συρία: το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι! Η σφαγή στις πόλεις της συρίας συνεχίζεται, όχι απλά “αμείωτη” αλλά κλιμακούμενη. Απ’ τα μέσα του περασμένου Μάρτη. Δεν είχαμε δυστυχώς καθόλου άδικο όταν γράφαμε ότι η περιβόητη “δυτική επέμβαση στη λιβύη” είχε στόχο να ελέγξει την εξέγερση εκεί, δίνοντας πόντους και χρόνο στον Καντάφι. Κι ούτε είχαμε άδικο όταν υποστηρίζαμε ότι η εύκολα εννοούμενη προσυνεννόηση των δυτικών με τον Καντάφι, και το “ελευθέρας” που του έδωσαν να χοντρύνει όσο περισσότερο μπορούσε την καταστολή της εξέγερσης, ήταν ένας χειρισμός που απευθυνόταν πολύ μακρύτερα απ’ την Τρίπολη. Απευθυνόταν και στη Δαμασκό, στη Σαναά, την Μανάμα, και οπουδήποτε αλλού χρειαζόταν. Το καθεστώς του Άσσαντ πνίγει στο αίμα τους δρόμους των συριακών πόλεων και κωμοπόλεων· στο όνομα της “συνωμοσίας”, του “εσωτερικού εχθρού”... Και των “μεταρρυθμίσεων”, που θα γίνουν “αργότερα”... Το καθεστώς του Άσσαντ δεν θα είχε καμία “τύχη” απέναντι στην εξέγερση, και απέναντι σε αιτήματα μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού, παρά μόνο αν προσπαθούσε να την μετατρέψει σε σφαγείο. Απ’ την στιγμή που η εξέγερση στη λιβύη, που ξεκίνησε ένα μήνα πριν τη συρία, έγινε ακριβώς αυτό εγγραφόμενη άμεσα στους διεθνείς ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, η συριακή χούντα ήξερε ότι έχουν λυθεί τα χέρια της. Γιατί δεν υστερεί σε συμμάχους. Όχι μόνο την Τεχεράνη, όχι μόνο (λιγότερο ανοικτά σ’ αυτές τις συνθήκες) το Παρίσι, αλλά και την Μόσχα. Ο εκτεταμένος ναύσταθμος στην Tartus, λίγο βορειότερα απ’ τα σύνορα με τον λίβανο, είναι η μόνη ρωσική βάση στη Μεσόγειο, για χρήση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας· ένα στρατηγικής σημασίας αντίβαρο της Μόσχας στην αμερικανική αεροναυτική κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο. Και μόνο μ’ αυτήν την γεωπολιτική προίκα το καθεστώς Άσσαντ έχει το ελεύθερο να καθαρίζει όσους υπηκόους του θέλει· και αυτό κάνει.
Εκείνοι που αποδεικνύονται εξαιρετικά “λίγοι” μπροστά στην συριακή εξέγερση, είναι οι της λιβανικής Χεζμπ’ αλλάχ. Στις 25 Μάη ο Νασράλα βγήκε να δηλώσει την υποστήριξή του στο καθεστώς Άσσαντ, καλώντας τους σύριους να συσπειρωθούν γύρω απ’ τον ηγέτη τους έναντι των “έξωθεν επιβουλών”. Δεν ήταν η ίδια γραμμή της Χεζμπ’ αλλάχ στη διάρκεια της εξέγερσης στο ιράν, τον Ιούνιο του 2009. Τότε είχε κρατήσει διπλωματικά τις αποστάσεις, μιλώντας για “εσωτερικό ζήτημα” στο οποίο η οργάνωση δεν έχει λόγο... Τώρα όμως η Χεζμπ’ αλλάχ συμπεριφέρεται όχι απλά σαν “κράτος” αλλά και σαν μυωπικό τέτοιο! Γιατί η δημόσια υπεράσπιση ενός δολοφονικού συστήματος στρέφει υποχρεωτικά την συνείδηση των εξεγερμένων της συρίας και εναντίον της Χεζμπ’ αλλάχ. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν το καθεστώς Άσσαντ καταφέρει να καταστείλει την εξέγερση μια και για πάντα (κάτι που δεν συμβαίνει...) η λιβανέζικη οργάνωση θα έχει αποκτήσει χιλιάδες σύριους εχθρούς. Και μάλιστα απ’ τα πιο δυναμικά κοινωνικά υποκείμενα. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι πάρτυ θα κάνουν όλες οι αντι - Χεζμπ’ αλλάχ μυστικές υπηρεσίες (με την mossad πρώτη αλλά όχι μοναδική) όταν έχουν διαθέσιμους τόσους να σιχτιρίζουν· τόσους που η ίδια η λιβανέζικη οργάνωση δημιούργησε!
