Σάββατο 28 Οκτώβρη. Το football club Barcelona είναι, ίσως, το πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς «σήμα» της Βαρκελώνης· έμμεσα και της Καταλωνίας. Με 24 «εθνικά» πρωταθλήματα (la liga), σχεδόν 30 (εθνικά) κύπελλα, μια εικοσαριά διεθνείς τίτλους, έντεκα “χρυσές μπάλλες” σε ποδοσφαιριστές της και πολλά εκατομύρια οπαδούς σ’ όλο τον κόσμο, είναι μια υπερ-επιτυχημένη επιχείρηση. “Διαμάντι στο καταλανικό στέμμα” την αποκαλούν διάφοροι. Επιπλέον, οι αναμετρήσεις της με την Real της Μαδρίτης κουβαλούν πάντα την παρασήμανση: η μεν μαδριλένικη ομάδα είναι πάντα χρεωμένη σαν «καθεστωτική», σαν η «αγαπημένη του Φράνκο»· η δε καταλανική είναι της «αντίστασης»…
Τι θα γινόταν η Barça χωρίς την ισπανική liga; Τι θα γινόταν αν έπαιζε σε ένα καταλανικό πρωτάθλημα, χωρίς την Real, την Athletico (της Μαδρίτης) και την Athletico Bilbao (της βασκίας); Σίγουρα θα γκρεμιζόταν απ’ το τωρινό βάθρο της, πριν απ’ όλα για λόγους οικονομικούς. Θα έχανε πολλούς απ’ τους πρωτοκλασσάτους (και πανάκριβους) παίκτες της. Θα παρήκμαζε… Τι λέει, λοιπόν, περί κρατικής ανεξαρτησίας, η ανώνυμη εταιρεία Barça; (Το ίδιο ερώτημα αφορά τις επίσης καταλανικές Espanyol και Girona, που κι αυτές παίζουν στη liga).
Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων τον περασμένο Απρίλη, ο πρόεδρος της εταιρείας Josep Maria Bartomeu δήλωσε ότι: Δεν θα βάλουμε ποτέ σε κίνδυνο την ομάδα και την συμμετοχή της σε οποιονδήποτε ανταγωνισμό. Γι’ αυτό λέω σ’ όλα τα μέλη του κλαμπ ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε στην liga και ότι, ως σήμερα, η συμμετοχή μας σαν αυτή είναι διασφαλισμένη.
Στις αρχές Οκτώβρη επανέλαβε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ανησυχία για το μέλλον της Barcelona στην liga… Αλλά ανάλογα με το τι θα συμβεί στο μέλλον το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει τις επιλογές μας… Αν κηρυχτεί ανεξαρτησία θα πρέπει να συζητήσουμε τα δεδομένα με σοβαρότητα…
Την 1 Οκτώβρη η εταιρεία συμπαραστάθηκε στους καταλανούς που πήγαιναν να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα παίζοντας κεκλισμένων των θυρών. Ωστόσο θα μπορούσε να υπάρξει και ζήτημα «ασφάλειας» στο Camp Nou (έδρα της ομάδας): η φιλοξενούμενη Las Palmas είναι έντονα (έως ακροδεξιά…) «υπέρ της ενιαίας ισπανίας». Συνεπώς το «χωρίς οπαδούς» είχε και ένα πρακτικό νόημα.
Σαν εμπορική επιχείρηση τέτοιου βεληνεκούς, η Barça κινείται λοιπόν πάνω σε δύο αντίθετες μεταξύ τους γραμμές. Απ’ την μια μεριά είναι οι καταλανοί οπαδοί της (οι οργανωμένοι είναι υπέρ της κρατικής ανεξαρτησίας)· απ’ την άλλη είναι τα σημαντικά συμφέροντα απ’ την συμμετοχή σε ένα πρώτης κλάσης πρωτάθλημα όπως το ισπανικό. Για να παίζει εκεί, με την καταλωνία ανεξάρτητο κράτος, θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες και οι νόμοι του ισπανικού πρωταθλήματος, πράγμα που συνεπάγεται ανάλογη απόφαση του ισπανικού κοινοβουλίου. Αν και θα ήταν στα μεσομακροπρόθεσμα συμφέροντα της liga να συνεχίσει εκεί η Barça, δεν θα έπρεπε να αποκλείει κανείς μια πιο κοντόφθαλμη εκδικητική στάση από διάφορους «πατριώτες» βουλευτές.
Στο αδιέξοδο ξεφύτρωσε και μια εξτρεμιστική ιδέα, ανεφάρμοστη: να αιτηθεί η Barça την συμμετοχή της στο αγγλικό πρωτάθλημα (!!!). Σε κάθε περίπτωση: το ερώτημα “Barça” είναι ενδεικτικό της καπιταλιστικής πραγματικότητας της Καταλωνίας. Δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει, εκτός αν δηλώνει ανοικτά και χωρίς αστερίσκους αντι-καπιταλιστής.
Όμως, αν είναι τέτοιος, θα πρέπει να το πει και στους οπαδούς της ομάδας: στα τσακίδια η επιχείρησή σας· θα ξανακάνουμε το ποδόσφαιρο ερασιτεχνικό. Αλάνα και πάλι αλάνα!
(φωτογραφία: Πάνω στην ώρα κάποιοι «θυμήθηκαν» τον Messi. Αργεντίνος είναι, αλλά … της Barça. Υποτίθεται ότι τον θυμήθηκαν «ισλαμιστές τρομοκράτες»… Για κάποιον λόγο που δεν τον πιάνουμε, τον έβαλαν φυλακή… Όπως, για παράδειγμα, θέλει να κάνει ο Rajoy με τους καταλανούς υπουργούς.
Περίεργο είδος αυτοί του isis, ε;)