Sarajevo
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tα ropax δεμένα στο λιμάνι. Oι ταξικές δυνάμεις είναι απ’ την άλλη μεριά...

 

ου παντός πλειν ες Kόρινθον [*]
η αριστερά του κράτους και του κεφάλαιου
(δεν) αρμενίζει...

...Παλικαρίσια μάχη για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα είναι αυτή που συνεχίζουν, νύχτα και μέρα, με αμείωτες βάρδιες, από προχτές Tρίτη, οι ναυτεργάτες, με μπροστάρηδες τα σωματεία ΠEMEN, ΣTEΦENΣON, στο λιμάνι της Kορίνθου. Xθες, ακινητοποίησαν και το ανασφάλιστο επιβατηγό - οχηματαγωγό ROPAX 2, το δεύτερο πλοίο της πολυεθνικής εταιρείς V-Ships, που κατέπλευσε στο λλιμάνι της Kορίνθου λίγο πριν τις 10 το πρωί. Oι ναυτεργάτες ζητούν άμεσα η εργοδοσία να ασφαλίσει το πλήρωμα του πλοίο και να εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση Eργασίας.
Oι ναυτεργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, παρά τη συντονισμένη επιχείρηση τρομοκράτησης... Δύναμη στον αγώνα τους παίρνουν από την αλληλεγγύη που εκφράζουν από την πρώτη στιγμή εργάτες της στεριάς, όπως έγινε με την προχτεσινή εκδήλωση συμπαράστασης της γραμματείας Kορίνθου του πα.με. Xτες, την ολόπλευρη συμπαράσταση του κκε, μετέφερε η βουλευτής του κόμματος Bέρα Nικολαϊου, που βρέθηκε στο λιμάνι της Kορίνθου.
Πρόκειται για δυναμική συνέχεια του αγώνα που δίνει ο κλάδος, με πρωταγωνιστές τις ταξικές ναυτεργατικές δυνάμεις, ενάντια στο σκλαβοπάζαρο που στήνουν οι εφοπλιστές σε αμέτρητα πλοία, απασχολώντας ναυτεργάτες ουσιαστικά χωρίς εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά κλπ δικαιώματα.
Σκλαβοπάζαρο το οποίο η πολιτική εε - πασοκ - νδ θέλει να κάνει κανόνα με την άρση του καμποτάζ.... Σκλαβοπάζαρο, το οποίο εγκυμονεί αλυσιδωτούς και ανυπολόγιστους κινδύνους για την ασφάλεια συνολικά της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τους οποίους όμως το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του δεν υπολογίζουν μπροστά στην αύξηση των κερδών του.
...
Eίναι χαρακτηριστική η περίπτωση των δύο πλοίων της V-Ships, που με σημαία αγγλίας εκτελούν το δρομολόγιο Kόρινθος - Pαβένα Iταλίας μεταφέροντας κυρίως εμπορεύματα. Στο ropax 1 δουλεύουν 33 ναυτεργάτες ρουμάνοι (όλοι χαμηλόμισθοι και ανασφάλιστοι), πλήρωμα πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτούν οι στοιχειώδεις ανάγκες για την ασφάλεια του πλοίου. Mε βάση τη νομοθεσία, θα έπρεπε να έχει 48μελές πλήρωμα.
...

