Τρίτη 30 Γενάρη. Μ’ αυτά τα (υποχρεωτικά) λίγα μπορεί να καταλάβει όποιος θέλει τι σημαίνει “χμμμ… ναι, αλλά πρέπει να βγάλετε τον αλυτρωτισμό απ’ το σύνταγμά σας” ή “χμμμ… πρέπει να αλλάξετε το σύνταγμά σας”. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε μισός στο ελληνικό βαθύ κράτος που να εννοεί ότι αυτό είναι μια ρεαλιστική απαίτηση. Παραμένει, όμως, απαίτηση, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, αλλά όπου είναι εφικτό και για εξαγωγή: για να βγαίνει “λάδι” το ελλαδιστάν (έτσι νομίζει…) σε στυλ ότι εμείς θέλαμε να βρεθεί μια λύση, αλλά αυτοί είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν.
Η επιλογή να μείνει “ανοικτή” (για την Αθήνα) η απαίτησή της να αλλάξει το σύνταγμα της δημοκρατίας της μακεδονίας, και επιπλέον χωρίς καν να υπάρχει αποδεκτή (απ’ το ελληνικό κράτος / παρακράτος) απάντηση στο ερώτημα “κι αν δεν είναι μακεδόνες τότε τι είναι;” είναι μια ιμπεριαλιστική επιλογή. Light, αλλά ιμπεριαλιστική. Το ελληνικό κράτος / παρακράτος ελπίζει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα καταφέρει να προκαλέσει μια συνταγματική κρίση στη δημοκρατία της μακεδονίας, που θα βόλευε να συμπέσει με μια εσωτερική εθνοτική σύγκρουση. Ή θέλει να δώσει στον εαυτό του το ελεύθερο να παρέμβει σε μια τέτοια σύγκρουση, αν κρίνει ότι οι διεθνείς συσχετισμοί το ευνοούν, με το «δικαίωμα» ότι δεν έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας». (Πράγμα που, ωστόσο, πολύ πιο ήπια, κάνει και το βουλγαρικό κράτος. Ελπίζουμε να μην έρθει κάποια στιγμή για έναν ακόμα βαλκανικό πόλεμο· αλλά εκεί οδηγεί η ελληνική «εθνική γραμμή»).
Ή, στην χειρότερη περίπτωση – αλλά και πιο πιθανή – η Αθήνα θα επαναφέρει κατά βούληση το «θέμα» της στη διάρκεια των πολύχρονων ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ε.ε. της δημοκρατίας της μακεδονίας – (που κάποτε ήταν γιουγκοσλαβική…)
Μόνο που…. Σ’ αυτό το κόλπο υπάρχει ένα λεπτό, πολύ λεπτό ζήτημα timing. Θα επανέλθουμε σ’ αυτό, μιας και θα παράξει «γεγονότα»….