Πολύ σημαντικότερο, και πολύ χειρότερο απ’ το τι μπορεί να κάνει ή να μην κάνει η Χ ή η Ψ κυβέρνηση· πολύ σημαντικότερο και πολύ χειρότερο απ’ την αθλιότητα των Χ ή των Ψ πολιτικών, συνδικαλιστικών, στρατιωτικών, θρησκευτικών και λοιπών αρχόντων, είναι το να βρίσκεται η διανοητική κατάσταση των υπηκόων στον βυθό. Το ότι τα πρόσωπα της εξουσίας και οι λακέδες τους δουλεύουν με κάθε μέσο (και έχουν πολλά) για την μαζική αποβλάκωση / σύγχιση, αυτό είναι γνωστό και αναμενόμενο. Το να γίνεται, όμως, αυτή η αποβλάκωση / σύγχιση ευμενώς δεκτή απ’ τους υπηκόους, και το να αναγορεύεται σε “ευφυία”, “γνώση” και “συνείδηση”, αυτό είναι κάτι βαθιά καταστροφικό.
Εδώ και καιρό η φαιορόζ κυβέρνηση μιλάει και ξαναμιλάει με στόμφο για τις “κόκκινες γραμμές” της στην “διαπραγμάτευσή” της με τους δανειστές. Τα θέματα είναι γνωστά, κωδικοποιημένα σαν εργασιακά, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομικά. Κανείς δεν ρωτάει όμως, στα σοβαρά: έστω, εδώ υπάρχουν 4 θεματικές ενότητες ισχυρών διαφωνιών... πάνω σε ποιο, όμως, “αντικείμενο διαπραγμάτευσης”; Ειπωμένο αλλιώς: αυτές οι 4 κόκκινες ή πράσινες ή θαλασσιές θεματικές, σε ποιο ρεπερτόριο διαπραγμάτευσης ανήκουν;
Πρόκειται, μήπως, για την διαπραγμάτευση ενός μνημονίου Γ, όπως κι αν βαφτιστεί για τις προπαγανδιστικές ανάγκες αποβλάκωσης; Ορισμένοι υπονοούν κάτι τέτοιο, αλλά προς το παρόν κάνουν λάθος. Για να τεθεί ζήτημα “μνημονίου Γ” δεν φτάνει η ελληνική πλευρά. Πρέπει αυτό να αποφασιστεί απ’ το δντ, απ’ την εκτ, και απ’ τις 18 κυβερνήσεις (και κάποια κοινοβούλια πιθανόν) των υπόλοιπων κρατών μελών της ευρωζώνης. Αυτό δεν έχει γίνει. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει, τουλάχιστον για όσο καιρό ισχύει η “εθνική γραμμή” που έχει αναπτυχθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Πάντως επίσημη διαπραγμάτευση για μνημόνιο Γ δεν γίνεται.
Μήπως γίνεται κάτι σαν “προδιαπραγμάτευση” για το μνημόνιο Γ; Η φαιορόζ κυβέρνηση (εμφανίζεται να ) περιμένει επειγόντως λεφτά, όμως έχει ανάγει τις “προκαταβολές” (πότε απ’ τους ρώσους, πότε απ’ την ε.ε. και την εκτ) σε ελιξήριο αγοράς χρόνου και πώλησεις εντυπώσεων. Ελπίζει ότι η εκτ θα μπορούσε να επιτρέψει μεγαλύτερο δανεισμό (μέσω έντοκων γραμματίων) του κράτους απ’ τις τράπεζες... Σίγουρα, δε, δεν παραδέχεται ότι υπάρχει προ των πυλών μνημόνιο Γ....