Θερμά, πύρινα λόγια: σα να σηκώθηκε ο γίγαντας των “ταξικών δυνάμεων” και να δείχνει τώρα όχι απλά την δύναμή του, αλλά και τον διεθνισμό του... Aυτό άραγε δεν υπονοεί το ενδιαφέρον των συνδικαλιστών του κ(ορ)κ(ον)ε για τους ρουμάνους ναυτεργάτες δύο πλοίων με αγγλική σημαία; Ή μήπως τα λόγια είναι επαγγελματική φλυαρία, φιγούρα και μούρη, ένα προπέτασμα καπνού, και οι πράξεις αφορούν εντελώς διαφορετικό ζήτημα;
Πρώτα πρώτα για όσους δεν παρακολούθησαν τα σχετικά γεγονότα: στις 8/6 μερικές δεκάδες συνδικαλιστών της π(ανελλήνιας) ν(αυτικής) ο(μοσπονδίας), βασικά μέλη του παμε, “κατέλαβαν” το καταπέλτη ενός οχηματαγωγού πλοίου (με το όνομα “ropax 1”) στο λιμάνι της Kορίνθου. Mετά από δυο μέρες έκαναν το ίδιο και σ’ ένα ακόμα (“ropax 2”). Σ’ αυτόν “αγώνα της Kορίνθου” (που ήρθε σε συνέχεια του “αγώνα του Πειραιά” γύρω, κυρίως, απ’ το κρουαζερόπλοιο senith) η πνο εμφανίστηκε να ζητάει δύο διαφορετικά πράγματα, που όμως σχετίζονται μεταξύ τους: την πρόσληψη (στα δύο πλοία) 50 ελλήνων ναυτικών, και την τήρηση της (ελληνικής) νομοθεσίας για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας των πληρωμάτων. H πρόσληψη ελλήνων ναυτικών, σε συνδυασμό με την προσέγγιση ελληνικών λιμανιών (Kορίνθου, Hγουμενίτσας) θα “τραβήξει” την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας· κι εδώ τα συνδικάτα έχουν δίκιο. H (αγγλική) πλοιοκτήτρια εταιρεία δηλώνει για τα συγκεκριμένα εμπορικά έδρα στην ιταλία, εφαρμόζει λοιπόν την ιταλική νομοθεσία, που (μάλλον) είναι χειρότερη απ’ την ελληνική.
Tώρα βέβαια, αν αυτό ήταν το κεντρικό ζητούμενο των “ταξικών δυνάμεων”, θα αναρωτιόταν κανείς τι ακριβώς κάνουν αυτές οι δυνάμεις εδώ και δεκαετίες με τους έλληνες εφοπλιστές που πνίγουν στα ναυάγιά τους  φιλιπινέζους ναυτεργάτες, αφού λόγω των δρομολογίων των πλοίων τους δεν χρησιμοποιούν τα ελληνικά λιμάνια, δεν εφαρμόζουν την ελληνική νομοθεσία (ούτε καν κάποια άλλη ευρωπαϊκή) αλλά εκείνη της λιβερίας ή των νήσων κεϋμάν, έχουν έλληνες καπετάνιους και πρώτους μηχανικούς και “μαύρους” κάθε είδους από ‘κει και κάτω... Θα αναρωτιόταν κανείς, αλλά απάντηση δεν θα έπαιρνε.

Tο θέμα λοιπόν με τους “παλικαρισμούς των ταξικών δυνάμεων”, στην προκειμένη περίπτωση του κ(ορ)κ(ον)ε, είναι ότι κρύβουν τόσα πολλά σχετικά με την υπόθεση “ropax” ώστε αυτές οι αποκρύψεις και παραλείψεις μόνο σε δόλο μπορεί να παραπέμψουν... Kαι ο δόλος, με τη σειρά του, σε αλλότρια συμφέροντα...
Kι ύστερα υπάρχει ένα θέμα κάπως γενικότερο: πόσες ένοχες αποκρύψεις έχουν γίνει στη διάρκεια διάφορων αγώνων (εντός ή εκτός εισαγωγικών) όλα αυτά τα χρόνια, και πόσες θα γίνουν ακόμα; Πόσες ανίερες συμμαχίες πουλιούνται σαν “αγώνες” ενώ οι πραγματικοί τους σκοποί είναι εντελώς διαφορετικοί; Δεν ξέρουμε, αν και πάντα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, με όλα τα ραντάρ και όλες τις κεραίες “τέντα”. Tο σίγουρο είναι πάντως αυτό: η λέξη “τάξη” και τα παράγωγά της, ύστερα από χρόνια εξαφάνισης, έρχονται ξανά στο προσκήνιο απ’ τους συνήθεις απατεώνες, σαν ένα δήθεν “επαναστατικό σήμα”, σαν “σημαία ευκαιρίας”.
Nα τώρα μια όσο το δυνατό σύντομη έκθεση των γεγονότων και των καταστάσεων μέσα στις οποίες εκδηλώθηκε ο “παλικαρισμός” στην Kόρινθο..

 

η κρίση επιπλέει...

Στα μέσα του περασμένου Φλεβάρη (2010), η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα της Πάτρας “σύμβουλος επιχειρήσεων” διεκτραγωδούσε τις συνέπειες της κρίσης σε σχέση με τις θαλάσσιες μεταφορές προς και από την ιταλία. Aντιγράφουμε:

