, αλλά όχι της πλήρους διάλυσης των σχετικών προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα γυμνάσια θα γίνουν συμβολικά – ενώ οι βόμβες και οι πύραυλοι του “rocket man” θα συνεχίσουν να είναι πολύ πραγματικά όπλα…
Ακόμα κι έτσι (λέμε), και υπό την προϋπόθεση ότι αυτό το deal θα αποκτήσει καθαρή, δημόσια και ηχηρή έκφραση τις επόμενες εβδομάδες, θα πρόκειται για κόλαφο των αμερικανικών σχεδιασμών για την ευρύτερη περιοχή. Επειδή, ας μην το ξεχνάμε, η Ουάσιγκτον ΔΕΝ συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία. Απλά «ενημερώνεται» απ’ την Σεούλ· όσο και όπως θέλει αυτή η τελευταία να ενημερώνει τους αμερικάνους… Κι αφού ο αμερικανικός νταλκάς δεν είναι τα βορειοκορεατικά πυρηνικά (αυτά είναι το πρόσχημα για να κρατάνε δεμένους τους όποιους συμμάχους τους στην ευρύτερη περιοχή) το να προκαλούν κάποιοι «ασφυξία» στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον αντικαθιστώντας την ουσιαστικά, ε, αυτό είναι…. Τι να πούμε;
Όπως το έθεσε κάποιος: «πρόκειται για πόλεμο νεύρων»…
(φωτογραφία: Η ομάδα των βορειοκορεατισσών cheerleaders σε μουσική / χορευτική παράσταση στο στάδιο Inje στις 23 Φλεβάρη.)