Sarajevo
 
   

ρομπότ μινιατούρες

Sarajevo 77 - 10/2013

Υπάρχει μια ιστορία που λέει ότι ο μεγαλοδύναμος έκανε 6 ημέρες για να φτιάξει τον κόσμο· και μια φήμη ότι οι “ημέρες” του μεγαλοδύναμου ήταν μεγαλύτερες απ’ τις δικές μας... Απ’ αυτή την άποψη το γεγονός ότι οι τεχνολόγοι της σχολής μηχανικής και εφαρμοσμένων επιστημών του διάσημου Harvard, μαζί με το ιστιτούτο βιολογικής μηχανικής του ίδιου πανεπιστημίου χρειάστηκαν 10 χρόνια για να φτιάξουν ιπτάμενα ρομπότ σε μέγεθος εντόμου, μπορεί να σημαίνει ότι χρειάστηκαν “2 - 3 μέρες”. Δέκα χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα είναι τίποτα· μπροστά στις εφαρμογές που υπόσχονται τα ρομποτικά έντομα είναι ένα “άξιζε τον κόπο”.
Το καλοκαίρι του 2012 το εργαστήριο ρομποτικής του Harvard έδειξε το πρώτο του δημιούργημα. Ήταν ύψους όσο η διάμετρος ενός κέρματος, ζύγιζε το ένα δέκατο του γραμμαρίου, και είχε δύο διαφανή, πολύ λεπτά και πολύ μικρά φτερά. Σηκώθηκε στον αέρα, στάθηκε για λίγο, κι ύστερα ακολούθησε μια προκαθορισμένη τροχιά πετώντας.

Οι τεχνολογίες που εμπλέκονται σ’ αυτές τις κατασκευές θεωρούνται εξαιρετικά προωθημένες. Η κατασκευή σε κλίμακες μικρότερες του χιλιοστού και τα συστήματα διεύθυνσης και ελέγχου σε τέτοιες κλίμακες απαιτούν αξιοσημείωτες καινοτομίες. Για παράδειγμα τα μεγαλύτερου μεγέθους ρομπότ μπορούν να κινούνται με ηλεκτρομαγνητικούς κινητήρες. Αλλά για στις μικροκλίμακες των εντόμων δεν μπορούν να εφαρμοστούν τέτοιες λύσεις. Η αεροδυναμική είναι επίσης πολύ πιο δύσκολη, αφού ασήμαντες κινήσεις του αέρα μπορούν να είναι καταλυτικές στην κίνηση ενός τέτοιου ιπτάμενου μικρο-ρομπότ· συνεπώς τα συστήματα διεύθυνσης και ελέγχου πρέπει να είναι εξαιρετικά γρήγορα μέσα στην πολυπλοκότητά τους.
Το project λέγεται RoboBee. Δεν προβλέπεται να παράγεται ρομποτικό μέλι, αλλά οι υποσχόμενες εφαρμογές ακούγονται ευχάριστες: επίβλεψη του περιβάλλοντος, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης... Αυτές οι κουβέντες είναι μια χαρά “παραλλαγή” για επιτήρηση ή/και κατασκοπεία. Οι τεχνολόγοι θεωρούν ότι απ’ την στιγμή που κατάφεραν να φτιάξουν το ιπτάμενο “σασί”, θα επιταχυνθούν οι έρευνες για την βελτίωση των δυνατοτήτων των ρομποτικών εντόμων. Σε όλους τους τομείς. Απ’ τα υλικά ως την ηλεκτρική τροφοδοσία, και απ’ την λειτουργική αυτονομία ως την διαχείριση και μεταφορά των πληροφοριών.

Για τέτοιου είδους έντομα τα γνωστά εντομοαπωθητικά δεν (θα) δουλεύουν. Κάποιο μέρος της πολιτισμένης ανθρωπότητας ίσως μελλοντικά χρειαστεί να κάνει ένα βήμα πίσω, και να επιστρέψει στις παλιές (πλαστικές) μυγοσκοτώστρες.

 
       

Sarajevo