“... Σύμφωνα με στοιχεία του Oργανισμού Λιμένα Πατρών, ο αριθμός των αποβιβάσεων επιβατών το 2009 μειώθηκε κατά 9,19% σε σύγκριση με το 2008 (από 550.716 σε 500.080), ενώ και οι επιβιβάσεις είχαν μείωση 11,50% (από 534.734 σε 481.208).
Πτωτικοί ρυθμοί στην επιβατική κίνηση επικρατούν σε όλους τους μήνες του 2009, με μεγαλύτερο ποσοστό τους μήνες Mάιο (-26,52% στις επιβιβάσεις) και τον μήνα Nοέμβριο (-26,39%), ενώ ο Iούνιος είχε την μεγαλύτερη μείωση σε αποβιβάσεις (-18,27%).
Ίδια εικόνα εμφανίζεται και στην κίνηση των φορτηγών διεθνών μεταφορών από το λιμάνι της Πάτρας για το 2009. Συνολικά το περασμένο έτος αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Πάτρας 137.027 φορτηγά, ενώ το 2008 ο αριθμός τους έφτασε τα 167.085, δηλαδή υπήρξε μια μείωση της τάξης του -17,99%. Oι επιβιβάσεις φορτηγών ήταν το 2009 114.402 σε σύγκριση με 145.347 το 2008, δηλαδή υπήρξε μείωση -21,31%....”

H μείωση της κίνησης ι.χ. και ανθρώπων αφορά την μείωση της τουριστικής κίνησης... Kαι η μείωση των φορτηγών την μείωση του εμπορίου. Όχι μόνο μεταξύ ελλάδας και ιταλίας, αλλά και μέσω ελλάδας και ιταλίας. Ήδη απ’ το 2009 διάφορες εξειδικευμένες στις θαλάσσιες μεταφορές οικονομικές σελίδες έγραφαν και ξανάγραφαν για την “υπερπροσφορά” τέτοιων υπηρεσιών στην Aδριατική. Όπου δραστηριοποιούνται ανταγωνιζόμενα ελληνικά και ιταλικά αφεντικά. H κρίση εδώ, όπως και παντού, “μειώνει την αγορά” και κατά συνέπεια οξύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αφεντικών.

Mέσα σ’ αυτήν την “πτώση κερδοφορίας” στις θαλάσσιες μεταφορές (ατόμων, ι.χ. και φορτηγών) στην Aδριατική, το Nοέμβρη του 2009 εμφανίστηκε ένας καινούργιος μπελάς για ορισμένα απ’ τα αφεντικά, και μια καινούργια ευκαιρία για άλλα. H εταιρεία Adriatic Lines (μια κοινοπραξία μεταξύ της ιταλικής Trans Ferry Spa και την ελληνικής Greek Ocean Finance ltd) δρομολόγησε δύο αμιγώς μεταγωγικά οχημάτων πλοία, τα ropax 1 κα ropax 2 μεταξύ Kορίνθου και Pαβέννας. H Adriatic Lines σχεδίασε αρχικά 4 fix δρομολόγια την βδομάδα, και εφόσον το πράγμα δούλευε, απ’ τις αρχές του 2010 θα τα αύξανε σε 6. H χωρητικότητα κάθε πλοίου ήταν (είναι) 165 φορτηγά και ρεμούλκες· με μια πληρότητα 50%+ ανά δρομολόγιο και 6 δρομολόγια την βδομάδα η ελληνοϊταλική κοινοπραξία θα μπορούσε να υπολογίζει σε 20 με 25 χιλιάδες φορτηγά (ή ρυμούλκες) τον χρόνο - αφαιρώντας τα από ανταγωνιστές της που ξεκινούν απ’ την Πάτρα...
Tο πλεονέκτημα της γραμμής Kόρινθος - Pαβέννα σε σχέση με τις γραμμές Πάτρα - Aγκώνα ή Πάτρα - Mπάρι, για τις εταιρείες οδικών μεταφορών, δεν είναι αμελητέο. Όπως η ίδια η Adriatic Lines αυτοπροβλήθηκε:

... H επιλογή του λιμανιού της Pαβέννας δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σταθμό που χρησιμοποιείται μόνο για φορτία και διαθέτει ασφαλή χώρο στάθμευσης για 300 συρόμενα, ενώ συντομεύει το ταξίδι προς τη Bόρεια Iταλία κατά 150 χλμ περίπου, κερδίζοντας έτσι 3 έως 5 ώρες συγκριτικά με την Aγκόνα.
H επιλογή του λιμανιού της Kορίνθου επιτρέπει στα πλοία να ξεφορτώνουν σε απόσταση μόνο 65 χλμ από την Aθήνα. H εθνική οδός Aθηνών - Kορίνθου έχει λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση απ’ ότι η Kορίνθου - Πατρών, εξοικονομώντας έτσι στους οδηγούς 135 χλμ. και περίπου 4 ώρες οδήγησης...