Μήπως γίνεται διαπραγμάτευση για ένα “μεταβατικό σχέδιο”, 4μηνης διάρκειας, ως το τέλος Ιούνη; Η φαιορόζ κυβέρνηση ορισμένες φορές φαίνεται πως υπονοεί κάτι τέτοιο, με άπειρη ομίχλη, μια “ενδιάμεση συμφωνία”, για να αποφύγει τους συσχετισμούς της αμέσως προηγούμενης εκδοχής. Όμως έχουν ήδη περάσει 2 μήνες (απ’ τις 20 Φλεβάρη) και από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι δανειστές βλέπουν οποιαδήποτε “μεταβατική συμφωνία” σαν κάτι άλλο εκτός από μέρος της συνολικής (του μνημονίου Γ).
Τι συμβαίνει λοιπόν; Αυτές οι περιβόητες “4 κόκκινες γραμμές” (αλλά και οι υποτιθέμενες “συμφωνίες”) είναι πάνω που; Στον αέρα; Στο θέαμα; Που;
Οι τεχνικές και η ρητορική της postmodern θεαματικής καπιταλιστικής εξουσίας είναι έτσι μαστορεμένες ώστε να δημιουργουν διαρκώς, καθημερινά, ακόμα και κάθε ώρα, καινούργιες εντυπώσεις, πάνω στις παλιές, και πάλι καινούργιες, κ.ο.κ. Έτσι ώστε αν δεν κινητοποιήσει κανείς το μέγιστο της ψυχραιμίας και της λογικής / κριτικής σκέψης και έρευνας, είναι αδύνατο - όσο παίρνει τοις μετρητοίς τις κάθε φορά νέες εντυπώσεις - να καταλάβει τι συμβαίνει. Νομίζει ότι καταλαβαίνει, φλυαρώντας (αναμασώντας) την καινούργια “τροφή”. Αλλά έχει χάσει την επαφή με την σκληρή πραγματικότητα σε κλίμακα κράτους και “εθνικού” κεφάλαιου. Και έχει χειραγωγηθεί. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ και χρόνια (σε ότι αφορά την ελληνική κρίση και την διαχείρισή της) και εξαιρετικά έντονα, με συγκεκριμένους (αλλά και όχι πάντα ορατούς) στρατηγικούς στόχους, το αργότερο απ’ το καλοκαίρι του 2014. Θα ξανασυνθέσουμε την πορεία των γεγονότων έτσι ώστε να δραπετεύσουμε (ελπίζουμε κι εσείς!) απ’ την πυκνή σύγχιση.
Κάποια στιγμή μέσα στο 2013 (αν όχι νωρίτερα) τα ντόπια αφεντικά και οι τότε κυβέρνησή τους (ν.δ.-πασοκ) θα πρέπει να αποφάσισαν ότι “enough με το μνημόνιο Β”. Οι αιτίες δεν ήταν τα “κοινωνικά βάσανα” - αυτό θα το δείξουμε πιο κάτω. Εν πάσει περιπτώσει, ο σχεδιασμός για την “έξοδο” ήταν συγκεκριμένος. Θα έπρεπε η Αθήνα να αρχίσει να δανείζεται απ’ τις αγορές. Εάν αυτό το κατάφερνε με όχι-μεγάλο-επιτόκιο, κι αν επίσης αυτό το επιτόκιο δεν ήταν συμπτωματικά βατό, θα σήμαινε ότι το ελληνικό κράτος δεν χρειάζεται άλλο τον πολιτικό δανεισμό (από δντ, ε.ε. και εκτ)· οπότε μπορεί πια να απελευθερωθεί απ’ το μνημόνιο Β και τις υποχρεώσεις που είχαν υπογράψει όλες οι κυβερνήσεις μετά το 2010.
