Ενώ οι έλληνες δεξιοί και αριστεροί ψάλτες του εθνικού συμφέροντος αγκαλιάζονται με τον δικτάτορα της αιγύπτου στρατηγό Σίσι, το καθεστώς του κάθε άλλο παρά έχει πετύχει την κοινωνική ειρήνη. Πολύ μακρυά απ’ την πρωτοκοσμική δημοσιότητα, πολύ μακριά από οποιαδήποτε “συμπάθεια”, πολύ μακριά από οποιαδήποτε “παγκόσμια εκστρατεία υπέρ τους”, εκατοντάδες χιλιάδες άντρες και γυναίκες συνεχίζουν να αγωνίζονται στην αίγυπτο ενάντια στη χούντα.
Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής, εναντίον του πραξικοπήματος και υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, οργανωμένες απ’ την μουσουλμανική αδελφότητα και τους συμμάχους της, γίνονται σταθερά, παρά την εξίσου συνηθισμένη καταστολή τους. Οι διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια, συχνά βίαιες μετά απ’ τις επιθέσεις της αστυνομίας, που ξεκινούν συνήθως σαν sit-ins, είναι καθημερινές. Μόνο απ’ τον Σεπτέμβρη και μετά έχουν δολοφονηθεί απ’ την στρατοαστυνομία 16 φοιτητές· αλλά το αντικαθεστωτικό φοιτητικό κίνημα δεν υποχωρεί.
Ένα καινούργιο στοιχείο, που εμφανίστηκε μαζικά στο δρόμο στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, είναι το κίνημα dank - δεν είναι βέβαια αυτή η αραβική λέξη αλλά η ηχητική της απόδοση στα αγγλικά. “Dank” στα αραβικά σημαίνει “μεγάλη φτώχεια”. Και η συγκεκριμένη οργάνωση, που πρωτοεμφανίστηκε στον κυβερνοχώρο τον περασμένο Αύγουστο (δημιουργήθηκε από μια ομάδα νεαρών στις 20 Ιούλη), έχει στο βασικό της ρεπερτόριο τα ζητήματα της καθημερινής ζωής των εκατομυρίων πληβείων της αιγύπτου. Ο κατά κάποιον τρόπο “εκπρόσωπος τύπου” του dank που συστήνεται σαν Abdel Shaheed, τόνισε ότι ο προσανατολισμός της οργάνωσης είναι αποκλειστικά στα κοινωνικά ζητήματα αντί για εκείνα της κεντρικής πολιτικής σκηνής: σε μια κοινωνία διαιρεμένη μεταξύ υποστηρικτών του παρόντος καθεστώς και αντιπάλους του, το να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα τα θέματα που αφορούν την εργατική τάξη και τους φτωχούς διευκολύνει την εκμετάλλευσή τους είπε. Είναι η εργατική τάξη πάνω στην οποία κάθονται οι εξουσίες και τα υπουργεία συμπλήρωσε.
Οι πρώτες διαδηλώσεις που κάλεσε το dank ήταν στις 9 Σεπτέμβρη. Απ’ τις φωτογραφίες προκύπτει ότι στις 19 πόλεις που έγιναν συμμετείχαν από μερικές εκατοντάδες έως λίγες χιλιάδες άτομα. Οι διαδηλώσεις ήταν κυρίως εναντίον της αύξησης των τιμών στα βασικά ήδη διατροφής, ενάντια στην άθλια κατάσταση των νοσοκομείων (οι διακοπές ρεύματος στοιχίζουν ζωές κυριολεκτικά), ενάντια στην αύξηση κατά 20% της τιμής του ρεύματος (αποφασίστηκε τον Ιούλιο).
Πάνω: αντικαθεστωτικοί φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Καΐρου. Κάτω: μέλη του dank εμφανίστηκαν τον Αύγουστο σε video στο διαδίκτυο, με μάσκες. Για να μην αναγνωριστούν και συλληφθούν από τη χούντα.
Το καθεστώς κατηγορεί τα μέλη του dank σαν (τι άλλο;) υποχείρια της μουσουλμανικής αδελφότητας. Προχώρησε και σε συλλήψεις στη διάρκεια των διαδηλώσεων της 9ης Σεπτέμβρη, που ήταν γενικά ειρηνικές - αλλά όχι, ακόμα, σε δίκες. Είναι λογικό να υπάρχει κάποια σχέση, εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των υποστηρικτών της μουσουλμανικής αδελφότητας είναι οι παρίες της πολύ έντονα πολωμένης ταξικά αιγυπτιακής κοινωνίας. Αλλά είναι δίκοπο μαχαίρι για το καθεστώς να χρεώνει τα πάντα στην μ.α., ειδικά μάλιστα την αντίδραση στη ραγδαία επιδείνωση της ζωής των πληβείων. Γιατί έτσι μάλλον την διαφημίζει παρά την κτυπάει.
Εν τω μεταξύ, καθώς τα όποια κοινωνικά ερίσματα είχε αρχικά η χούντα περιορίζονται, στηρίζεται όλο και περισσότερο στη γεωπολιτική - και στη διεθνή σιωπή για το τι συμβαίνει στην αίγυπτο εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ο στρατηγός Σίσι φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει πολλά ο.κ. για την βαρβαρότητα της δικτατορίας του. Η “αραβική άνοιξη” ήταν μια καραμέλα στο στόμα διάφορων ευρωπαίων “ανατροπέων”, που έλιωσε γρήγορα. Παρόμοια καραμέλα ήταν η “επανάσταση του twitter”. Ευτυχώς, τελείωσαν και οι θεωρίες συνωμοσίας για το πόσο πολύ “πίσω” απ’ τις εξεγέρσεις των αράβων βρισκόταν η Ουάσιγκτον! Οι αντικαθεστωτικοί και οι προλετάριοι της αιγύπτου “συνεχίζουν μόνοι” τους - αλλά έχουν αποδείξει ότι αντέχουν.