Το συριακό καθεστώς σπεκουλάρει μόνιμα για “ένοπλους σαλαφιστές” - υπονοώντας ότι το Ριάντ στηρίζει και αξιοποιεί την εξέγερση προς όφελός του. Καθόλου δεν αποκλείεται το Ριάντ να θέλει ή/και να προσπαθεί κάτι τέτοιο· αποκλείεται ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες εξεγερμένοι, επί μήνες, με εκατοντάδες δολοφονημένους και χιλιάδες αιχμάλωτους να βασανίζονται, να είναι “πράκτορες” του Ριάντ ή οποιουδήποτε άλλου! Αντίθετα, πίσω απ’ τη ρητορική περί “συνωμοτών” και “εγκάθετων” ένοπλων, η χούντα της συρίας προσπαθεί να κρύψει αυτό που τώρα είναι ευρύτερα γνωστό. Ότι δεκάδες στρατιώτες και κατώτεροι αξιωματικοί του στρατού περνάνε με τα όπλα τους, ακόμα και με τανκς, στο πλευρό των εξεγερμένων. Ειδικά στην περίπτωση της πόλης Jisr al-Shoughour, που πολιορκήθηκε βομβαρδιζόμενη από τανκς και ελικόπτερα και καταλήφθηκε σαν “ξένη πόλη” (μια συριακή Brega) τα ελάχιστα που έχουν γίνει γνωστά από φυγάδες δεν επιτρέπουν αμφιβολίες για το ότι τμήματα του στρατού μαζί με νεαρούς της πόλης προσπάθησαν να την υπερασπιστούν με όλα τα διαθέσιμα, ακόμα και αυτοσχέδια, όπλα. Ο Hussein Harmoush, συνταγματάρχης του συριακού στρατού, που πέρασε στις γραμμές των εξεγερμένων και τελικά πέρασε με εκατοντάδες άλλους, σαν πρόσφυγας, τα συροτουρκικά σύνορα, είπε σε πρωτοκοσμικούς δημοσιογράφους στα μέσα Ιούνη:
Το καθεστώς Άσσαντ χρησιμοποίησε σαν πρόσχημα για την ολοκληρωτική στρατιωτική επίθεση (περισσότερα από 100 τανκς και δεκάδες ελικόπτερα) εναντίον αυτών των μικρών πόλεων του βορρά την “δολοφονία 120 μελών των δυνάμεων ασφαλείας από ένοπλους τρομοκράτες”. Οι δολοφονημένοι ήταν λιγότεροι· κυρίως όμως ήταν δολοφονημένοι από πιστούς του καθεστώτος: επρόκειτο για στρατιώτες που είχαν αρνηθεί να πυροβολήσουν αμάχους. Όλοι δολοφονημένοι με σφαίρες στην πλάτη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν είχαν πέσει σε “μάχη με τρομοκράτες”... Και στα μέρη μας; Τι κάνουν οι “επαναστάτες διεθνιστές” στα μέρη μας; Υπάρχουν σοβαρότερα θέματα (θα πουν) καθώς είναι απασχολημένοι με τις “λαϊκές συνελεύσεις” του “κάτω Συντάγματος”. Εξάλλου υποδέχτηκαν εκεί μια μικρή διαδήλωση σύρων αντιφρονούντων που είναι μετανάστες στην Αθήνα - δεν είναι αρκετό αυτό για τον διεθνισμό; Φυσικά, το ότι το ελληνικό κράτος απαγορεύει κάθε αντιΆσσαντ συγκέντρωση και διαδήλωση έξω απ’ την συριακή πρεσβεία και έχει κάνει μαζικές “προσαγωγές” κάθε φορά που επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, ίσως είναι κάτι ανάξιο “αντίδρασης”. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι το “σύνταγμα” η αιτία της αδιαφορίας. Γιατί το “σύνταγμα” άρχισε στις 25 Μάη· ενώ η εξέγερση και το αιματοκύλισμα στη συρία στα μέσα Μάρτη. Δυο μήνες πριν... |
|||
Sarajevo