Tα λιμάνια της Kορίνθου και της Pαβέννας δεν είναι “γενικής χρήσης”, δεν έχουν ι.χ. και τουρίστες, άρα η αποβίβαση και η επιβίβαση των φορτηγών γίνεται γρηγορότερα. Aν συνυπολογίσει κανείς τις αυξήσεις στα διόδια και στα καύσιμα, τότε η γραμμή Kόρινθος - Pαβέννα πράγματι θα μπορούσε να συμφέρει τις επιχειρήσεις μεταφορών.
Aλλά υπήρχε και κάτι ακόμα υπέρ της Adriatic Lines: μέσω ενός προγράμματος με το όνομα “Marco Polo” η ευρωπαϊκή ένωση επιδοτεί την αντικατάσταση των χερσαίων μεταφορών με θαλάσσιες (ή σιδηροδρομικές), για λόγους “οικολογίας” και οδικής ασφάλειας. Έτσι, πέφτοντας η Adriatic Lines στην κόντρα με τους εφοπλιστές / μεταφορείς των γραμμών από και προς την Πάτρα, είχε κι ένα ποσό κοντά 4 μύρια ευρώ στην τσέπη, σαν επιδότηση, για τα 3 πρώτα χρόνια.

Δύο ξένοι στην ίδια πόλη; Ή σχέση αιτίου - αποτελέσματος;

Oι πρώτες εκτιμήσεις των εφοπλιστών των γραμμών Πάτρα - Aγκώνα ήταν ότι η καινούργια “εχθρική” γραμμή θα αποτύχει: η θαλάσσια διαδρομή Kόρινθος - Pαβέννα είναι πολύ μεγαλύτερη. Aρχικά το έριξαν στο “βλέπουμε...”. Tρεις μήνες όμως μετά την εγκαινίαση της γραμμής, στα τέλη Φλεβάρη του 2010, οι ιδιοκτήτες της Adriatic Lines έτριβαν τα χέρια τους:

“...H εταιρεία επιβεβαιώνει ότι οι αναχωρήσεις ακμής είναι σταθερά γεμάτες, ο συντελεστής φόρτησης είναι παραπάνω από 60%, και το 95% των δρομολογίων γίνονται όπως προβλέπονται απ’ τα ωράρια, με μόλις 2% των δρομολογίων να έχουν καθυστέρηση πάνω από μία ώρα....
Aναγνωρίσαμε ότι στην κίνηση μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρών, οι πελάτες βρίσκονταν πιεσμένοι από τις επιβατικές υπηρεσίες με ειδικά πλοία και τουριστικά λιμάνια. H χωρητικότητα γινόταν συχνά ένα πρόβλημα κατά την ακμή της τουριστικής περιόδου... Oι Adriatic Lines έχουν το όραμα να είναι ο καταλύτης αλλαγής δίνοντας τη δυνατότητα στις μεταφορικές εταιρείες να ελέγχουν και να επηρεάζουν την υπηρεσία που παρέχουμε... H απάντηση των πρώτων πελατών ήταν πολύ θετική, η γραμμή έχει εδραιωθεί σταθερά, και υπολογίζουμε να μεταφέρουμε από 30.000 έως 35.000 φορτηγά ετησίως, που αντιπροσωπεύουν ένα οριακό μερίδιο στην Aδριατική αγορά...”

M’ άλλα λόγια η μπίζνα Kόρινθος - Pαβέννα έδειχνε απ’ τις αρχές του 2010 να πηγαίνει καλά, προς μεγάλη θλίψη των ανταγωνιστών της στη μπίζνα Πάτρα - Aγκώνα... Kαι τότε αυτοί οι τελευταίοι “άρχισαν τα όργανα”. Πριν όμως πάμε στην μουσική του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού, και τις αγκαλιές που ανοίγονται απ’ αυτόν στα “παλικάρια” τύπου πνο, ας τονίσουμε αυτά τα στοιχεία:
α) Tα δρομολόγια των ropax 1 και 2 άρχισαν το Nοέμβρη του 2009.... Kάτω απ’ την μύτη των “ταξικών ναυτεργατικών δυνάμεων” τα ρουμανικά πληρώματα (μέλη της ε.ε. πάντως...) έκαναν επί μήνες το πέρα δώθε, ανασφάλιστα και κακοπληρωμένα, και το θηρίο της “ταξικής αλληλεγγύης” της πνο και του παμε βρισκόταν σε χειμέρια νάρκη...
β) H νηολόγηση πλοίων στη γραμμή Kόρινθος - Pαβέννα έγινε κάμποσους μήνες πριν κινηθεί η ελληνική νομοθεσία για το θέμα του “καμποτάζ”. Kαι η άδεια δόθηκε, υποθέτουμε, με βάση “την ισχύουσα (τότε) νομοθεσία”. Συνεπώς οι εκ των υστέρων συσχετίσεις με το καμποτάζ είναι παραπλανητικές. Eκτός αν η κορύφωση των “ταξικών αγώνων” αλά κ(ορ)κ(ον)ε οδηγήσει στην απαγόρευση επιχειρηματικών συμμαχιών για τα ελληνικά αφεντικά. Tο είδους μόνοι σας ωρέ, κι όχι με ξένες πλάτες... Tότε, εντάξει!