Η πρώτη, δοκιμαστική “έξοδος στις αγορές”, έγινε τελικά στις αρχές του Απρίλη του 2014. Πανηγυρίστηκε μεν σαν “εξαιρετικά πετυχημένη”, αλλά δεν ήταν έτσι ακριβώς. Να ένα ενδεικτικό καθεστωτικό δημοσίευμα στις 10 Απρίλη:
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές στο βιβλίο του ομολόγου, που έκλεισε στις 11.30 το πρωί, ξεπέρασαν τα 20 δις ευρώ, και οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν ήταν πέραν των 550. Τελικά, το επιτόκιο φαίνεται πως διαμορφώνεται στο 4,95% για ποσό 3 δις ευρώ, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Πάντως, όπως επισημαίνουν και τα έγκυρα διεθνή οικονομικά δίκτυα, πρέπει να αποφύγει κάποιος τους “γρήγορους πανηγυρισμούς”, καθώς η πώληση έχει μία συμβολική σημασία, αφού τακτικά, κάθε μήνα σχεδόν, η Ελλάδα αντλεί ποσά άνω των 1 δις ευρώ μέσω εκδόσεων έντοκων ομολόγων 13-26 εβδομάδων. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης, προέρχεται από τους δανειστές της χώρας.
Το Dow Jones Newswires επισημαίνει ωστόσο ότι μία επιτυχημένη πώληση του σημερινού ομολόγου, θα αποτελέσει ένα μικρό έστω, αλλά οπωσδήποτε σημαντικό βήμα “προς τον απογαλακτισμό της Ελλάδας” από τα δάνεια που λαμβάνει, οπότε πλέον θα μπορεί “με μεγαλύτερη σταθερότητα” να ομιλεί για “έξοδο από την κρίση”.
Το ποσό του κρατικού δανεισμού (3 δισ.) ήταν πράγματι μικρό· αλλά το επιτόκιο (κάτι λιγότερο από 5%) ήταν μεγάλο. Ήταν περίπου στο ίδιο ύψος όταν η κυβέρνηση του Παπαντρέου του Γ αποφάσισε ότι “δεν μπορούμε να δανειστούμε απ’ τις αγορές” την άνοιξη του 2010, αν και - βέβαια - ήταν αισθητά μικρότερο απ’ τα ύψη που είχε φτάσει ενδιάμεσα, στις αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων διεθνώς.
Η “έξοδος” του Απρίλη του 2014 δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Αλλά η πρόθεση να “απογαλακτιστεί” η Αθήνα απ’ τους δανειστές της ήταν ισχυρή μεταξύ των ντόπιων αφεντικών και των πολιτικών εκπροσώπων τους. Συνεπώς, άρχισε ο σχεδιασμός για μια ακόμα “έξοδο”, για μεγαλύτερο ποσό, κάποια στιγμή το φθινόπωρο (του 2014). Αν εκείνη πήγαινε καλύτερα (μικρότερο επιτόκιο) τότε η ν.δ.-πασοκ κυβέρνηση θα μπορούσε με υπερηφάνεια να πει ότι “βγαίνουμε απ’ το τούνελ”, και - φυσικά - να εισπράξει τα “πολιτικά” οφέλη για την επιτυχία της.
Αλλά η “έξοδος” του φθινοπώρου του 2014 δεν έγινε. Δεν ξέρουμε τον λόγο, έχουμε κάποιες εικασίες. Το δεδομένο είναι ότι δεν έγινε επειδή, προφανώς, θα αποτύγχανε. Συνεπώς η γραμμή του “τέλους του μνημονίου” (και των “δεσμεύσεων”) δεν ήταν δυνατόν να επιδειχθεί με πραγματικά κριτήρια. Όμως το “όχι στην τρόικα” και το “όχι στο μνημόνιο Β”, λίγο πριν την λήξη του, κι ενώ έμεναν αδιάθετα προς δανεισμό 7,5 δισ. ευρώ, ίσχυε!!! Και ίσχυε πρακτικά απ’ την “δουλική” κυβέρνηση ν.δ.-πασοκ. Η μέθοδος που επιλέχτηκε απ’ τους τότε κυβερνώντες, που (ας το επαναλάβουμε) δεν είχαν πετύχει την καθοριστική κίνηση (ένα καλό δάνειο απ’ τις “αγορές” για σημαντικό ποσό) ήταν αυτή της “διαπραγματευτικής παρέλκυσης”. Μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας, οι πρασινομαύροι κυβερνήτες κρατούσαν την καταραμένη “τρόικα” μακρυά απ’ την Αθήνα, με κάθε δικαιολογία που μπορούσαν να βρουν. Ειδικά απ’ τα τέλη του καλοκαιριού του 2014, όταν θα έπρεπε οι “τροϊκανοί” να ολοκληρώσουν επιτόπου την 5η (και τελική) αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες είχαν βάλει τις υπογραφές τους και οι τότε και οι προηγούμενοι κυβερνώντες, το πράγμα (για εμάς) άρχισε να “βρωμάει”: οι κυβερνώντες δεν πούλαγαν ανοικτά και θριαμβευτικά αυτό το “έξω η τρόικα” που στην πράξη έκαναν, άρα κάτι προσπαθούσαν να κρύψουν. Και παρότι δεν είχαν άλλη πηγή δανεισμού, δεν είχαν επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες· οπότε μπορούσαν (απλά) να “παίζουν καθυστέρηση”, μιλώντας (πότε πότε) για κόκκινες γραμμές...
