Κυριακή 10 Δεκέμβρη. Το ελληνικό βαθύ κράτος (και οι πολιτικές του βιτρίνες) δεν ήθελαν την επίσκεψη Ερντογάν. Όπως πάντα στην ιστορία των 2 τελευταίων αιώνων πιστεύουν τα παραμύθια τους· και το παραμύθι της “διεθνούς απομόνωσης της τουρκίας” (έστω: απ’ την ευρώπη…) δεν βολευόταν απ’ αυτήν την επίσκεψη. Απ’ την άλλη μεριά φαίνεται ότι την είχαν τρενάρει για καιρό. Συνεπώς την αποδέχτηκαν ελπίζοντας ότι δεν θα σημαίνει κάτι που να μην μπορούν να διαχειριστούν. Όπως και έγινε, παρά τον “πατριωτικό θόρυβο” (ή και χάρη σ’ αυτόν) περί “συνθήκης της Λωζάνης”.
Η συγκεκριμένη συνθήκη, του 1923, αφορά την δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους· ή, ειπωμένο διαφορετικά, την τελική μορφή της διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας· δεν πρόκειται για “ελληνοτουρκική” υπόθεση. Αντικατέστησε την συνθήκη των Σερβών (του 1920) που ήταν ιδιαίτερα κακή για το κράτος που δημιουργούσε ο Ατατούρκ. Το γιατί οι τούρκοι ισλαμοδημοκράτες κατά καιρούς μιλούν για “αναθεώρηση” ή “επανερμηνεία” της επιδέχεται πάνω από μία εξηγήσεις. Ωστόσο μια διεθνής συνθήκη δεν αλλάζει παρά μόνο από μια διάδοχη εξίσου διεθνή. Πράγμα που σημαίνει ότι οι σχετικές κορώνες της Άγκυρας είναι, σε μεγάλο βαθμό, “λεκτική κατανάλωση” – αν και δείχνουν διαγώνια πραγματικά ζητήματα.
Το σίγουρο είναι ότι το τουρκικό κράτος δεν επιδιώκει αλλαγή των ελληνοτουρκικών συνόρων. Αν υπάρχει συνοριακό ζήτημα με πραγματική υλική μορφή που να αφορά την τουρκία αυτό βρίσκεται στο νότο της, και την κατασκευή των “ανεπίσημων” κουρδικών ημι-κρατικών περιοχών στη συρία και στο ιράκ. Θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι η Άγκυρα θα ήθελε μια διεθνή συμφωνία που θα απέκλειε την κατασκευή μιας αντίστοιχης “οντότητας” μέσα στην δική της κρατική επικράτεια: μια τέτοια συμφωνία θα ήταν, όντως, “αναθεώρηση” (ή “συμπλήρωση”) της συνθήκης της Λωζάνης. Και έχει σοβαρούς λόγους να θέλει μια τέτοια συμφωνία για τον 21ο αιώνα.
Όλα τα υπόλοιπα, απ’ την μεριά της Αθήνας, είναι η ηχώ της αμηχανίας του ελληνικού βαθέος κράτους για την ραγδαία αλλαγή των δεδομένων και των συσχετισμών σ’ αυτήν την περιοχή του πλανήτη όπου η Αθήνα ελπίζει ότι “κάτι μπορεί να βγάλει” πουλώντας το παραμύθι της “όασης σταθερότητας”…
Το πόσο “όαση” είναι το δείχνει η συμπεριφορά των πιο στενών συμμάχων της: του Τελ Αβίβ και της Ουάσιγκτον.