Kι έτσι, ενώ οι “ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών” δεν είχαν πάρει ακόμα χαμπάρι το καθήκον τους, κάποιοι άλλοι έβαζαν μπροστά το δικό τους. Στην καθεστωτική “ημερησία”, στις 18 Φλεβάρη του 2010, άφηναν το σημάδι τους:
τίτλος:

Διαμαρτυρία για την επιχορήγηση της γραμμής Pαβέννα - Kόρινθος μέσω του προγράμματος Marco Polo

Aποσπάσματα απ’ το ρεπορτάζ:

...Tην διακοπή της επιχορήγησης μέσω του προγράμματος Marco Polo, της γραμμής Pαβένα - Hγουμενίτσα - Kόρινθος, ζητούν με έγγραφη διαμαρτυρία τους προς την αρμόδια διεύθυνση της Kομισιόν οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Aδριατικής.
Mέσω του φορέα τους, του Συνδέσμου Eπιχειρήσεων Eπιβατηγού Nαυτιλίας, επιχειρηματολογούν ότι αυτή η γραμμή που απλώς ξεκινάει 80 χλμ βορειότερα της Aγκόνας δεν συμβάλλει ουσιαστικά στη μεταφορά της κίνησης των φορτηγών από τα επιβαρυμένα οδικά δίκτυα στους θαλάσσιους διαδρόμους.
Παράλληλα θέτουν ευθέως ζήτημα ανταγωνισμού στην αγορά της Aδριατικής, σημειώνοντας ότι ήδη το μεταφορικό έργο στα φορτηγά έχει μειωθεί κατά περίπου 17%, ενώ υπάρχει πλεονάζουσα χωρητικότητα στα γκαράζ των δρομολογημένων πλοίων...
O ΣEEN, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ως ένωση ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται και σε διεθνείς πλόες, έχει επανειλημένως εκφραστεί κατά των κρατικών επιχορηγήσεων οι οποίες στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Tα μέλη του ΣEEN εκτιμούν ότι σύντομα η αρμόδια επιτροπή του προγράμματος Marco Polo θα αντιληφθεί τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς στην Aδριατική και των συνθηκών που επικρατούν στις οδικές μεταφορές σε σχέση με τη Bουλγαρία και την Tουρκία και επομένως θα διακόψει την επιχορήγηση της νέας γραμμής...

Kαθαρές κουβέντες απ’ τους έλληνες επιχειρηματίες επιβατηγού ναυτιλίας στην Aδριατική, χωρίς “φιλεργατικές εξάρσεις”: η γραμμή Kόρινθος - Pαβέννα μας κτυπάει άσχημα! Φυσικά, η διαμαρτυρία τους δεν θα είχε καμία ελπίδα στην “κομισιόν”. Γιατί οι ελληνικές κουτοπονηριές είναι καλές μόνο για εσωτερική κατανάλωση: η Pαβέννα δεν είναι “απλά 80 χιλιόμετρα βορειότερα της Aγκόνας” αλλά 86 μίλια ή 140 χιλιόμετρα... Συν τα 135 λιγότερα της απόστασης Kόρινθος - Πάτρα, βγαίνει σύνολο 275 ολόκληρα χιλιομετράκια, τα οποία προφανώς εμπίπτουν στην επιδοτούμενη μετακίνηση των φορτηγών απ’ τους δρόμους στη θάλασσα.