Στα τέλη Σεπτέμβρη του 2014, μια καθεστωτική δημοσιογραφική πένα του βάρους του Κ. Χαρδαβέλλα, έγραφε (ο τονισμός δικός μας):
Στο σπίτι του και κάποιες ώρες στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και υπουργούς του, ετοιμάζοντας τις βασικές αμυντικές γραμμές της κυβέρνησής του απέναντι στην τρόικα, που έρχεται αγριεμένη.
Παράλληλα, σε αυτές τις συναντήσεις ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του σχεδίασαν τις άμεσες κινήσεις της ΝΔ ενόψει πρόωρων εκλογών, που είναι πολύ πιθανές, εάν η συνάντηση με την τρόικα καταλήξει σε αδιέξοδο.
“Αν οι τροϊκανοί ζητήσουν πάλι τα ανέφικτα, ο Σαμαράς θα προκηρύξει άμεση προσφυγή στις κάλπες εντός του Νοεμβρίου, με αιτιολογικό τη σύγκρουση και διαφωνία του με την τρόικα στα νέα μέτρα που θέλει να επιβάλει στη χώρα”, έλεγε νωρίς σήμερα το πρωί κυβερνητικό στέλεχος, που μετέχει σε αυτές τις κλειστές συσκέψεις με το Σαμαρά.
...
Τι θα ζητήσει η τρόικα στη συνάντησή της, αύριο, με τους Έλληνες υπουργούς:
1. Άμεση υλοποίηση μέχρι τέλους του 2014 των 532 μέτρων που έχει υπογράψει η Ελλάδα σε παλαιότερα μνημόνια και δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα (απελευθέρωση επαγγελμάτων, ενοποίηση ταμείων κ.α)
2. Νέα οικονομικά μέτρα για είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του έτους προς κάλυψη αντίστοιχου δημοσιονομικού κενού.
3. Νέο δάνειο στην Ελλάδα, αλλά και νέο μνημόνιο και αντίστοιχα νέα μέτρα για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 15 δισ. ευρώ που εμφανίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας.
Όμως και τα τρία αυτά ζητούμενα από την τρόικα ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει η κυβέρνηση, και αν επιμείνει σε αυτά τα μέτρα η τρόικα είναι βέβαιο ότι οδηγούμαστε σε άμεσες, πρόωρες εκλογές περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Για πολιτικούς αναλυτές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η αυριανή πρώτη συνάντηση τρόικας-ελληνικής κυβέρνησης θεωρείται μεγαλύτερης και πιο κρίσιμης σημασίας από την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, τον προσεχή Μάρτη.
