Δευτέρα 15 Μάη. Εκτός απ’ την τουρκική επικράτεια (που δεν έχει διαλυθεί ακόμα, μετά το δημοψήφισμα), ούτε εκείνη του μακεδονικού κράτους φαίνεται να πειθαρχεί στις ελληνικές εθνικιστικές φαντασιώσεις. Οι βαρυσήμαντες και βαρύγδουπες «αναλύσεις των ντόπιων ειδικών» (των υπηρεσιών δηλαδή…) για σύγκρουση μεταξύ των «αλβανών» και των «άλλων» δεν πήγαν απλά στα σκουπίδια σε χρόνο dt. Είναι ήδη στις χωματερές. Όλα έληξαν με την παρέμβαση του «αμερικανικού παράγοντα»… Και σα να μην έφτανε αυτό, η αλβανική μειονότητα του μακεδονικού κράτους φαίνεται τώρα να υποστηρίζει ακόμα περισσότερο τον σοσιαλδημοκράτη Zaev, που θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός· και δεν είναι αλβανός. Είναι απ’ τους «άλλους», την πλειοψηφία στο μακεδονικό κράτος…
Τι έκανε ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στα Σκόπια; Αυτό που υπονοούσαμε μετά την επίσκεψή του: «έπεισε» τους σοσιαλδημοκράτες να μην το τραβήξουν (δικαστικά) εναντίον του Γκρουέφσκι και της μαφίας του, με αντάλλαγμα τον σχηματισμό κυβέρνησης και ένα σχετικά «ήρεμο» ξεκίνημα της καινούργιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας / κυβέρνησης συνεργασίας.
Αυτό προκύπτει ήδη απ’ τις κατηγορίες σε βάρος 9 ατόμων (μελών του κόμματος του Γκρουέφσκι vmro dpmne) απ’ αυτά που μπούκαραν στο κοινοβούλιο στις 27 Απρίλη, κοπανώντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Το κατηγορητήριο είναι το πιο ήπιο που θα μπορούσε: «συμμετοχή σε βίαιο πλήθος που εμπόδισε την αστυνομία απ’ την άσκηση των καθηκόντων της» – τριαλαρί, τριαλαρό δηλαδή. Οι προβλεπόμενες ποινές για την περίπτωση είναι από 3 μήνες έως 3 χρόνια. Αλλά και μόνο το extra light των κατηγοριών δείχνει που πάει το πράγμα.
Υπάρχουν κι άλλοι 14 που κατηγορούνται. Με την ίδια πιο πάνω κατηγορία ή μια «πιο βαριά»: «συμμετοχή σε πλήθος που κάνει μια εγκληματική πράξη». Εδώ η ποινή μπορεί να φτάσει τα 5 χρόνια.
Το βασικό που γίνεται προς το παρόν είναι να μην προσωποποιηθούν / εξατομικευτούν οι κατηγορίες, που έτσι θα ήταν πολύ βαρύτερες. Προφανώς οι απλοί αντίπαλοι του (προηγούμενου) καθεστώτος Γκρουέφσκι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι μ’ αυτά τα «πεσίματα στα μαλακά». Ωστόσο θα πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα μιας «βελούδινης» αλλαγής φρουράς…