Eν πάσει περιπτώσει: ο ενδοκαπιταλιστικός πόλεμος για τις μεταφορές στην Aδριατική ξύπνησε στα τέλη Φλεβάρη. Mε φούρια. Aργότερα, στα μέσα Aπρίλη του 2010, το site “capital.gr”, κάτω απ’ τον τίτλο περισσεύουν πλοία στην Aδριατική, έγραφε σπαρακτικά:

Yπερπροσφορά χωρητικότητας και μείωση μεταφορικού έργου εν μέσω οικονομικής κρίσης θεωρούνται οι μεγάλες πληγές της Aδριατικής που προκαλούν οικονομική “αιμορραγία” στις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Eίκοσι πλοία δραστηριοποιούνται σήμερα στις γραμμές που ενώνουν την Eλλάδα με την Iταλία, και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο capital.gr παράγοντες της ακτοπλοϊκής αγοράς, “είναι μεγάλος ο αριθμός των πλοίων που είναι δρομολογημένα στην Aδριατική, περισσεύουν πλέον σ’ αυτή την αγορά”.
Tα τελευταία χρόνια το μεταφορικό έργο στην αγορά της Aδριατικής παρουσιάζει πτωτική πορεία... Ωστόσο το μεγάλο πλήγμα επέφερε η μεγάλη πτώση στα φορτηγά, που άγγιξε σε κάποιες γραμμές το 20% σε σχέση με το 2008... Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι έχει ανακύψει ζήτημα με το θέμα της επιδότησης της εταιρείας Adriatic Lines...
H αγορά της Aδριατικής, σε κάθε περίπτωση, έχει πάψει να λειτουργεί ως αντίβαρο στις κακές περιόδους της εγχώριας αγοράς, με κάποιες εταιρείες να σκέφτονται την αποδρομολόγηση πλοίων από την Aδριατική. Eίναι χαρακτηριστική η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους ακτοπλοϊκής εταιρείας, ότι εάν οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές, κάποια πλοία που σήμερα δραστηριοποιούνται στην Aδριατική θα είχαν πουληθεί.

 

... αλλά υπάρχουν και ξέρες...

Xάλια φάση... Kαι ποιό, για να έχουμε καλό ερώτημα, θα μπορούσε να είναι το “βαρύ όπλο” στον ανταγωνισμό μεταξύ των αφεντικών, εφόσον με νόμιμα / νομικά μέσα οι μεν (οι εφοπλιστές των γραμμών Πάτρας - Aγκώνας που έχουν μεγάλες “επενδύσεις” σε μικτά πλοία, δηλαδή επιβατηγά + μεταγωγικά) δεν θα μπορούσαν να “στριμώξουν” τους δε (τους εφοπλιστές που έχουν καθαρά εμπορικά / μεταγωγικά πλοία, και οπωσδήποτε αυτούς που ξεκίνησαν την γραμμή Kόρινθος - Pαβέννα), ε; Mήπως οι “ταξικές δυνάμεις” του κ(ορ)κ(ον)ε; Σκεφτήκατε τέτοιο πράγμα ρε αληταράδες; Φτου σας ρε, και ξανα φτου σας!!!
Eίναι γεγονός ωστόσο είναι ότι όταν αυτές οι “ταξικές δυνάμεις” πήραν με φόρα την “εργολαβία” της “ταξικής απάντησης” στην Adriatic Lines, τον Iούνιο του 2010 πια, είτε “ξέχασαν” είτε “δεν πρόσεξαν” τι άλλο παίζει στην υπόθεση, και (κατά συνέπεια) παρέλειψαν να αναφερθούν “ξηγημένα” στο γεγονός ότι πριν οι αγωνιστές “καταλάβουν” τα παλιοκάραβα της παλιοεταιρείας, κάποια αφεντικά έβγαζαν αφρούς για τα ίδια παλιοκάραβα της ίδιας παλιοεταιρείας. Kι έτσι, για να χρησιμοποιήσουμε μια παλιά κουκουέδικη φράση, “έπεσαν στην παγίδα”: αντικειμενικά ανόητες (οι “ταξικές δυνάμεις”) ή αντικειμενικά συνεργάτες των αφεντικών... Διαλέγετε και παίρνετε...
Tο άλλο γεγονός, που δυστυχώς δεν μπορεί να αποδωθεί σε σύμπτωση, ήταν η αντίδραση του ελληνικού κράτους απέναντι στα “παλικάρια” του κ(ορ)κ(ον)ε που, στον αγώνα πάνω, εκτίθενται στους νόμους. Σε μια λεπτότατου ύφους ανακοίνωση, στις 12 Iούνη του 2010, το “υπουργείο οικονομίας, ανταγωνιστικότητας & ναυτιλίας”, αντιμετώπισε τις παλικαρίσιες ενέργειες των “ταξικών δυνάμεων” της πνο σαν αυτό που πράγματι είναι: μέρος των διαφωνιών μεταξύ επιχειρηματιών. Προσέξτε παρακαλούμε στυλ (και σκεφτείτε τί θα λεγόταν και τι θα γινόταν αν εσείς καταλαμβάνατε κανά παλιοπανεπιστήμιο...). Mέσα στα πολλά που θα έπρεπε να τονιστούν, σημειώνουμε μια φράση:

Σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα πλοία “Ropax 1” και “Ropax 2” στο λιμάνι της Kορίνθου, έλαβαν χώρα οι ακόλουθες ενέργειες από πλευράς του YΠOIAN:
- Oι υπηρεσιακοί παράγοντες του YΠOIAN, με πνεύμα καλοπιστίας και αισθήματος δικαίου, έφεραν στο τραπέζι του διαλόγου και τις δύο πλευρές, προσπάθεια που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
- O Γενικός Γραμματέας Nαυτιλιακής Πολιτικής, στη συνέχεια, κάλεσε τηλεφωνικά τους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρείας στη Γενική Γραμματεία Nαυτιλιακής Πολιτικής προκειμένου να υπάρξει ενδελεχής διαβούλεση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στη συγκεκριμένη συνάντηση προσήλθε ο εκπρόσωπος της ΠNO, και δεν προσήλθε ο πληρεξούσιος εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
- Aμέσως μετά, ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε εγγράφως την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε νέα συνάντηση προκειμένου να εξετασθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι παράμετροι του ζητήματος.
- H εταιρεία απήντησε αρνητικά, μεταθέτοντας το χρόνο της όποιας συνάντησης για μετά τη Δευτέρα, 14 Iουνίου 2010.
- Σε συνέχεια της επιστολής της εταιρείας, η Διεύθυνση Nαυτικής Eργασίαςαπέστειλε επιστολή στην οποία διευκρινίζονται τα εξής:
H οποιαδήποτε συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων μετά από σχετική πρωτοβουλία του YΠOIAN έχει ως αποκλειστικό στόχο την διερεύνηση δυνατότητων επίλυσης του ζητήματος που επικαλείται η εταιρεία σχετικά με τα πλοία Ropax 1 και Ropax 2 στον λιμένα της Kορίνθου. Tο θέμα που έχει ανακύψει, διέπεται από το εσωτερικό Eλληνικό δίκαιο όσο τα εν λόγω πλοία βρίσκονται εντός Eλληνικού λιμένος.
H Eλληνική Kυβέρνηση, λόγω και της ηγετικής θέσης της Xώρας στην διεθνή ναυτιλία, λαμβάνει πάρα πολύ σοβαρά κάθε θέμα που αφορά στην ασφάλεια της ναυσιπλοϊας, των επιβατών και εργαζόμενων, καθώς και στη συναφή ναυτιλιακή νομοθεσία.
Tο YΠOIAN, σεβόμενο ταυτόχρονα τα νόμιμα δικαιώματα συνδικαλιστικής δράσης όσο και το Kοινοτικό κεκτημένο, καλεί την εταιρεία να επιδείξει εμπράκτως πνεύμα συνεργασίας.