Μέσα στον μόνιμο αφρό των εντυπώσεων θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι επρόκειτο για έναν ακόμα γύρο ελληνικών λεονταρισμών, πριν μια ακόμα “προδοτική συμφωνία”. Αποδείχθηκε πως όχι. Αλλά απ’ τις 3 πιο πάνω “φλέγουσες απαιτήσεις” των τρισκατάρατων, υπήρχε μία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: 532 μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαν υπογράψει (ότι θα τις κάνουν) όλες οι κυβερνήσεις απ’ το 2010 και μετά, αλλά μετάθεση - στη - μετάθεση και αναβολή - στην - αναβολή είχαν γίνει ένας σωρός εκκρεμοτήτων που θα έπρεπε να τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2014. Κι ανάμεσά τους; Το ‘ανοιγμα” των “κλειστών επαγγελμάτων” (350 περίπου, μεταξύ των οποίων: ταξί, κτελ, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί...) και άλλα επίσης σοβαρά που ο δημοσιογράφος δεν μνημόνευσε...
Σχεδίαζε, λοιπόν, εκλογές το περασμένο φθινόπωρο η πρασινόμαυρη κυβέρνηση, για να ξεφορτωθεί με κάποιον τρόπο την “τρόικα”; Ναι. Θα τις έκανε με σημαία την “απαλλαγή απ’ την τρόικα” και το “τέλος του μνημονίου”; Όχι! Τα στελέχη της είχαν την εμπειρία να καταλάβουν ότι εάν δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να δανειστεί απ’ τις αγορές, και για όσον καιρό δεν θα μπορεί, το να κρατάει την “τρόικα” (και τα δανεικά της) μακρυά, σήμαινε αυτόματα ότι θα κυλάει προς μια κατάσταση σαν την τωρινή: να μαζεύει λεφτά απ’ όπου μπορεί, και να χρεώνεται την όποια “οικονομική καθίζηση”. Με μια μάλλον έξυπνη κίνηση (με όρους καθεστωτικής πολιτικής) η πρασινόμαυρη κυβέρνηση κήρυξε πρόωρες προεδρικές εκλογές· και φρόντισε να τις χάσει, έτσι ώστε να ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές, τις οποίες επίσης θα έχανε... Κάποιος άλλος θα έπρεπε να συνεχίσει το “έξω η τρόικα” και το “κάτω το μνημόνιο”, άρα (και) το συγκαλυμένο αλλά κατηγορηματικό δεν πρόκειται να κάνουμε καμία μεταρρύθμιση που θα θίγει τα μεσαία στρώματα, τους επιχειρηματίες μας, την εκκλησία μας... - και τον πολιτικό προσοδισμό!
το mail Χαρδούβελη
Ενώ η “αλλαγή φρουράς” και η ανάθεση στην κυβερνοαριστερά του εθνικού καθήκοντος είχαν ήδη αποφασιστεί (αλλά η πρόωρη προεδρική εκλογή δεν είχε ανακοινωθεί ακόμα, αυτό έγινε λίγες ημέρες μετά...), τα χαράματα της Κυριακης 1 Δεκεμβρη (του 2014), ο τότε υπ.οικ. έστειλε στους τρισακατάρατους ένα υπόμνημα με τα (δήθεν) μέτρα που (δήθεν) θα μπορούσε να πάρει η πρασινομαύρη κυβέρνηση. Το 48σέλιδο υπόμνημα έγινε διάσημο σαν “mail Χαρδούβελη”, και πολλοί μιλούν έκτοτε γι’ αυτό, αλλά είμαστε σίγουροι πως ελάχιστοι το έχουν διαβάσει· και κανένας δεν το έχει “ερμηνεύσει” σοβαρά. Είναι στα αγγλικά, με τεχνική ορολογία· ωστόσο σημαντικό δεν είναι μόνο το περιεχόμενό του, αλλά και δύο άλλες πλευρές του. Πρώτον, το πότε στάλθηκε (και άρα το “γιατί”), και δεύτερον αυτά που ΔΕΝ λέει.
