Σάββατο 10 Φλεβάρη. Ο πρώτος που πρέπει να ξίνει το κεφάλι του είναι ο αδελφός και φίλος των ελλήνων ισραηλινός φασίστας υπ.αμ. Lieberman· και όλο το καθεστώς του.
Ήταν μόλις μια μέρα πριν την υπογραφή του Medvedev, την περασμένη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, που διαβάσατε εδώ μεταξύ άλλων και τα εξής:
Τον περασμένο Δεκέμβρη η κυβέρνηση του (κλόουν) Saad Hariri «τόλμησε» να υπογράψει συμβόλαια με τρεις εταιρείες (την ιταλική Eni, την γαλλική Total και την ρωσική Novatek) για να κάνουν ερευνητικές γεωτρήσεις σε δύο λιβανέζικα «θαλάσσια οικόπεδα», το νο 4 και το νο 9, προς αναζήτηση υδρογονανθράκων.
Αμ δε! Το νούμερο 9 το Τελ Αβίβ το θέλει για πάρτη του. Επειδή έτσι γουστάρει. Και μιλώντας σε πρόσφατο «συνέδριο ασφαλείας» στο Τελ Αβίβ ο αρμόδιος ανθρωποφάγος υπ.αμ. άρχισε τις απειλές. Και κατά της Βηρυτού, και κατά των εργολάβων των ερευνών. Μιλώντας γενικά ο φασίστας Lieberman ψάχνει την στιγμή που θα ισοπεδώσει τον λίβανο…
Το «οικόπεδο 9» που θέλει να «φάει» το Τελ Αβίβ απ’ την Βηρυττό, πέρα απ’ την πρακτική αξία του έχει και μια συμβολική σημασία: αφορά το ζήτημα της μοιρασιάς των αοζ στην ανατολική Μεσόγειο, που με τη σειρά της (η μοιρασιά) αφορά όχι μόνο την εξόρυξη υδρογονανθράκων, και κυρίως φυσικού αερίου, αλλά και την διακίνησή τους προς την ενεργειακά πεινασμένη ευρώπη.
Προσέξτε τώρα αυτά που απαγορεύεται «εθνικά» να μαθαίνονται στα μέρη μας. Πρώτον, απαντώντας στις απειλές του Liebernam η Χεζμπ’ αλλάχ κυκλοφόρησε ένα βίντεο 40 δευτερολέπτων, μέσω του οποίου απειλεί το Τελ Αβίβ ότι κάνει πυροτεχνήματα όλες τις δικές του θαλάσσιες εξέδρες άντλησης έτσι και τολμήσει να κινηθεί προς το «οικόπεδο 9». Και, δεύτερον, απαντώντας (και) σ’ αυτές τις απειλές η Μόσχα γνωστοποίησε πως όπου νάναι πιάνει ράδα (και όχι μόνο) και στον λίβανο…
Μια βδομάδα πριν την ρωσική ανακοίνωση (και τις δηλώσεις του Liebernman, αλλά και την απάντηση της Χεζμπ’ αλλάχ) ο ισραηλινός πρωθ. Netanyahu είχε κάνει ένα ταξίδι αστραπή στη Μόσχα. Το τι ουσιαστικό συζητήθηκε εκεί δεν μαθεύτηκε. Ωστόσο η ρωσική στρατιωτική παρουσία στο λίβανο θα μπορούσε να σερβιριστεί στο ισραηλινό καθεστώς σαν εγγύηση ότι δεν θα δεχτεί επίθεση από εκεί· αν υποθέσουμε ότι πράγματι κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανό να συμβεί. Ή, ανάποδα, θα ανάγκαζε το Τελ Αβίβ να βιαστεί να κάνει την επίθεση που ονειρεύεται (για να ισοπεδώσει τον λίβανο) προκαλώντας, ίσως, την στρατιωτική ανάμειξη των ηπα· πριν προλάβουν οι ρώσοι…
Τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, τουλάχιστον θεωρητικά· αν και μας φαίνεται δύσκολο να χάσει η Μόσχα την παρτίδα αυτή μόνο και μόνο λόγω της ισραηλινής πρεμούρας, που την ξέρουν οι πάντες… Σε κάθε περίπτωση ας ανακεφαλαιώσουμε: οι θαλάσσιες πλατφόρμες άντλησης είναι πολύ εύκολος στόχος για πυραύλους (γενικά)· η Μόσχα μεγαλώνει την στρατιωτική παρουσία της στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου· και επιπλέον, αυτό που είχαμε σημειώσει στις 5 Φλεβάρη: το ότι ως πρόσφατα η Άγκυρα δεν έχει κινηθεί ανοικτά υπέρ των νόμιμων συμφερόντων της στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω της αοζ της, δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνει.
(Οι σχετικές δηλώσεις έχουν αρχίσει να επαναλαμβάνονται, είναι δηλώσεις προς το παρόν, αλλά: η Άγκυρα έχει μια κάποια συμμαχία με την Μόσχα…)