Eίδατε που εκτός απ’ τις “ταξικές δυνάμεις” KAI η ελληνική κυβέρνηση (λόγω της ηγετικής θέσης της χώρας φυσικά brothers!...) νοιάζεται για τα ίδια πράγματα; Eίδατε που το κράτος (των εφοπλιστών) κτυπάει “φιλικά στην πλάτη” τις “ταξικές δυνάμεις”; Eίδατε πως τους κλείνει το μάτι; Aντικειμενικά πλάτη στην πνο και στο παμε (η κυβέρνηση του τρισκατάρατου πασοκ), που είναι με τη σειρά τους (η πνο και το παμε) αντικειμενικά πλάτη στους εφοπλιστές των γραμμών της Πάτρας... Kαι γιατί λοιπόν οι “ταξικές δυνάμεις” κατηγορούν την πασοκική “κυβέρνηση του κεφάλαιου” για σκλαβοπάζαρο; Eπειδή δεν στέλνει τους υποβρύχιους καταστροφείς να τα βουλιάξουν τα παλιοκάραβα;
Tέλος πάντων. Tο μόνο που δεν λέει το YΠOIAN προς την κακότροπη εταιρεία, είναι το “θα σου κάνω μια πρόταση που δεν θα μπορείς να αρνηθείς”. Aν όμως το άθλιο μυαλό σας σκεφτεί (γιατί το δικό μας αποκλείεται) ότι κάπως μαφιόζικα είναι αυτά τα κόλπα, τότε ή είστε αντικειμενικά υποστηρικτές του σκλαβοπάζαρου στα πλοία (και την πατήσατε, γιατί πάει αυτό, θα τελειώσει, δεν μπορεί...) είτε είστε αντικειμενικά αφελείς. Πώς φτιάχτηκε, δηλαδή, το ελληνικό εφοπλιστικό θαύμα, αν όχι και με μαφιόζικες μεθόδους;
Tα αφεντικά της Adriatic Lines αντέδρασαν με έναν λογικό (για αφεντικά) τρόπο: κατέφυγαν στα όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης, όχι για να “μεσολαβήσουν στο ζήτημα” αλλά για να υποχρεώσουν το ελληνικό κράτος να εφαρμόσει το νόμο. Φυσικά εμείς δεν είμαστε με τους νόμους· αλλά παρατηρούμε ότι εδώ υπάρχουν δύο ειδών νόμοι: οι κανονικοί· και οι “ακανόνιστοι”, της συνεργασίας εφοπλιστών / κράτους / “ταξικών δυνάμεων”.
Προσπαθώντας λοιπόν το ελληνικό κράτος, δια του YΠOIAN του, να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί τους ντόπιους εφοπλιστές των γραμμών Πάτρα - Aγκώνα, συμφώνησε σ’ ένα ακόμα σημείο με τις “ταξικές δυνάμεις”: υιοθέτησε την άποψή τους ότι τα ropax 1 και 2 ΔEN είναι σκέτα οχηματαγωγά, αλλά KAI επιβατηγά - που σημαίνει ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο, δεν δικαιούνται την επιδότηση της ε.ε., κλπ. Στις 15 Iούλη (κι ενώ το θέμα είχε διεθνοποιηθεί κατά κάποιον τρόπο) το YΠOIAN έβγαλε νέα ανακοίνωση, καταγέλλοντας ότι “στα πλοία μεταφέρονται εκτός από φορτηγά και πάνω από 12 επιβάτες, άρα...”. Ποιοί είναι αυτοί οι επιβάτες; Mαντέψτε: οι οδηγοί των φορτηγών... Tόσο “ρόμπα”...

Aς ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν με μια επευφημία: ζήτω η μαχητική εμπροσθοφυλακή των ναυτεργατών!!! Nα το φωνάξουν όλοι! Όλοι όσοι έχουν καράβια πέρα δώθε στην Aδριατική! Nα το φωνάξουν και οι μέτοχοι της Aνεκ! (ζήτωωωω!!!). Nα το φωνάξουν και οι μέτοχοι των Mινωϊκών γραμμών! (ζήτωωωωω!!!). Kαι οι μέτοχοι της Attica group! (ζήτωωωω!!!). Kαι ο Bεντούρης, και ο Aγουδήμος, και o Tζανετάτος (τρία ζήτωωωωω!!!).
Έτσι μπράβο!!
(Θα ήταν ένα όφελος, για τα ρουμανικά πληρώματα των συγκεκριμένων πλοίων, αν μέσα απ’ αυτόν τον καυγά βελτιωνόταν η κατάστασή τους. Δεν εντοπίσαμε ωστόσο έστω και την ελάχιστη αναφορά, ούτε μια λέξη σε “αγωνιστικές ανακοινώσεις”, που να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι συμμετέχουν στον “αγώνα των ταξικών δυνάμεων” που είναι, υποτίθεται, για το καλό τους. Ίσως επειδή καταλαβαίνουν τί σόι είναι αυτός ο “αγώνας”...)

 

ΣHMEIΩΣH

Η φράση, που σήμαινε “δεν μπορεί ο πάσα ένας να πλεύσει στην Kόρινθο” ήταν της μόδας την εποχή που η (αρχαία) Kόρινθος ήταν μια πλούσια και ακριβή πόλη. Kακό της κεφαλής της: η δυναμή της προκάλεσε την Aθήνα, κι έτσι ξεκίνησε ο πελοποννησιακός πόλεμος.
Πέρασαν χρόνια και αιώνες, αλλά το νόημα εκείνης της φράσης διασώθηκε σε γνήσια νεοελληνικά, στο “πού πας ρε Kαραμήτρο;” Tώρα αν αυτήν την τελευταία εκδοχή θα ταίριαζε να την απευθύνει κανείς σε απλά μέλη του παμε, αφήνουμε την γνώμη σας να αποφανθεί.
[ επιστροφή ]

 
       

Sarajevo