Το περιεχόμενό του: ο τότε υπ.οικ. δήλωνε διατεθειμένος για “μέτρα” που ανήκαν στο νο 2 της πιο πάνω τριάδας, στην “κάλυψη του δημοσιονομικού κενού”· εικαζόμενων εισπράξεων λιγότερο από 1 δισ. (και όχι 2,5 δισ. που προέβλεπαν οι τρισκατάρατοι): φπα εδώ κι εκεί (συν “λοταρία”...), διάφορους φόρους (πολυτελείας, τσιγάρα, αλκοόλ, κλπ), σταθεροποίηση των συντάξεων, αύξηση εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, κατάργηση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κλπ κλπ.
Δεν θα μπούμε στην κουβέντα για το πόσο παλιάνθρωπος έδειξε ότι είναι (ή δεν είναι) ο τότε υπ.οικ. με αυτές τις προτάσεις. Γιατί αυτές οι προτάσεις έγιναν ενόσω και ο ίδιος και οι πάντες της τότε κυβέρνησης είχαν μεθοδεύσει την γρήγορη λήξη της θητείας τους. Αυτό το κατάλαβαν τις επόμενες ημέρες και οι τρισκατάρατοι: το mail Χαρδούβελη ήταν (άλλη μια) κοροιδία, η τελευταία εκ μέρους του και της κυβέρνησής του. Οπότε απαξίωσαν να απαντήσουν καν και καν.
Εκείνο το υπόμνημα τελείωνε με την εξής παράγραφο:
Αυτή είναι μια συνολική πρόταση. Ακολουθώντας την έντονη προτροπή του επικεφαλής του Euroworking Group το βράδυ το βράδυ της Πέμπτης [σ.σ.: 27/11/14] αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνολική πρόταση αντί για μια σταδιακή διαπραγμάτευση. Αναγνωρίζουμε ότι σε μερικούς τομείς - για λόγους δικαιολογημένους - δεν έχουμε ικανοποιήσει πλήρως τις ανησυχίες σας. Όμως αυτό μπορεί να αναπληρωθεί από εναλλακτικές - πιο φιλόδοξες σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό - προτάσεις σε άλλους τομείς.
Αυτά είναι το μέγιστο που μπορούμε να προσφέρουμε σε μια ειλικρινή προσάθεια για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με αξιόπιστο τρόπο.
Αν καταλαβαίνουμε καλά (εσείς;) εκείνο που λέει ο επίλογος αυτής της fake “λίστας μέτρων” με ημερομηνία 1/12/2014 και καταγωγή την πρασινομαύρη κυβέρνηση, και ειδικά η διατύπωση “αυτή είναι μια συνολική πρόταση”, είναι ότι: 532 μεταρρυθμίσεις; Ποιές 532 μεταρρυθμίσεις; Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα...[1Θα παρατηρούσε κανείς ότι ο πρώην υπ.οικ. έγραψε αυτό το υπόμνημα μόνο για θέματα της αρμοδιότητάς του, και όχι για εκκρεμότητες της αρμοδιότητας άλλων υπουργείων. Οπότε το “συνολική πρόταση” και το “μέγιστο που μπορούμε” αφορά ένα μέρος μόνο των δεσμεύσεων του μνημονίου Β.
Κάτι τέτοιο είναι ένα λογικό ενδεχόμενο, αν και ο υπ.οικ. (όλοι όσοι έχουν περάσει τα τελεταίτα χρόνια απ’ αυτήν την καρέκλα) είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης συνολικά, και όχι εν μέρει. Επιπλέον είναι βέβαιο ότι δεν υπήρξαν αντίστοιχα “mail” απ’ τους υπόλοιπους υπουργούς της πρασινομαύρης κυβέρνησης. Και, γενικότερα, πολλά θέματα εκκρεμοτήτων δεν αναφέρονται καν και καν σαν “κόκκινες γραμμές”: επειδή αυτές που αναφέρονται σαν τέτοιες είναι οι πιο “λαϊκές”...]